Hey Aart? Hey Leon? Een vooruitblik op Donar vs Cluj @donar_offical @FIBAEuropeCup

Voor Donar en voor het Nederlands basketbal breekt er een spannende week aan want de Groningers gaan de knock-outfase in van de FIBA Europe Cup en dat is voor Donar voor het eerst.

Aart Dekker stelde deze vorm van voorbeschouwing voor en ik vond het leuk. Aart is basketbaldier pur sang met ook een eigen blog. Samen kwamen we tot deze voorbeschouwing in vraag- en antwoordvorm over Donar, het duel tegen Cluj en meer.

Na een korte break gaat Donar Groningen nu echt een ‘uncharted’ traject in; de Knock-out-fase van een Europees Toernooi. Alhoewel…’gewoon’ weer thuis en uit tegen Cluj; is dat niet curieus?

Hey Aart: Eigenlijk is weer Cluj een anti-climax. Je wil gewoon niet weer dezelfde tegenstander treffen in de volgende ronde, hooguit in de finale. Let wel Cluj wordt geen makkie. Donars kracht was de collectieve prestatie in de uitwedstrijd. In Martiniplaza waren er bij Cluj wat geblesseerden, die laatste actie van Bruinsma zal men ook niet vergeten zijn. Wat hebben zij nog te verliezen? Eerst thuis en dan uit omgekeerd aan de loting omdat Martiniplaza niet beschikbaar is, hoeft niet erg te zijn, maar fijn is anders.

Hey Leon: Ik ben het helemaal met je eens; direct na de tweede groepsfase weer tegen het team spelen dat je twee keer hebt verslagen, met deze voorgeschiedenis…zonde! Als Donar doorkomt is de neiging om te denken ‘Logisch, ze hebben Cluj toch al twee keer verslagen!’ groot, dus op het oog weinig te winnen. Maar Cluj is een sterke tegenstander, en heeft niets te verliezen. We moeten dus hopen dat Donar het mentale scorebordje terug weet te zetten naar 0-0.

Heb jij ook zo genoten van Donar in het algemeen, en spelmaker Curry in het bijzonder?

Hey Aart: Donar is gewoon een sterk en ervaren team dat weet wat het wil en weet wat ze kan. Daarbinnen is Curry de ongekroonde koning. Minder persoonlijkheid dan Jeter, maar wel een betere verdediger.

Jij was de eerste die ik -in zijn Bossche seizoen- hardop hoorde zeggen dat je erg veel potentieel zag in die Curry. Nu is hij weer terug in de DBL, doet hij ‘de generaal Jeter’ vergeten! Weliswaar een zeer in getogen versie en zonder de -ik vond wel grappige- zelfpromotie waar Jeter ook in uitblonk, maar toch… Hoe zie jij zijn toekomst? Hoever gaat hij Donar dit seizoen leiden? En daarna; denk je dat hij te behouden zal zijn? Gaat hij de drie Kampioenschappen van Jeter in Groningen evenaren…of zelfs verbeteren?

Hey Aart: De kans op een nieuw kampioenschap in Groningen is levensgroot, maar komt nooit van 1 man, ook niet van Brandyn Curry. In Europa zie ik ze hooguit nog een ronde verder komen. Oostende is dan net ietsje te sterk, maar nogmaals pas op voor die Roemenen! Curry zie ik niet nog een seizoen in Groningen blijven. Zijn prestaties, vooral in Europa, worden letterlijk in klinkende munt omgezet en zoveel zit er niet in de Donar-schatkist. Bovendien is de Eredivisie geen uitdaging voor Curry die ook geen Nederlandse vrouw heeft zoals Dourisseau die wel heeft.

