Opwarmertje vanuit Venetië; Hey Aart, Hey Leon deel 2 over Donar en meer

Het kan een mooie avond worden voor het Nederlandse basketbal. Dat dacht Aart Dekker ook. Dus stelde hij net als vorige keer een paar vragen aan mij en ik een aan hem.

By the way uit de vragen van Aart, een echte basketballiefhebber met ook een eigen blog, blijkt wel hoe hij over het een en ander denkt.

Donar presteert -beter dan wie danook mogelijk had geacht-, doet dat ook nog eens met buitengewoon fraai Team-Basketball, en pakt daarmee -mede als gevolg van de door ZiggoSport gemaakte keuzes dit seizoen- zowat alle landelijke Media-aandacht tot nu toe dit seizoen. Ooit zei Piet Meijer -toen GM van ABC Amsterdam- toen we het over de in mijn ogen onnodig lage bezoekscijfers in SHZ hadden tegen me: “Nederland is een Hypeland, ‘ze’ komen tijdens het reguliere seizoen gewoon niet, maar zodra de Play-Offs op gang komen, hoef je weinig meer te doen; dan loopt het vanzelf vol.” Hij had goeddeels gelijk, alleen met dat stukje “…(dan) hoef je weinig meer te doen…” -voor zover dat impliceerde dat ‘het voor dat reguliere seizoen dus helemaal geen zin zou hebben om wat te doen’ was ik het niet met hem eens. En dat wordt mede veroorzaakt door het beleid van de Landelijke Media’; die zijn de motor achter dat Hype-effect dat zeker speelt, en zeker niet alleen maar in het Basketball.

Vraag aan Leon:  jij komt meer bij andere clubs dan ik de laatste tijd; is deze bijna volkomen focus van de Landelijke Media niet (dodelijk) frustrerend voor de andere DBL-teams? En zou dit niet zelfs een echt negatief effect kunnen hebben op (veel van) die andere clubs, en daarmee op langere termijn voor de DBL als geheel?

Ik vrees dat het basketbal de hand in eigen boezem moet steken. Het is sinds de begin jaren 90 hard achteruitgegaan in Nederland. Niet alleen qua spel en de aantallen Amerikanen en vooral hun doorloopsnelheid. De hallen zijn slechts in een enkel geval gemoderniseerd. De toeschouwersaantallen waren ook niet om over naar huis te schrijven. Niemand stak er energie in. Er zit nu (sinds een jaar of twee, drie) wel wat verandering in, maar het verloren gegane terrein wordt niet in één keer goedgemaakt. Bovendien zijn de tijden veranderd. Fans en sponsoren, vooral de potentiële hebben zoveel keus.

De mannen van Oranje zijn gewoon het vlaggenschip, presteren zij goed dan vaart iedereen wel. Mooie prestaties zoals van Donar nu zorgen zeker voor een opleving. Zaak is om dit momentum vast te houden en door te trekken naar de Eredivisie. Dan zou eensgezindheid wel handig zijn. Mijn advies aan iedere club is om geld apart te zetten voor een medewerker die mensen die hal in krijgt en belangrijker daarna contact houdt (via allerlei social media).

Op het moment dat prestaties structureel worden, hallen vol(ler) zitten en clubs professioneler worden, dan komt er vanzelf meer structurele aandacht van de landelijke media. Het gaat simpelweg niet vanzelf.

Het is mijn grote (stille) hoop dat volgend seizoen minimaal een -hopelijk zelfs meer dan een- Nederlandse clubs extra zich weer gaan wagen aan een Europees avontuur. Hoe meer hoe beter! Jij bent kind aan huis bij New Heroes Den Bosch…en ik schat nu in dat dat de eerste kandidaat is daarvoor.

Vraag aan Leon: deel je mijn inschatting? Zo niet; hoe zie jij het dan? En hoe gaat het eigenlijk in Den Bosch, zijn de tot nu toe gerealiseerde stappen een beetje volgens verwachting van alle Stakeholders daar?

Gezien de ambities en de persoonlijke herinneringen van Bob van Oosterhout is de kans erg groot dat Den Bosch volgend seizoen Europees gaat spelen. Ik neem een voorschot, maar Donar in de Champions League en New Heroes in de Europe Cup, mooi toch.

