Halve finale @FIBAEuropeCup binnen bereik voor Donar, fouten niet geoorloofd

Natuurlijk weet ik maar al te goed dat het verleden geen garanties biedt voor een wedstrijd op woensdagavond 28 maart. Evenwel had ik voor deze kwartfinale al het gevoel dat Donar het tweeluik met Mornar Bar zou gaan winnen en daar ben ik nog steeds van overtuigd.

Nou is mijn gevoel (en ook wel wat kennis) niet alleszeggend, maar er is veel dat wijst op een nieuw Gronings succes.

Donar is in vorm. Voor zover dat niet duidelijk was, werd het dat nog wel in de bekerfinale. Nog een keer zo (uit de startblokken) schieten en de halve finale is nabij.

LEERMOMENT

Wel moet er geleerd worden van het vierde kwart in Bar en vooral van de fase in het laatste kwart tussen 6.46 to go (60-60) en 4.15 to go (68-60). In deze twee en een halve minuut werd door de Montenegrijnen een gaatje geslagen, vooral omdat Donar in de aanval de verkeerde keuzes maakte en het daarmee makkelijk maakte voor Bar. Omdat details in close games het verschil maken, hieronder nog even kort samengevat wat Donar deed.

Ofwel in de achteraf beslissende fase van de heenwedstrijd:

  • Na een onderbroken aanval met nog 10 seconden op de schotklok bijna vanaf de middenlijn 1 tegen 1 gaan.
  • Volgende aanval met nog 18 seconden op de schotklok een verre driepunter nemen.
  • Daarna uit een time-out een inside-speler aanspelen met twee verdedigers in zijn nek.
  • Een stagnerende aanval en dan met verdediger dichtbij een ver driepuntschot nemen.

Al met al onnodige keuzes die in de uitwedstrijd tot een -onnodig- slecht resultaat hebben geleid.

EUROPE CUP FEITEN

Donar is thuis in de Europe Cup na zeven duels nog ongeslagen.

Gemiddeld thuis goed voor 89,7 punten, de tegenstander gemiddeld 70,2 punten.

Mornar Bar presteert in uitwedstrijden niet goed. Opvallend is verschil in aantal punten tegen. Thuis is dat gemiddels 70,0, uit is dat 81,1.

Van de zeven uitwedstrijden wonnen de Montenegrijnen er twee, in Kapfenberg en in Szolnok. Opvallend was de nederlaag begin februari in Minsk met maar liefst 39 punten.

Mornar Bar won zondagavond (de reden dat ze niet dinsdag al in Groningen wilden spelen) in de halve finale van de play-offs van de Adriatic League thuis van Euroleague-deelnemer Rode Ster Belgrado (88-84). Om het in perspectief te plaatsen. Belgrado won een week eerder thuis wel ruim van Bar (91-63), de Serviërs verloren donderdag een kansloze uitwedstrijd bij Fenerbahce.

WOENSDAG

Wat Donar moet doen, buiten de vaste zaken als teambasketbal, hard verdedigen en rebounden, is makkelijk gezegd: het backcourt Needham en Vranjes aan banden leggen en het leven wordt een stuk makkelijker.

Ik verwacht woensdagavond niet dat Donar over Bar heen walst. Het wordt eerder een wedstrijd zoals thuis tegen Portel (77-72), maar dan hopelijk met een grotere marge.