Donar haalt finale @FIBAEuropeCup ten koste van Reyer Venezia, of niet.

Het affiche is mooi. Het eindresultaat kan dat voor Donar ook worden. Voor wie het nog niet weet: Venezia is Italiaanse titelverdediger, de huidige nummer twee achter Euroleague deelnemer Olympia Milaan en Venezia heeft een spelersbudget van om en nabij de 4,3 miljoen euro.

De rol van favoriet en underdog is duidelijk. Woensdagavond eerst in Venetië, donderdag de 19e in Martiniplaza.

Ik heb het geluk dat de NOS mij naar Venetië toestuurt, dus woensdagavond op www.radio1.nl flitsen van dit duel dat verder alleen via de FIBA-stream in Nederland te volgen is.

Geld (Donar heeft een begroting van 1,6 miljoen euro) zegt gelukkig niet alles. Geld zorgt er wel voor dat je onzekerheden kunt minimaliseren (ofwel veel kwaliteit kunt kopen, ook voor de bank).

En dan nog is er ook voor Venezia geen garantie op succes, zo werd de kampioen uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League. Maar pas op dit is geen simpel ploegje. Om te beginnen zouden ze dan niet tweede staan in de huidige stand.

ANALYSE REYER VENEZIA

Erik Braal en Meindert van Veen hebben meerdere wedstrijden van Venezia geanalyseerd en navraag gedaan bij andere coaches in Europa. Tijdens zijn sabbatical liep Braal nog stage bij Olympia Milaan (altijd handig…). Ook ik heb navraag gedaan bij een coach die dit seizoen al twee keer speelde tegen Venezia (won en verloor).

“Venezia is een heel atletisch team aan beide kanten van het veld. Een sterke drive en kick-aanval met schutters op de perimeter. Twee atletische scorende guards die meer schutters zijn dan spelverdelers. Inside zijn het geen beren, maar ook daar atleten. Daar liggen de zwakheden van Venezia. Het team raakt flink uit hun ritme als de tegenstander fysiek speelt. Ze worden onrustig en verliezen dan hun samenhang.”

Aan Donar dus om de grens op te zoeken enerzijds en daar zullen de scheidsrechters (Kroaat, Zwitser en Wit-Rus) een belangrijke rol in spelen. Anderzijds moet Donar het eigen tempo controleren, vooral niet meegaan in het spel dat Venezia wil spelen.

FEITEN VENEZIA

De statistieken van de Italianen laten zien dat het een uitgebalanceerde, diepe ploeg is met een goede balans in de speeltijd, ook voor de bank wat blijkt uit het feit dat negen spelers een gemiddelde speeltijd hebben van tussen de 14 en 27 minuten.

De makkelijk scorende MarQuez Haynes, een 31-jarige guard die heel zijn carrière actief is geweest in Italië, ook in het bezit is van een Georgisch paspoort, mag proberen de o zo belangrijke Brandyn Curry te temmen (na de wedstrijd in Den Bosch sprak ik hem en zijn Europese huiswerk had hij al lang gedaan).

Venezia heeft sinds januari een ex-NBAspeler in haar midden Austin Daye. De power forward werd gedraft door de Pistons, speelde ook in Memphis, Toronto en San Antonio voor hij in Europa terecht kwam bij een aantal respectabele clubs.

Paul Biligha is de enige Italiaanse international bij Venezia en hij speelde onlangs nog tegen Oranje, net als de Kroaat Hrvoje Peric.

Venezia heeft vier echte Amerikanen onder contract en Haynes nog met zijn Georgische paspoort. Naast Biligha zijn Stefano Tonut en Andrea de Nicolao nog echte andere Italianen (De Nicolao een veelscorende ook), Bruno Cerella is eigenlijk een Argentijn. De tiende man in de rotatie is Peric.

STATS

Eigenlijk is een statistische vergelijking onmogelijk. De Lega A kan ik niet vergelijken met de DBL. Venezia speelde vooral Champions League, Donar vooral Europe Cup. De Italianen speelden na de Champions League wel vier duels in de Europe Cup en dat vergelijk ik dan maar met de 16 van Donar (met dank aan de database van Courtside). Het zegt tenslotte wel iets, vooral de efficiency (een eerlijke vergelijking per 100 keer balbezit).

Venezia Donar
GP 4 16
PTS 86.3 81.9
FG% 48.2 47.5
2P% 53 55.6
3P% 41 37.4
FT% 73.6 76.1
ORB 6 10.3
DRB 25.3 27.2
REB 31.3 37.5
AS 18.3 19.6
ST 9.8 7.4
TO 10.5 12.5
BS 3.5 2.4
Pace 72.2 68.3
Aanv eff 117.72 118.57
Verd eff 105.44 101.93

WAT TE DOEN

Donar moet so wie so de beste wedstrijden uit haar bestaan spelen. Fysiek tot op het randje, goed georganiseerd, fundamenten in orde, verdedigend sterk en ik denk dat de Groningers daar echt toe in staat zijn.

Waar ik me zorgen over maak is de aanval. Is die sterk genoeg om de Venezia-atleten serieus pijn te doen? Hoe je het wendt of keert Venezia is toch van een ander niveau dan wat Donar dit seizoen al tegen heeft gehad. Evenwel heeft Donar dit seizoen al vaker verbaasd, zeker ook in uitwedstrijden.

Een goed resultaat in Venetië, en dat is voor mij alles tot en met een nederlaag binnen tien punten, maakt de kans op een finale, met de terugwedstrijd in een zinderend Martiniplaza, best groot.