5 redenen waarom Donar wint van Venezia @FIBAEuropeCup

Donderdagavond moet het gebeuren. Donar moet tegen Reyer Venezia een achterstand van 10 punten goedmaken om de finale te halen. Ik heb de wedstrijd in Venetië met eigen ogen gezien en ben er van overtuigd dat het kan.

  1. MARTINIPLAZA

Wat mij betreft is alles geoorloofd, mits binnen de grenzen van het redelijke, om de Italianen tijdens de wedstrijd gek te maken. Natuurlijk verlaat geen Groninger de hal zonder schorre stem. De trommelaars zijn er natuurlijk. Bekend is dat de DJ van de FIBA geen muziek mag draaien. In Werkendam heb ik een play-offwedstrijd meegemaakt met een scheepshoorn, nou dat werkte wel. Ratels, toeters, alles om er voor de Italianen een zeer oncomfortabele situatie van te maken.

  1. THUIS NOG NIET VERLOREN IN EUROPE CUP

Acht gespeeld, acht gewonnen. De gemiddelde winstmarge in Martiniplaza was 22,9 punten.

  1. CURRY GAAT ZIJN DING WEER DOEN EN BRUINSMA OOK

Venezia had haar huiswerk voor de thuiswedstrijd goed gedaan (niet vreemd natuurlijk). Vrijwel veertig minuten lang zat er een Veneziaspeler bovenop Brandyn Curry. Geen enkel moment kwam hij in zijn spel. Het siert de anderen (Pasalic en Burgess) dat zij opstonden, maar Donar heeft een super Curry nodig om de finale te halen. Dat betekent een hele snelle leerschool voor de aanstaande MVP van de Eredivisie en zijn ploeg. Omdat de Amerikaanse guards in Italiaanse dienst razend rap zijn, zullen er heel veel screens moeten worden gezet door Donar om Curry ruimte te geven. Dat kan de ploeg wel.

Bruinsma had vooral veel pech met de scheidsrechters die hem fout op fout gaven waardoor hij veel tijd op de bank doorbracht. Dat overkomt hem niet nog een keer, zeker niet thuis.

Overigens komen de scheidsrechters uit Servië, Kroatië en Albanië, redelijk opvallend in mijn ogen.

  1. ANTWOORD OP ITALIAANSE ZONE IS GEVONDEN

Ik heb er mijn aantekeningen nog even op teruggekeken. De grote marges die Venezia tot drie keer pakte (11, 11 en 13) kwamen vooral tot stand omdat de Italianen in een zone-verdediging stonden. Hun coach deed dat spaarzaam en het werkte. Erik Braal en Meindert van Veen hebben daar vast en zeker een antwoord op gevonden, een grootse Curry helpt hier trouwens ook bij.

Overigens schiet Donar thuis in de Europe Cup bijna 40% driepunters, altijd handig als de Italianen weer in de zone gaan staan.

Pijnpuntje in Italië waren de vrije worpen, 14 op 25 is niet best. Thuis in Europa is dat dit seizoen 80% en dan zorgt 3 op 6 tegen Le Portel er nog voor dat het percentage wat omlaag gaat.

Nou hadden die gemiste vrije worpen natuurlijk als reden dat Donar tegen een goed team speelde, volop aan de bak moest en moe werd. Toch waren de Italianen kwetsbaar, zeker als hun bank het veld in kwam. De statistieken geven ook geen grote verschillen aan.

Nog iets opmerkelijks, Venezia ging niet eens voor de aanvallende rebound (eentje hadden ze er), ze liepen met z’n allen gelijk terug om daarmee de break eruit te halen. Dat is natuurlijk ook een kwestie van scouting want in de Italiaanse competitie pakken ze er negen gemiddeld. Interessant om te zien wat ze donderdag doen.

  1. GEEN ITALIAANSE FINALE

Ik weet zeker dat er bij de FIBA met grote interesse naar Martiniplaza wordt gekeken. Die hal, bomvol, die atmosfeer zo wil de FIBA de sport natuurlijk wel verkopen. Mooi plaatje tenslotte. Ik kan me daarom zomaar voorstellen dat de FIBA niet op een Italiaans onderonsje zit te wachten in de finale. Venezia tegen Avellino, tsja.

Het duel tussen Bakken Bears en Avellino is woensdagavond en de Denen moeten drie punten goedmaken. Ik denk dat Avellino zich niet gek laat maken in Aarhus. Ofwel Donar gaat de eer van Noordwest Europa verdedigen in de finale.

TOT SLOT. WAT DENK JIJ?

Hoeveel Amerikanen vind jij genoeg per club?
×