Pffff wat een rommeltje de komende weken in de Eredivisie

Het zou echt, echt heel logisch zijn om de reguliere competitie met minimaal een week te verlengen en niet vast te houden aan de einddatum van 21 april. Alleen dan wordt regelrechte competitievervalsing voorkomen. Het bestuur van de DBL wilde dit wel, een aantal clubs niet en zo werkt het dan in een democratie.

Mocht je denken dat de competitievervalsing wel zal meevallen. Nou nee.

Of het aan het eind iets uitmaakt, ik denk het niet want normaal gesproken wordt Donar voor de derde keer op rij kampioen. Daar doet in Nederland niemand iets tegen, mits Donar fit blijft in het geweld van de vele wedstrijden. Maar ja de tegenstander in de finale krijgt natuurlijk ook extra aandacht.

En dan heb ik het nog niet over het eventueel bereiken van de finale van de FIBA Europe Cup, die wedstrijden uit en thuis staan gepland op 25 april en 2 mei midden in de play-offs. Al valt 25 april in de kwartfinale die Donar toch niet hoeft te spelen. O wacht er staat de 24e nog een wedstrijd gepland.

zaterdag 31 maart 19:30 Den Helder Suns Donar Groningen
maandag 2 april 15:00 Donar Groningen New Heroes Den Bosch
donderdag 5 april 19:30 Donar Groningen Landstede Basketbal
zaterdag 7 april 20:00 New Heroes Donar Groningen
woensdag 10 april 20:30 Umana Reyer Venezia Donar Groningen
zaterdag 14 april 19:30 Donar Groningen ZZ Leiden
zondag 15 april 16:00 Aris Leeuwarden Donar Groningen
dinsdag 17 april 20:00 New Heroes Donar Groningen
donderdag 19 april 19:30 Donar Groningen Umana Reyer Venezia
zaterdag 21 april 20:00 Forward Lease Donar Groningen
zondag 22 april 15:00 Donar Groningen Basketbal Academie Limbug
dinsdag 24 april 19:30 Donar Groningen Apollo Amsterdam

Dit wordt normaal gesproken het speelschema voor Donar de komende vier weken, zonder eventuele finale dus. En de aantekening dat de wedstrijd in Den Bosch de 17e nog niet officieel bevestigd is.

De competitievervalsing, zo noem ik het, zit in de prioriteiten van Donar en ik kan het ze niet kwalijk nemen. Ik verwacht ook opvallend veel speeltijd voor Rienk Mast, Sjoerd Koopmans, Tim Hoeve en Daan Maring mits fit.

WAT GEBEURT ER

Na een hele belangrijke wedstrijd in Venetië volgt er een weekend met een back to back, voor Nederlandse begrippen ongekend en later komt er nog een. Nou geloof ik nog wel dat Donar thuis tegen Leiden wil aanzetten (al kan ik me ook heel goed andere prioriteiten voorstellen). Maar gebeurt dat dan een dag later in Leeuwarden weer?

Dan te bedenken dat Aris in feite al twee punten cadeau heeft gehad dit seizoen in de vijf-buitenlandersaffaire (tegen Donar). Al begrijp ik ook dat de relatie tussen de twee Noordelijke clubs behoorlijk bekoeld is na een stemming in deze affaire.

Officieel is Donar met nog 12 competitiewedstrijden te gaan nog niet zeker van de eerste plek, maar officieus natuurlijk wel (zeker na de domme nederlaag van New Heroes deze week). Al denk ik dat een lagere eindklassering sportief niets uitmaakt, de penningmeester zal het vooral leuk vinden. Enfin tegen New Heroes, Zorg en Zekerheid en Landstede zal Donar best haar best doen.

Tenminste. Op 17 april twee dagen voor de return tegen Venetië gaat Donar waarschijnlijk spelen in Den Bosch. Bij een normale uitslag in Italië gaat Donar natuurlijk geen stap te veel zetten in de Maaspoort. Al zijn wedstrijden natuurlijk leuker dan trainingen. Dit kan verregaande gevolgen hebben voor de strijd om plek twee, drie en vier.

LAATSTE PLAYOFF-DEELNEMER

Dan nog even plek zes. Dat wordt altijd een ‘kleintje’. En dat zou zomaar Apollo kunnen zijn, die op de 24e nog tegen Groningen spelen. Normaal gesproken…. Hier zal men in Den Helder ook blij mee zijn.

Ennuh de 24e zouden ook de kwartfinales van de play-offs moeten beginnen terwijl de nummer zes misschien niet eens bekend is, of wordt dat duel in Leeuwarden tegen Aris cruciaal?

Kortom een redelijke puinhoop.

Volgend jaar maar een ander speelschema opzetten met een weekje of twee extra (kan de NBB ook rekening houden met Oranje en de bekercompetitie). Woensdag als vaste Europese speeldag (voor Donar en wellicht New Heroes en Zorg en Zekerheid) en dan op vrijdag en zondag competitie.

Dan kun je nog twisten over een dubbele competitie of over een splitsing in elites als er hopelijk een tiende team bijkomt in Dordrecht. Twee poules van vijf, waarbij de tweede groep na een hele competitie op nul begint en iedereen kans heeft op de zesde play-offplek.