De haai van week 25 heeft voor een onverwacht spannende ontknoping van het seizoen gezorgd

De kans dat de play-offs later gaan beginnen gis best groot. Alles hangt nu af van de wedstrijd zaterdag in Zwolle tussen Landstede en New Heroes (serie is 2-1 voor Zwolle). In het geval dat Landstede wint, beginnen de play-offs een week later. Dat heeft de DBL dinsdag aan mij laten weten.

Even om de laatste play-offplek. Ik denk dat er best een groep mensen is geweest die ervan uitgingen dat Donar zaterdag zou winnen van Leiden en dan zondag niet van Aris. Geen hele rare gedachte en dan was de strijd om plek 6 beslist geweest. Het liep anders en Donar moest en ging zondag vol aan de bak.

Met als resultaat dat Aris en Apollo nog gelijk staan.

Update 17 april: Van de DBL heb ik begrepen dat het duel tussen Donar en Apollo verplaatst is naar zondag 22 april. Nog een back-to-back voor Donar dus (zaterdag in Rotterdam). Feit is wel dat de strijd om plek 6 dan altijd bekend is, voor 24 april (de geplande start van de play-offs). Overigens moet Donar nog een thuiswedstrijd tegen BAL spelen, die staat nu voor de 24e mits Donar donderdag de finale niet haalt van de Europe Cup.

Ik ga er gemakshalve vanuit dat Donar geen competitiewedstrijd meer verliest tot aan het treffen met New Heroes op de 28e, dan zijn zij zeker van de eerste plek. Bij een nederlaag van de Groningers komt die strijd om de plekken 2, 3 en 4 open te liggen.

Zaterdag is het treffen in Zwolle tussen Landstede en New Heroes. In het geval dat Zwolle wint, is de wedstrijd van de 28e nog cruciaal. Dan kan Landstede nog tweede worden, Leiden derde en Den Bosch vierde.

Voor dit scenario moet Den Bosch dan de 28e thuis verliezen van Donar. Ongeacht de uitslag kunnen de play-offs dus niet beginnen op de 24e als Den Bosch in Zwolle verliest.

Hopelijk kun je het nog volgen.

DE PRESTATIES DEZE WEEK

Door de competitienederlaag van Donar tegen Zorg en Zekerheid is het een bijzondere week geworden in de DBL. Het feit dat Donar woensdag nog in Venetië speelde staat niet los van de nederlaag. Evenwel had Leiden een bijzondere avond aanvallend gezien, ik bedoel 112 punten scoren in Martiniplaza dat is niet niks.

Ik snap de situatie van Donar, maar 112 punten tegen! Een scenario als thuis tegen Den Bosch waarin er geen schot viel, dat kan ik begrijpen, maar zo verdedigen niet echt. Nou zal vermoeidheid vast en zeker een rol hebben gespeeld, maar gezien bovenstaande verhaal is rust geen optie tot het einde van het seizoen.

Enfin, Leiden was aanvallend briljant in Martiniplaza. Love trok de kar met 36p, 8r, 8a. Vette had een double-double 23p, 11r. Burgess 24p  (8 op 10 driepunters),

New Heroes had ook al een honderd punten wedstrijd (114) tegen Forward Lease. Zes spelers in de dubbele cijfers. Carey 21p (tegen 80%), nieuwkomer Morgan 19p, 5r, 4a en 5to.

Zondag had Landstede geen kind aan BAL. Ook al zes spelers in de dubbele cijfers.

Zoals gezegd zette Donar in een unieke back-to-backwedstrijd zondag bij Aris de fout van zaterdag recht, in een verdedigend zeer overtuigende wedstrijd (was er iemand boos geworden?). Zo ongeveer ieder Donar-speler scoorde, Bruinsma het meest 16p.

EERDER DEZE WEEK

De goede week van Leiden begon donderdag met winst op Aris, niet makkelijk overigens. Mo Kherrazi had een double-double 11p, 11r. Blackman voor de Friezen 22p, 8r.

Landstede rolde donderdag Apollo op in Amsterdam, met ook al meer dan honderd punten (105). Zes spelers in de dubbele cijfers en Franco House een double-double 17p, 12r.

Met de billen tegen elkaar won New Heroes donderdag in Helder van Suns. Oudendag had 8p, 10r, 5a. Wessels 9p, 9r, 6a. Dority 17p, 6a. De Paula 14p, 7a.

Dinsdag speelde New Heroes thuis tegen BAL. Makkelijk heeft Den Bosch het op een of andere manier nooit tegen de ‘kleintjes’. Vijf spelers voor New Heroes in dubbele cijfers. Nick Oudendag had een double-double 10p, 11r. Sam van Dijk 21p.

HAAI VAN DE WEEK

De aanvallend fantastische wedstrijd van Zorg en Zekerheid deed mij even denken om Paul Vervaeck haai te maken, toch kies ik voor de man die de ballen erin gooide, Carrington Love. Ik weet dat ik hem niet in mijn all-starteam heb gekozen, ik vind Curry beter, desalniettemin is Love wel de haai van de week. Hij mag altijd nog MVP van de play-offs worden.

Foto: Marja van Tilburg-de Lange