Verder denk ik dat het in Den Bosch aardig loopt. Vast niet zo snel als Bob van Oosterhout wil, maar ook hij kan geen ijzer met handen breken. Uiteindelijk is voor structurele veranderingen vooral een lange adem nodig en die heeft hij wel. Op kantoor loopt tegenwoordig een aantal betaalde krachten rond en dat gaat vast en zeker vruchten afleveren.

Recent ‘in het nieuws’: ‘de agenda van Donar raakt te vol’.

Ik zeg dan: “Geweldig; dat zijn nu eens echt ‘Grote Mensen Problemen’; Basketball stelt DUS WEL wat voor in Nederland! Door tot de Finale, en winnen die hap. Dan is die laatste horde -EBBC DEN Bosch (was dat toen eigenlijk al onder de roemruchte titel Nashua?) legde de lat aan de hand van Ton Boot, Jan Dekker, Kees Sr, en Buffy K. indertijd hoog, ook meteen genomen en kan Donar zelfs gaan voor het Beste Resultaat Internationaal Ooit -een Cup Winnen!

Vraag aan Leon: wat is jouw inschatting van de Groningse kansen? Heb je de Rosters van Venetië, en misschien zelfs ook van het enige resterende team dat we -van dit seizoen- nog niet kennen ook al?

Venezia is een atletisch team dat niet houdt van fysiek basketbal. Daar liggen de kansen voor Donar, zie verder mijn voorbeschouwing. Avellino is een minder goed team dan Venezia. Op 1e paasdag heb ik het onderlinge treffen gezien tussen Venezia en Avellino, twee hele aardige teams hoor.

En wat te zeggen over het feit dat ook Bakken Bears -eerder dit seizoen uitgeschakeld door Donar tijdens de Play-In voor de Fiba Champions League- in de Halve Finales staat? De gedachte aan een Finale Donar Groningen vs. Bakken Bears vind ik uiterst prikkelend! Ga je dan mee naar Denemarken?

Na de uitschakeling door Donar is er veel goed gegaan bij Bakken Bears. Overeind blijven bij Le Portel was indrukwekkend. Het geeft aan dat alles kan in Europees basketbal. Evenwel zal de buitenwereld uitgaan van een Italiaans onderonsje in de finale. Een Noordzeefinale zou ik best leuk vinden.

Onlangs (nog) kwam het weer via de Media naar buiten; het stukje frustratie van Erik Braal -over hun status bij Fiba, en het veronderstelde gebrek aan respect. Moet Groningen -inclusief Braal- zich niet zo langzamerhand in de handjes gaan knijpen over dat betwiste Fiba-Plaatsingsbeleid?

Ik kan me trouwens niet voorstellen dat Donar ook volgend seizoen weer eenzelfde ‘onmogelijk pad’ krijgt richting Fiba Champions League als de (Kandidaat/al dan niet Bijna-)Winnaar van de Fiba Europe Cup 2017-2018.

Hoe zie jij dat? Zouden de Groningers niet eens hard achter hun oor moeten krabben of ze het niet toch eens zouden moeten proberen en de EuroCup van de EuroLeague? Of -anders gesteld- zou de EuroLeague niet eens serieus na moeten denken of zij Donar niet zouden moeten uitnodigen?

Ik kan moeilijk in het hoofd van de FIBA kijken. Wel denk ik dat de sportieve prestaties in combinatie met de zinderend bomvolle Martiniplaza het goed zal doen op het kantoor van de FIBA. Ze willen gewoon volle zalen, ik denk zelfs dat dat nog voorgaat op andere (sportieve) zalen. Als het vol is, is de wedstrijd ook beter (lijkt het). Mooi motto voor Nederland.

Zonder gekheid. Ik weet wel zeker dat Donar geen drie voorrondes meer hoeft te spelen om in de Champions League te komen, hooguit één. De EuroCup is intrigerend. Zij kijken ook naar volle hallen, maar ook naar televisierechten. Dat laatste is in Nederland natuurlijk een probleem.

Los hiervan wil je als Donar niet in een oorlog terecht komen tussen de FIBA en de commerciële EuroLeague organisatie. Geen idee hoe dat afloopt, maar dat zou ik de grote landen lekker laten uitvechten. Nederland en Nederlandse clubs moeten daar lekker weg blijven.

