Mornar Bar de volgende halte voor Donar in @FIBAEuropeCup

Zoals eerder gezegd, ik denk dat Donar de halve finale van de FIBA Europe Cup gaat halen.

Simpelweg omdat het de betere ploeg is.

Bovendien is de tweede wedstrijd in Martiniplaza, mocht er nog wat gecorrigeerd moeten worden.

Mijn voorspelling wil overigens niet zeggen dat het makkelijk gaat worden.

Dat dacht Oostende misschien ook wel in de vorige ronde. Nadat het thuis met 13 punten verschil had gewonnen, volgde in Bar een kansloze nederlaag vooral omdat de thuisploeg een regen aan driepunters raak schoot.

De wedstrijd speelde zich af in een zeer vijandige en provocerende sfeer waarbij de “bijna lokale” scheidsrechters (Bosnië en Montenegro) meer dan één keer beide ogen dichtknepen toen de extreem potig verdedigende thuisploeg de bal ontfutselde. Bron: BC Oostende.

Overigens bleek in dat duel ook dat de Montenegrijnen niet moeilijk doen over het hanteren van ouderwets intimiderende praktijken. Afgaande op de Belgen was het een belachelijke atmosfeer daar in Bar. Chase Fieler die in zijn gezicht werd geslagen door de hoofdcoach van de tegenstander, een assistent-coach die spelers bespuugde en scheidsrechters die een oogje toe zouden hebben gedaan.

Donar kan dus haar borst natmaken, maar de ploeg is zo ervaren dat ik niet denk dat de Groningers erin zullen trappen.

DE TEGENSTANDER

Mornar Bar en Donar begonnen het Europese seizoen in de voorronde van de Champions League. Bar speelde een (kansloze) ronde tegen Saratov. Donar strandde zoals bekend in de laatste voorronde na verlenging tegen Estudiantes.

Mornar Bar speelt met drie Amerikanen, twee Serviërs en verder Montenegrijnen. Guard Derek Needham is de spil van de ploeg. Hij speelde al voor Braunschweig en Regio Emilia. Samen met de Nemanja Vranjes vormt Needham een sterk backcourt. Onder het bord vergen Lukovic en Raley-Ross aandacht, maar voor zowel de guards als voor de lange mannen geldt dat Donar meer dan voldoende materiaal in huis heeft.

Het spel dat Mornar speelt lijkt erg op het spel dat Donar speelt, dus wat dat betreft kan de kampioen van Nederland niet echt verrast worden. De regen aan driepunters die Mornar tegen Oostende schoot (en raakte) is niet helemaal de gebruikelijke gang van zaken. In het Europe Cupseizoen schoten de Montenegrijnen in veertien duels 339 driepunters en Donar 387. Bar pakt veel aanvallende rebounds, maar heeft een stuk minder assists.

DEFENSE WINS

Er is wel iets opmerkelijks aan de hand met de verdediging van Bar; het verschil tussen thuis en uit is heel erg groot. In Bar maakt de tegenstander gemiddeld 70,4 punten. Buitenshuis krijgt Bar gemiddeld 81,1 punten tegen. Welkom in Martiniplaza dus.

Bij Donar ligt het gemiddelde in uit-en thuiswedstrijden nagenoeg gelijk 70,3 (thuis) en 69,7 (uit), kortom de ploeg verdedigt zelfs ietsje beter in uitwedstrijden.

STATS EUROPE CUP SEIZOEN

Mornar Bar Donar
Duels 14 14
PTS voor 75.6 81.6
PTS tegen 75.8 70
FG% 41.7 47.4
2P% 47.3 55.3
3P% 32.7 37.2
FT% 70 75
ORB 12.9 10.4
DRB 27 26.4
REB 40.1 36.8
AS 13.8 19
ST 5.7 7.9
TO 13.9 12.6
BS 3.8 2.3
Eff 81.9 97.9

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *