Europees succes Donar goede test saamhorigheid Eredivisie

Er komt een probleem aan, best groot ook.

Om met de deur in huis te vallen, ik denk dat Donar ten koste van Mornar Bar de halve finale van de FIBA Europe Cup gaat halen.

Terug naar het probleem dat het bestuur van de Eredivisie (en daarmee de clubs zelf) mag gaan oplossen. Want de speelkalender loopt vol.

Heel concreet al kan het duel van Donar volgende week donderdag in Den Bosch voor de derde keer dit seizoen niet doorgaan. Op woensdag spelen de Groningers in Bar aan de Adriatische kust in Montenegro (tegenover het Italiaanse Bari).

Wanneer moet dit duel dan wel gespeeld worden als je naar de agenda kijkt? Met de kennis dat de laatste speelronde op 21 april is, of zou zijn (loop ik alvast vooruit).

17-Mar-18 Weert Donar Groningen
21-Mar-18 Mornar Bar Donar Groningen
22-Mar-18 Den Bosch Donar Groningen
25-Mar-18 Donar Groningen Leiden (bekerfinale)
27-Mar-18 Donar Groningen Mornar Bar
29-Mar-18 Donar Groningen Den Bosch
31-Mar-18 Den Helder Donar Groningen
2-Apr-18 Donar Groningen Den Helder
5-Apr-18 Donar Groningen Zwolle
7-Apr-18 Leeuwarden Donar Groningen
10-Apr-18 Den Bosch Donar Groningen
11-Apr-18 OVB Halve finale EC
12-Apr-18 Rotterdam Donar Groningen
14-Apr-18 Donar Groningen Leiden
18-Apr-18 OVB Halve finale EC
21-Apr-18 Donar Groningen Weert

Er is simpelweg geen ruimte, zeker niet als Donar (en nogmaals dat zie ik zomaar gebeuren) nog een ronde verder komt (dan volgt op 11 en 18 april een treffen met de winnaar van Novograd tegen Venetië en Donar zou dan weer de beslissende wedstrijd thuis spelen). Eigenlijk zou je Donar in de aanloop naar de Europese duels ook nog wel wat rust gunnen.

CRUCIALE TIJD

Even los van het Europese succes van Donar dat erg belangrijk is voor de uitstraling van de basketbalsport in Nederland, staat er voor de Groningers echt nog wel wat op het spel in de Eredivisie.

New Heroes (hoe wisselvallig ook) heeft maar twee nederlagen meer dan Donar en ze spelen in de laatste weken van de competitie nog drie keer tegen elkaar.

Kijk dan nog eens even naar de agenda en de data waarop Donar tegen Den Bosch moet spelen. Dat kan nog serieus invloed gaan hebben. In het geval dat Donar een ronde verder komt Europees dan ontstaat er een gigantisch probleem bij deze onderlinge duels.

Het kan zelfs een beetje naar competitievervalsing gaan ruiken. Stel nou dat Donar volgende week donderdag thuis wint van New Heroes. Dan is het gat drie winstpartijen, ofwel voor Den Bosch vrijwel onmogelijk om Donar nog in te halen, maar ze spelen nog wel twee keer thuis. Daar zou men in Leiden wel wat vraagtekens bij kunnen gaan zetten. Al is dit speculeren.

Overigens zullen de meeste teams niet blij zijn met oplenging van de competitie en daarmee de play-offs. De spelerscontracten zijn veelal afgesloten met een einddatum niet verder dan het laatste weekend van mei. Dat zou geld gaat kosten.

Kortom het bestuur van de DBL heeft wel wat te bespreken, en snel ook.

TOCH IS ER EEN MAAR

Overigens is dit Donar zo goed dat het me doet denken aan de dominante teams van Amsterdam, Den Helder en Nashua uit het verleden. Normaal gesproken is een kampioenschap voor Groningen een zekerheidje.

Donar heeft dit seizoen al 45 officiële wedstrijden gespeeld. Daar komen er zeker nog 14 bij voordat de play-offs beginnen (en wie weet een Europese finale op 25 april en 2 mei). Deze hoeveelheid wedstrijden met dat moordende (reis)schema de komende maand zou z’n tol kunnen gaan eisen bij spelers.

Gezien het schema kunnen wedstrijden zoals zaterdag in Weert invloed hebben, niet dat er een haar op ’n hoofd is dat denkt dat Donar verliest, wel omdat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *