Dijk van een haai in week 23 DBL

Het Nederlands basketbal kreeg deze week een flinke opkikker door de Europese prestatie van Donar. Het bereiken van de halve finale van de Europe Cup werd voor basketbalbegrippen in Nederland best breed uitgemeten. Tegelijk ging de competitie door met een fors competitieprogramma met daarbij de opvallende winst van New Heroes op bezoek bij Donar.

Ik heb alle begrip voor de situatie van Donar. Het was natuurlijk wachten totdat het megazware speelschema van de Groningers een keer zijn tol zou gaan eisen, dat werd dus 2e paasdag. Dat schoten niet vallen in deze situatie, alle begrip. Een stap te traag in de verdediging, alle begrip. Maar simpelweg denkfouten maken in de verdediging en in de aanval maar blijven schieten en niet de ring aanvallen (waar Den Bosch veel fouten maakte), dat heeft niets met vermoeidheid te maken. Overigens ging het dan weer wel goed in de slotfase waarin Donar de achterstand nog flink wegpoetste.

New Heroes verdient natuurlijk wel credits. De verdediging onder de ring was best in orde en er waren bij vlagen mooie teamaanvallen. De Bossche ploeg speelde over het geheel genomen niet goed, vaak te gehaast en onzorgvuldig, maar trok dit keer in tegenstelling tot dinsdag wel een forse voorsprong over de eindstreep. Sherill had daar een heel groot aandeel in 19p, 6st, 5a, met naast hem nog vier spelers in de dubbele cijfers waarbij Oudendag een double-double had 15p, 12r. Curry had tegen zijn oude werkgever ook een double-double 11p, 10r.

EN NU

Vooralsnog is er natuurlijk niets aan de hand voor Donar. Feit is wel dat New Heroes de titelverdediger op de ranglijst tot op twee wedstrijden is genaderd en Den Bosch ontvangt Donar nog twee keer, te beginnen komende zaterdag (die andere wedstrijd staat dus nog steeds op de dinsdag voor de return tegen Venezia). De strijd om de eerste plek is dus nog open en Donar speelt donderdag tegen Landstede dat ‘red-hot’ is.

Nou zal de zak cement die elke Donar-speler tegen New Heroes met zich meedroeg wel wat lichter worden, het speelschema zal tot en met de play-offs echter niet minder intensief worden. Nou acht ik Donar mentaal sterk genoeg zich daar overheen te zetten, maar het kan er wel leuker op worden in de Eredivisie.

VERDER DEZE WEEK

De winst op Donar maakt de nederlaag van New Heroes dinsdag thuis des te pijnlijker. In eigen huis werd tegen Landstede een voorsprong van 19 punten verspeeld, door de fout van Bouwknecht op negenhonderdste seconde voor het einde (absoluut geen haai actie). Gregory 16p, 6r gooide de winnende vrije worp binnen voor Zwolle. Dahlman was sterk met 21p, 6r. Oudendag had een double-double 10p, 14r.

Ik denk trouwens dat dit niet zou zijn gebeurd met Poropat op de bank en daarmee heeft de coach zijn ploeg dus naast de bekeruitschakeling nog een keer benadeeld.

Landstede won 48 uur later ook haar volgende wedstrijd in Rotterdam. Gregory trok de lijn door et 34p, 4r, 4a. Setty was de sterkste bij Forward Lease met 27p, 9r.

In de strijd om de laatste play-offplek deed Apollo wat het moest doen, BAL verslaan. Vijf spelers in de dubbele cijfers met Van der Horst als uitblinker 22p, 7a, 5r. Voor de Limburgers had Frits een double-double 11p, 12r.

Zorg en Zekerheid had het donderdag best lastig met Den Helder Suns hoewel de uitslag anders doet vermoeden. Worthy de Jong flirtte met een triple-double 17p, 10a, 7r, net als Love trouwens 10p, 10a, 7r. Laurant had voor de Suns een double-double 14p, 11r.

De Suns ontvingen zaterdag Donar en waren kansloos tegen de koploper die speelde zonder Curry. Zoals verwacht kon worden ving het team de afwezigheid op. Vijf spelers in dubbele cijfers. Cunningham flirtte ook met een triple-double 7p, 6a, 5r. De Paula had 26p en raakte zes op zes twee punters.

De grootste, voor mij, verrassing van deze week viel te noteren in Weert. BAL pakte de eerste winst van dit kalenderjaar door Forward Lease een pak slaag te geven. Sam van Dijk was tegen zijn oude club subliem 33p, 5r, 5st, 3a. Setty, weer Setty, was in scorende zin de man voor de Rotterdammer 30p.

Afgelopen zaterdag deed New Heroes thuis tegen Zorg en Zekerheid al goede zaken in de strijd op de tweede plek. Alleen viel de eindmarge dermate laag uit dat het onderling resultaat tussen Den Bosch en Leiden voor ZZ is en dat kan nog van invloed zijn. Toen had Den Bosch ook al vijf spelers in de dubbele cijfers met toen Wessels als kartrekker 17p, 7r, 5a, maar ook een sterke rol voor Sherill 17p, 7a, maar ook 5to.

Op 1e Paasdag speelde Landstede haar vijftiende wedstrijd van dit kalenderjaar en pakte tegen Aris de dertiende overwinning (er waren in 2018 alleen twee nederlagen tegen Donar). Dahlman had 18p, 8r. Niels Bunschoten viel op bij de Friezen 15p, 6r.

HAAI

In al dit geweld van wedstrijden, opvallende uitslagen en sterke individuele prestaties kies ik Sam van Dijk als haai van de week. De nummer laatst won van de nummer vijf op de ranglijst en de 21-jarige guard leverde voor een Nederlander een uitstekende prestatie.

Foto: Jan Joosten