Hey Leon: Ik begrijp je antwoord; het is rationeel waarschijnlijk. Ik hoop dat Donar de gevaarlijk klip Cluj weet te nemen, en dan extra motivatie put uit een nieuwe tegenstander als BCO. Logischerwijs zijn die waarschijnlijk iets sterker, maar als alles goed is staat tegen die tijd MartiniPlaza gloeiend heet op zijn grondvesten te daveren, en hoop ik dat Donar nog verder boven zich uit stijgt; ik hoop dus op minimaal twee ronden, en tegen die tijd praten we verder…
Ook wat betreft Curry is je antwoord logisch, maar gold hetzelfde niet voor Jeter? Nou kwam die wel steeds na het begin van het seizoen terug…maar toch: ik hoop dat hij blijft.

Kan Curry een soort van Joe Spinks, Chris McGutrie of Sergio Gibson kunnen worden?

Hey Aart: Gezien mijn voorgaande antwoord verwacht ik dat niet. Curry is echt een aardige vent, maar wel een prof. Zijn professionele loopbaan duurt een jaar of 10, in die tijd heeft hij alle recht om zoveel mogelijk te verdienen. Sentimenten zijn leuk, maar een prof is een prof. Bovendien denk ik dat hij best nog wat niveautjes omhoog kan. Zijn plafond kan weleens in Spanje liggen.

Hey Leon: Allemaal waar…maar hij zal vast weleens over deze materie praten met Teddy Gibson praten, kijk eens wat die voor een carrière heeft na een lange periode in Amsterdam…Een goed voorbeeld! Ik hoop dat dat hem doet besluiten er nog een of meer jaartjes aan vast te knopen. Als Back-up voor wat meer geld ergens in een bijrol spelen is toch niets? Het zou wel leuk zijn dat -als hij gaat- hij dan inderdaad in bijvoorbeeld Spanje terecht komt (en daar belangrijk kan zijn).

En dan Donar als collectief, ze werden door Fiba-Europe al twee keer Gerankt als tweede in het hele veld. Nu komen er vanuit de Fiba Champions League opnieuw een paar sterke teams bij. Waar zie jij de lat voor Donar? Hebben ze een kans op een Final-4, een Finale-tweeluik misschien zelfs? Kunnen ze Den Bosch en Amsterdam achterna?

Hey Aart: Let wel, we hebben het over de Europa Cup 4. Den Bosch deed het, lang geleden, in de Europa Cup 1 en de gespeelde Europese finale was Europa Cup 2. Den Helder deed het in de EC 1 en 2. Amsterdam was al EC 2 en 3. Tijden zijn veranderd en EC 1 is voor Nederlandse teams impossible. EC 2, wie weet, maar dat is volgens mij op uitnodiging. Champions League is EC 3 en de FIBA geeft daar ook de voorkeur aan grote landen, hoewel het de mond vol heeft van eerlijke kansen. Met een voorronde zo vroeg in het seizoen kan een Nederlandse ploeg alleen doorstoten als de selectie in tact blijft. Ofwel Curry en Bruinsma moeten bij Donar blijven. Plus de tijd gaat een keer vat krijgen op de Groningse spelers. Maar als de organisatie in Groningen stabiel blijft en het geld substantieel toeneemt (dat is niet makkelijk gezien het achterland en de status van de sport in Nederland) dan zou Donar over een jaar of 5 a 7 misschien in de voetsporen van de voornoemde Nederlandse clubs kunnen treden.

Hey Leon: Feitelijk heb je gelijk. Maar deze EC’s zijn wel heel anders als die van toen. Het zijn echt competities aan het worden; als Donar in de Derde Play-in-roinde tegen Estudiantes een puntje meer had gescoord (of er eentje meer had voorkomen) dan waren ze in een Groep van Acht terecht gekomen. Veertien wedstrijden dus! En als je het daar dan niet zou redden tot in de Knock-out-fase, dan had je een dikke kans weer verder te spelen in deze Cup. En van de Grote Basketball-landen doet zowat iedereen Europees mee; in de tijd Van Nashua in EC-1, was dat alleen de kampioen… Dat Donar wel een tikkie op leeftijd begint te komen, moet alleen maar een extra stimulans zijn er NU alles uit te halen!

De NOS vroeg mij maandag om wat duiding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *