Week 11 haai/ајкула DBL

Mike Miklusak was met New Heroes in de ruime winst op Landstede goed voor een double-double; 17p, 13r en eigenlijk vond ik hem nog veel verkeerde keuzes maken. Daarbij flirtte Anthony Marshall met een triple-double; 13p, 9a, 7r.

Chris Commons, die inmiddels weggestuurd is bij Rotterdam, had voor Forward Lease een double-double tegen Aris; 25p, 12r. Een belangrijke winst in de strijd om de vijfde plek op de ranglijst, die nu al bijna zeker voor de Rotterdammers is.

Emile Blackman speelde voor Aris de volledige 40 minuten; 34p, 6r.

Zorg en Zekerheid had een makkelijke avond tegen Den Helder met twee spelers met een double-double: Kherrazi 10p, 11r en Love 11p, 10a.

Klapstuk van deze speelronde was natuurlijk het duel tussen Apollo en BAL, na maar liefst drie verlengingen wonnen de Limburgers het puur Nederlandse onderonsje. Dimeo van der Horst 26p, 11a, 8r en Berend Weijs 22p, 14r waren goed, maar Weert had Yarick Brussen 18p, 13r, Roel Aarts 13p, 14r en man van de wedstrijd Matthew van Tongeren; in bijna 46 minuten 35p (tegen 54%), 7r.

Het is heel verleidelijk om Matthew van Tongeren de haai van de week te maken, maar ik maak het een gedeelde eer. Want een groot deel van de credits gaat naar coach Radenko Varagic.

BALWeert

De Serviër is bezig aan zijn tweede seizoen in Weert en ontegenzeggelijk worden de jeugdige spelers daar beter. Het frappante is dat de meeste nog contributie betalen om te mogen spelen voor de BAL Academy.

Varagic (44jr) is een enorm aanwezige coach, what you see is what you get, die een diep geloof heeft in hard werken. Dat is overduidelijk zichtbaar in het spel van zijn ploeg.

De Serviër kende zijn opleiding in de jeugd van Rode Ster Belgrado totdat een zware knieblessure een einde maakte aan zijn spelerscarrière.  In Servië coachte hij twee teams Masinac en Vojvodina Novi Sad op het hoogste niveau.

Inmiddels is hij met zijn vrouw en drie kinderen helemaal op zijn plek in Nederland. Zeljko Obradovic is zijn grote voorbeeld, maar ook aan de huidige coach van Rode Ster Belgrado Dusan Alimpijevic spiegelt hij zich, alleen al omdat Alimpijevic exacte dezelfde teams in Servië coachte als Varagic deed. Dat Radenko ooit wil werken voor Rode Ster is een zekerheidje.

BAL moest afgelopen zomer flink praten om een aantal talenten naar Limburg te halen want geld is er niet. Varagic hoor je er niet over klagen. Wel hoopt hij van ganser harte dat er geld komt zodat de talenten de komende seizoenen in Weert kunnen blijven en men daar de vruchten van het harde werken kan gaan plukken.

Voor dit seizoen wil Varagic nog niets weten van een eventuele zesde plek en dus play-offs. Dat hangt in zijn ogen van teveel zaken af zoals de gezondheid van zijn spelers.

Overigens kampt Weert in de strijd om de zesde plek natuurlijk wel met de erfenis van Donar dat op bezoek bij Aris (en daarvoor tegen Weert) een Amerikaan teveel opstelde waardoor de Friezen twee punten cadeau kregen. Bij die sanctie heb ik nog steeds vraagtekens (Donar min twee had ook gekund) en het kan leiden tot een soort van competitievervalsing.

Uiteindelijk is Varagic er nuchter onder. “What happens, happens.”

c-radenko-varagic-1