Hé Aart vraag aan jou. Wat denk je dat dit succes kan betekenen voor de carrière van Erik Braal?

Ik kan het op dit moment niet laten; weet je hoe ver Erik Braal en ik (zei de gek) teruggaan? In het Seizoen 1998/99 coachten wij beiden in de Rayon West MU16/Kadetten  Competitie, Ivo Boom trouwens ook. Wij werden Kampioen, maar dat lag meer aan het verschil in spelers dan aan verschillende coaches. Leuk was het wel, en Erik hielp ons nog door tijdens The Hague Appeal for Peace Serie -drie avonden Basketball in de Haagse Houtzagerij ter gelegenheid van het 100-Jarig bestaan van de Wereld Vredes Conferentie, je weet wel het Vredespaleis en zo.., waar ook een Topper als Drew Gooden en de Oranje Junioren van Ben Ponsioen aan meededen- een oefenwedstrijd tegen ons te spelen voor ons optreden op het NK vlak daarna. Op dat NK -in Zwolle- troffen wij eerst Canadians met Ferry Steenmetz als coach, en daarna Zwolle met Herman van den Belt, maar dat ter zijde.

Een jaar of wat geleden; misschien 6,7 of een jaar of 8 terug, liep ik in Internationaal gezelschap op de tribune Erik Braal tegen het lijf, en stelde hem aan mijn gezelschap voor als “This is Erik Braal, one of our brightest young coaches!” Erik reageerde een beetje ongemakkelijk…”Young?”… Ja, toen nog wel, relatief dan natuurlijk…

Ook toen al was ik ervan overtuigd dat Braal het ver zou gaan schoppen; bijvoorbeeld zoals hij nu bezig is, maar ik zag hem ook nog wel Mannen Bondscoach worden en dat heel goed doen. Maar dat is voor de toekomst! Het is voor Nederlandse Coaches erg lastig goed aan de bak te komen in het Buitenland, een droom die veel serieuze coaches natuurlijk wel hebben. Maarten van Gent werd op het hoogste niveau Kampioen in België met Oostende en in Estland met Kalev Tallinn, en Bondscoach van de Esten bovendien, Ton Boot deed het ook in België -ook bij Oostende- Johan Rooijackers werd in 2012 Kampioen van Slowakije met BC Prievidza. Dan heb je het geloof ik wel gehad, bij de mannen in ieder geval. Een groter aantal coachte wel korter of langer in een hoogste League en die deden dat lang niet allemaal zonder (relatief) succes. Maar een echte buitenlandse carrière? Voor zover ik weet alleen Maarten van Gent dus. Sam Jones in de USA? Daar weet jij meer vanaf dan ik schat ik zo in?

Terug naar je vraag: zelfs de ultieme Nederlandse Succescoach Ton Boot kwam dus niet erg ver, terwijl hij het zeker wel ambieerde! Maar daar had hij dan weer niet alles voor over…

Gemakkelijk is het dus zeker niet! Maar Erik is wel een van de weinigen die zijn carrière heel bewust en planmatig ontwikkelt, en daarnaast -en dat is misschien nog wel meer cruciaal- is het Basketball tegenwoordig vele malen meer Internationaal en meer Professioneel van opzet. En men heeft in het Buitenland vaak veel beter in de smiezen wat er hier in Nederland gebeurt dan veel Nederlanders -en zeker dan de Nederlandse Media- twee keer gelijk spelen tegen Estudiantes komt echt wel aan in Spanje (en daarbuiten). Eventuele winst van deze Fiba EuroCup ook wel. En dan kom je met geduld, een goed plan, een beetje mazzel, en -vooral!- een goede Agent een heel eind…

Maar ik zou zeggen: eerst maar eens het succes bij Donar verder uitbouwen, en dan nog een of twee ‘goede Moves’, en dan weten we wel waar zijn plafond ligt. En zoals jij hierboven als schreef: succes met de/een Nationale Ploeg doet wonderen. En een Groot Eindtoernooi is natuurlijk een groot, wat langer durend podium, waar de Internationale Basketball Community elkaar treft en bekijkt; dan ontstaan er ‘vanzelf’ meer contacten en krijgen mensen een beter en completer beeld van iemand dan bij de Uit- en Thuiscontacten van een Europese Cup.