@Oranjebasketbal gaat door in Kroatië, het verleden telt niet meer

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat Oranje zou stunten in Italië. Wel had ik gedacht dat het verschil kleiner zou zijn, pak ‘m beet puntje of 9 aan het eind.

Om te beginnen was er veel te veel onnodig balverlies, 19 keer is echt teveel vooral omdat er veel ballen echt werden weggegooid. Verder werd duidelijk dat Oranje tegen een sterk team als de Italianen te weinig aanvallende (individuele) kwaliteit bezit. Dat hoeft niet erg te zijn op momenten dat alles -verdedigend- meezit, maar een score boven de 70 punten haalt Oranje gewoon niet op dit niveau.

Nog een ding viel mij op. De Italianen schoten 35 driepunters en maar 26 tweepunters. Even los van het percentage is dit het basketbal dat tegenwoordig op hoog niveau gespeeld wordt.

De afgelopen jaren heeft Oranje het in officiële uitwedstrijden goed gedaan, maar uit de vele oefenwedstrijden is ook gebleken dat Oranje enorme problemen heeft met teams die veel driepunters schieten. Schijnbaar is dat voor deze selectie moeilijk te verdedigen. Dat moet de Italiaanse coach ook geweten hebben want ze schoten er veel meer dan in hun eerste twee duels.

Nou komt het goede nieuws.

Kroatië schoot in de zeer verrassend verloren thuiswedstrijd tegen Roemenië maar liefst 7,7% driepunters raak, op 26 pogingen.

Die ploeg staat na drie nederlagen onder immense druk en dat zal het schot niet ten goede komen, denk ik of beter gezegd hoop ik.

Eigenlijk is zo, in mijn ogen, het best mogelijke scenario ontstaan. Oranje speelde niet goed in Italië en is uit op revanche. Kroatië gaf een voorsprong van 15 punten weg en verloor op de valreep van Roemenië, doet het zelfvertrouwen geen goed.

De thuisploeg staat daardoor maandagavond op de rand van de afgrond want hun laatste twee duels zijn in Italië en in Roemenië. Nederland heeft tegen diezelfde ploegen nog twee thuisduels en daarmee altijd kwalificatie voor de volgende ronde in eigen hand.

Hiermee zeg ik niet dat Oranje wint van Kroatië maar ik ben ervan overtuigd dat de kans groot is op een wedstrijd zoals in Almere, verdedigend en veel inside, toen Oranje zich een goede uitgangspositie verschafte en in de slotfase toesloeg (68-61).

Qua selectie is er bij de Kroaten wel wat veranderd vergeleken met het duel in Almere, zeven nieuwe spelers tegen Roemenië (ook in Zadar waar Nederland ook speelt) waarvan power forward Hrvoje Peric speler van Venetië in de Serie A de belangrijkste lijkt. Hij was tegen Roemenië goed voor 19 punten en 12 rebounds. Hij komt tegenover Roeland Schaftenaar te staan de beste Nederlander tegen Italië met 17 punten en 8 rebounds.

Winst voor Oranje zou een grote stap naar de volgende WK-kwalificatieronde betekenen en in bokstermen krijgt Kroatië acht tellen (niet knock-out want zij kunnen Roemenië nog achterhalen). Een nederlaag is niet funest met nog twee duels in Groningen voor de boeg.