Deze haai in week 24 is een topgozer

Zo! Dat was een moeilijke keuze deze week qua haai. Een onmogelijke ontknoping in Zwolle of een onmogelijke individuele prestatie in Den Bosch.

Zaterdagavond was het eerst Landstede dat geen balbezit had na een time-out van Leiden met nog zeven seconden te spelen, een achterstand van 1 punt en de wedstrijd toch nog winnend afsloot.

Steal Dahlman (zijn enige van de avond) op Olah (lekker ingenomen trouwens), een hele goede assist van De Pagter (hij had ook zelf naar de ring kunnen gaan) en goed afgemaakt door Dahlman.

CURRYTIME

Daarna was het een simpelweg onstopbare Curry die New Heroes helemaal gek maakte. Nederlandse Curry had wel wat weg van Golden State Curry. OK alles in perspectief, maar 36 punten (tegen 67%), met 15/16 ft, 7r, 5st, 4a, 12 persoonlijke fouten op hem gemaakt en een buitenaardse efficiency van 45, dat is toch echt iets om u tegen te zeggen. Zijn gemiddelde efficiency dit seizoen is 33.3, ook heel erg goed.

Wat Curry liet zien was echt schitterend, vooral omdat het er zo makkelijk uitzag. Welhaast moeiteloos slalomde hij keer op keer door de Bossche verdediging (toch de nummer 2 van Nederland), sterke penetraties naar de ring alsof er niet al meer dan 50 wedstrijden in zijn benen zitten, dan ook nog sterk verdedigen en na afloop rustig handtekeningen uitdelen en iedereen in Den Bosch te woord staan.

De winst van Donar bij New Heroes heeft in ieder geval bepaald dat de Groningers als eerste gaan eindigen in de eindstand (de theorie is verder bla bla). Dat scheelt de competitieplanner wat zorgen. Nou hoorde ik zaterdag in Den Bosch dat het tweede onderlinge treffen tegen Donar wellicht op 28 april gespeeld zou gaan worden, inmiddels heb ik weer gehoord dat die wedstrijd op de 17e blijft staan omdat de DBL dat wil.

Dat is twee dagen voor de return tegen Venetiƫ. Nou ben ik woensdagavond zelf in Venetiƫ om voor NOS radio 1 verslag te doen en ik denk dat Donar daar best een aardig resultaat kan neerzetten (kom ik een dezer dagen op terug). In ieder geval denk ik niet dat er 48 uur voor de return voluit zal worden gegaan in Den Bosch. Dat heeft heel erg invloed op de strijd om de tweede plek.

DEN BOSCH

Overigens vond ik New Heroes goed aan de thuiswedstrijd tegen Donar beginnen. Vooral omdat het echt als team opereerde in de verdediging en in de aanval. Zoals al zovaak dit seizoen is Den Bosch uiterst wisselvallig. Nou is Donar een uitstekend team dat als team niet verzaakt. Toen de Groningers in de tweede helft een tandje bijschakelde (zonder briljant te worden) viel New Heroes als team uit elkaar.

Eerst werd in de aanval door individuen gedacht dat ze het zelf wel even op konden lossen. Met als gevolg dat Donar kon gaan rennen en de Bossche verdediging achter de feiten aan ging lopen en daarna nog verder uit elkaar viel. Nogmaals de eerste helft was best aardig, de film van de tweede helft moet maar goed teruggekeken worden want het is nog niet te laat.

Overigens vind ik een wedstrijd, die niet eens hard was, met 49 persoonlijke fouten en 56 vrije worpen rijkelijk veel. Eigenlijk was de wedstrijd daardoor bij vlagen niet om aan te zien en dat mogen alle betrokkenen zich aantrekken.

Maar ja het is zoals het is en over de invloed van de Europese wedstrijden van Donar op de competitie heb ik het al eerder gehad.

WAT VIEL ER VERDER OP

Aris won zaterdag de belangrijke wedstrijd voor plek zes bij Apollo. Voor de Friezen had Michaels 23p. Kumelis 8p, 7r, 7a en 5 to. Namens de Amsterdammers had Van der Horst 23p. Het onderling resultaat is nu voor Aris en beide teams hebben evenveel punten.

De resultaten van het resterende programma zijn moeilijk te voorspellen. Ik denk niet dat een van beide meer dan twee wedstrijden wint. Gemeenschappelijke deler is Donar. Komende zondag ontvangt Aris Donar, die dan back-to-back spelen (op zaterdag thuis tegen Leiden). Op 24 april (als de play-offs al beginnen) gaat Apollo nog naar Donar. Tsja.

Kanda was weer eens de man bij winst van Forward Lease op bezoek bij Den Helder Suns, 28p, 10r, 5a en ook 5to.

Dinsdag won Zorg en Zekerheid makkelijk in Weert. Worthy de Jong had 16p, 7a, 6r, 4r en 6to.

Woensdag won New Heroes met de nodige moeite bij Apollo, met dank aan Sherill 31p. Nieuwkomer Morgan had 13p, 10a, 5r en 4to.

Donderdag kende Donar ook geen problemen met Landstede. Vijf spelers in de dubbele cijfers en drie met acht rebounds.

Op donderdag was Kanda ook al sterk in de winst van Forward Lease op Aris; 26p, 6r, 5a, 4st en ook 5to.

HAAI VAN DE WEEK

Brandyn Curry! Noah Dahlman kwam heel dichtbij, maar wat Curry liet zien tegen de nummer twee van de competitie kent zijn weerga niet.

Foto: Leon Kersten