Een bekend gezicht als haai in week 20 DBL

Hoe je het wendt of keert het was de week van Donar. Cluj werd Europees vernederd, Forward Lease werd 48 uur later achteloos opzijgezet en elke droom in Leiden over een tweede winst dit seizoen op de titelverdediger, nou ja daar komt het dit seizoen misschien wel nooit meer van.

In alle Groningse duels deze week (en dit seizoen) is Brandyn Curry meer dan een constante factor. Ik herhaal nog maar een keer: gaat dat zien, gaat dat zien. Want de kans dat hij volgend seizoen nog in Nederland speelt is nagenoeg nul.

In de Europe Cup was hij zo goed met 26p, 9a, 6r dat hij speler van de week werd. Tegen Rotterdam deed Curry het ietsje rustiger 14p, 6a, 5r. In Leiden kijkt Love nog steeds naar links en rechts om te zien waar Curry is; 22p, 5st, 4a.

Kanda deed het in Groningen nog aardig met 14p en 10r. Tegen New Heroes had Forward Lease thuis moeten winnen om de ambities voor de vierde plek kracht bij te zetten. Op weer een (korte dit keer, en in het 3e kwart) eigenaardige inzinking na kwam de Bossche formatie nooit echt in de problemen. Kanda was goed 21p, 13r, 8a maar hij kreeg alleen steun van Setty 30p, 7r. Den Bosch had vijf spelers in de dubbele cijfers en Carey was goed voor een double-double 16p, 10r. Overigens had Oudendag 17p (tegen 100%), 8r, 4a.

Donderdags tegen Den Helder had New Heroes geen enkel probleem met ook een breed gedragen teamprestatie. Meest opvallend was het spel van Akerboom die langzaam maar zeker in vorm lijkt te komen 15p, tegen Rotterdam ook 15p.

Bij Apollo zit het even niet mee met twee nipte nederlagen. Donderdag in Zwolle was het erg close, House had een double-double 10p, 13r. Roye 8p, 8r, 7a. Zondag was een belangrijke wedstrijd in Leeuwarden tegen Aris, met het oog op de zesde plek. De Friezen wonnen door de laatste score van Blackman met bonus. Zoiets is so wie so haai-waardig. Jeroen van der List had een double-double 17p, 12r. Net als Max van Schaijk 13p, 12r, maar hij maakte wel de fout op Blackman.

BAL speelde zoals zo vaak dit seizoen een aardige wedstrijd, dit keer tegen Landstede, om uiteindelijk te verliezen. Van Tongeren was sterk 20p, 7r. Franko House, die wekelijks beter gaat spelen, nam zijn ploeg op sleeptouw 20p, 9r, 3st, 2a.

HAAI VAN DE WEEK

Het kan er maar een zijn: Brandyn Curry, by far de beste speler op de Nederlandse velden.

Foto: FIBA Europe Cup

ANTI-HAAI

Dinsdag was het veelbesproken eerste bekertreffen tussen Zorg en Zekerheid en New Heroes. In feite was er drie kwarten niets aan de hand voor de Bossche formatie. Tot de mega-inzinking in het vierde kwart (34-9). Het is bijna onmogelijk om dinsdag in de Maaspoort 20 punten goed te maken in de return, maar ik heb gekkere dingen gezien en ik sluit niks uit.

Of coach Sylvano Poropat dat van dichtbij ziet is maar zeer de vraag. Hij ging dinsdag vlak voor tijd volkomen door het lint na een in zijn ogen niet bestrafte fout op Wessels. Daar is wat mij betreft alles al over gezegd.

Of de strafeis van vier duels schorsing en twee voorwaardelijk door de NBB terecht is, dat boeit me niet zo. Wat wel heel raar is, is dat hij eerst geschorst werd voor het competitieduel tegen Suns en daarna weer niet. Omdat er bij de NBB iets fout was gegaan en zo’n schorsing volgens de reglementen helemaal niet kon. Kijk een straf is op zijn plek voor Poropat want wat hij deed kan echt niet. In feite zei eigenaar Bob van Oosterhout ook dat hij een straf accepteert, maar hij gaf ook de voorwaarde dat het binnen proporties moet zijn.

Nou heeft Den Bosch een soort Feyenoord-advocaat dus ik ben benieuwd of de NBB haar zaakjes bij de straf (die maandag bekend wordt) wel goed voor elkaar heeft.

Overigens zou ik best voor een taakstraf zijn waarbij hij een maand lang elke maandagavond met alle Eredivisiescheidsrechters om tafel moet zitten om hun optredens van het weekend te bespreken. Dat zou nog eens nuttige (en zware) straf zijn.

SENIOR HAAI

657 wedstrijden heeft Kees Akerboom er al opzitten voor Den Bosch, bleek deze week. Een historische mijlpaal. Wie gaat hem dat (voor welke club dan ook) nog nadoen?

Over Akerbooms carrière tot nu toe en het vervolg sprak ik met mijn collega voor Omroep Brabant.

Tot een slot betuig ik mijn medeleven aan de familie van Nol Mattijssen. De oud-teammanager/materiaalman van Den Bosch is overleden. De uiterst aimabele Nol was een basketbaldier, altijd een glimlach en altijd in voor een praatje.

Enige tijd geleden las ik dit verhaal (over zijn ziekte) en ik wil het jullie niet onthouden:

Opa en ik hadden een gezamenlijke hobby, beter gezegd een obsessie namelijk basketbal. Door zijn verhalen over het toenmalige Eiffeltowers, ben ik zelf begonnen met basketballen. Vanaf dat moment was ik ook verslaafd aan de sport.

Mijn Basketbal Vriend

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *