De haai van de week heeft zijn roots in het water en daarbij nog een loodsmannetje in week 16

Zes wedstrijden deze week met volop mogelijkheden qua haaien. Kanda, Dority, Voorn, Aerts, Blackman, Wessels en een rol voor Jannes Stokroos.

Forward Lease is aan de beterende hand en liet geen steken vallen op donderdag thuis tegen Suns en zaterdag bij Apollo. Kanda was twee keer topscorer, donderdag met 19p, 4a, 3r en zaterdag 29p, 8r, 4a. Krabbendam viel ook twee keer op; donderdag 16p, 6r, 3a en zaterdag 14p, 7r.

Dority had donderdag voor Den Helder 27p (met 5/6 driepunters), Boyd vd Vuurst 9p, 7r, 4a. Dit duo deed het zaterdag in Martiniplaza ook aardig; Dority 17p, 4r, 4a en Vd Vuurst 11p, 4r.

Verder was Den Helder volkomen kansloos tegen Donar dat zich -terecht- vooral bezighield met de beslissende Europe Cup-wedstrijd van woensdag. Zes spelers in dubbele cijfers zegt alles.

Apollo verloor donderdag kansloos bij Zorg en Zekerheid. Van Schaijk had 8p, 12r. Vette had een double-double 26p, 10r. Voorn lijkt na een matige periode weer lekker in zijn vel te zitten met donderdag 22p (6/8 driepunters), 8a. De stijgende lijn (niet onbelangrijk met oog op Oranje) trok Voorn zaterdag door in de toch wel benauwde overwinning op BAL; 23p, 3r, 3st.

Voor de Limburgers was Roel Aarts goed voor 14p, 9r. Op donderdag was BAL kansloos bij Landstede. Dahlman had een double-double 23p (10/19 tweepunters!), 13r.

New Heroes had (na twee makkelijke bekeroverwinningen in korte tijd) een opvallende moeilijke zaterdagavond tegen Aris. Blackman speelde 40 minuten met 32p (12/12 ft), 6r. Wessels was weer heel belangrijk met 19p, 9r.

De haai van deze week steekt er niet met kop en schouders bovenuit deze week; ik kies voor Jessey Voorn en niet voor Blackman omdat Voorn twee keer won met zijn ploeg (en ja ik weet tegen wie) en omdat een Voorn in vorm een attractie is op de Nederlandse velden en belangrijk voor Oranje.

VoornBAL

Foto: Marja Van Tilburg-de Lange.

En deze week roep ik een loodsmannetje in het leven, dat is het visje dat altijd meezwemt met de haai. Het loodsmannetje is Jannes Stokroos, voorzitter van Donar.

loodsmannetje

Stokroos verhaal op de 67e verjaardag van Donar (van harte nog) viel mij op. Hij begon over het gelijktrekken van de buitenlandersregeling tussen de FIBA en Nederland want groeien kan alleen als er ruimte is in de regelgeving.

Dat hij wil groeien snap ik en juich ik toe, maar hoe de buitenlandersregeling daarop van invloed is snap ik niet. Ik begrijp ergens wel dat Donar veel buitenlanders wil. Meestal is hun gemiddelde niveau beter dan het gemiddelde niveau van de Nederlanders. Evenwel spelen we een Nederlandse competitie en van daaruit gaat Donar Europa in.

Hopelijk toch niet met de illusie om de Europa Cup te winnen, want dat gaat met een begroting zoals die van Donar nu nooit gebeuren. Het meest recente voorbeeld in de geschiedenis was EiffelTowers dat werkelijk tonnen euro’s verbraste en Europees (op EC-2 en 3-niveau) geen potten kon breken.

Ik begin over de begroting omdat je met meer geld gewoon betere spelers kunt halen, dat is helder. Wil je op een hoger -Europees- niveau spelen dan moet je spelers (vooral Amerikanen) halen die op dat niveau (Champions League EC3 of misschien wel EuroCup EC2) hebben gespeeld. Alleen kosten dat soort spelers veel meer geld.

Om geld te genereren zou Stokroos in mijn ogen veel beter kunnen pleiten voor een topsporthal met meer commerciële mogelijkheden (om geld te maken) en bovenal zou hij (als tweevoudig kampioen en sterkste ploeg en organisatie in Nederland) voortrekker moeten zijn om de competitie op een hoger niveau te brengen. Het lijkt mij sterk dat de ‘arme’ ploegen beter worden als er meer buitenlanders in de competitie komen, het vergroot alleen de verschillen.

Natuurlijk speelt ook mee dat er (vooralsnog) amper opvolgers bestaan voor spelers als Dourisseau, Cunningham en Slagter. Dat is trouwens een probleem voor alle ploegen want ik zie ook nog geen opvolgers voor de Akerbomen, Wessels, Roye, De Jong en Kherrazi. Daar lijkt op z’n minst een generatie tussen te zitten.

In het buitenland lopen natuurlijk nog wel Nederlanders van goed niveau rond, maar om Leon Williams, Roeland Schaftenaar, Nicolas de Jong, Thomas van der Mars of collegetalenten als Derrik Smits, Bryan Alberts, om er wat te noemen, naar de Eredivisie te halen is er te weinig geld en een te weinig aansprekende competitie.

Kortom ik snap het dilemma van Stokroos, zijn oplossing lijkt mij echter niet de juiste. Wordt interessant hoe de FEB dit de komende maanden en jaren gaat aanpakken.

 

 

%d bloggers liken dit: