Week 26 en de haai is groot, positief en duidelijk hoorbaar! Plus een erehaai!

Best geinig die ontknoping van de Eredivisie. Er is nog één echte wedstrijd te spelen en die is maar voor één van de twee op het veld van de Maaspoort belangrijk, maar heeft direct gevolgen voor vijf deelnemers aan de play-offs.

Na drie keer uitstel wordt dan zaterdag eindelijk het tweede competitieduel van dit seizoen tussen New Heroes en Donar gespeeld. In feite een week na afloop van de competitie en dat heeft alles te maken met de Europese successen van de Groningers.

Donar is zeker eerste, maar direct daarachter kan het nog alle kanten op. Bij winst is New Heroes tweede, Landstede derde en Zorg en Zekerheid vierde. Verliest Den Bosch, dan is Landstede tweede, Leiden derde en New Heroes vierde.

Forward Lease is vijfde en Aris zesde. Zij moeten dus ook tot 28 april circa 22u wachten totdat hun tegenstander in de kwartfinale (best-of-three) bekend is. Die begint dan op 1 mei.

CRUCIALE DUELS

De wedstrijd tussen Landstede en New Heroes was een zeer rommelige pot, waarbij de thuisploeg aan het langste eind trok. Dahlman had 17p, 13r. Nick Oudendag 14p, 11r.

Het werd in de Eredivisie toch wel een beetje de week van Aris. De Friezen bereikten de play-offs door twee overwinningen, op ploegen onder hen op de ranglijst dat wel.

Zaterdag werden de puntjes op de i gezet door thuiswinst op Den Helder Suns, het was niet makkelijk en hopelijk levert het play-offticket extra sponsoren op voor volgend seizoen. Jeroen van der List was goed voor 22p, 8r, 3a, 3bs. Tjoe de Paula nam in Friesland voor Suns, tegen zijn oude werkgever, op een mooie manier afscheid 27p, 3r, 3a.

VERDER DEZE WEEK

Dinsdag werd BAL al door Aris ingepakt. Kumelis had 7p, 11r, 6a, 5st. Sam van Dijk had voor BAL 24p, 5r, 3a.

Apollo zag zaterdag de hoop op play-offs in het eerste kwart al vervliegen door een pak slaag bij Zorg en Zekerheid. Vette 20p, 9r en Love 14p en maar liefst 13a blonken uit.

Donderdag maakten Forward Lease en Zorg en Zekerheid er een shoot-out van. 186 punten, waarbij Leiden er aan het eind twee meer had. Worthy de Jong toonde play-offvorm met 32p, 9a, 8r. Boyd had voor de Rotterdammers een double-double 13p, 14r.

Apollo had donderdag nog hoop op de play-offs na een ruime winst bij Den Helder Suns. Berend Weijs was goed voor 23p, 7r. Dimeo van der Horst 19p, 8r, 5a.

Donar had na een zware week in Rotterdam geen enkel kind aan play-offdeelnemer Forward Lease. Cunningham trok de kar 17p, 6r, 3a.

Zondagmiddag thuis tegen Apollo ging de tweede back-to-back voor Donar deze competitie helemaal nergens over. Rienk Mast had 18p, 9r.

HAAI VAN DE WEEK

Nou baseer ik mijn uitverkiezing in principe op prestaties in de Eredivisie. Toch ga ik een uitzondering maken omdat ik donderdag onder de indruk was van het publiek in Martiniplaza. Wat een positieve electricitieit!

Zelf de Italianen waren onder de indruk. Hun coach bedankte na afloop het Groningse publiek en Stefan Tonut (heerlijke speler trouwens) deed er nog een hele mooie tweet bovenop.

Finale !!! Wat een fantastische omgeving. Het was binnen en buiten de hal een feest, nul vervloekingen of beledigingen, gewoon simpele felicitaties! Van harte gefeliciteerd publiek, applaus voor jullie!

Wat een respect van de Italiaan. Hij hoeft dit niet te doen, het siert hem en het geeft aan hoe de huidige kampioen van Italië aankijkt tegen Donar en haar publiek. Kortom de eretitel haai van de week is voor het Donarpubliek.

Van de gelegenheid maak ik gelijk gebruik om al die 4350 Groningers op te roepen om 28 juni en 1 juli ook te komen naar Martiniplaza en net zo’n sfeer te creëren als Nederland speelt tegen Roemenië en (ja ja…) Italië.

Nederland moet eigenlijk met meer dan zeven punten verschil winnen van Roemenië om naar de volgende ronde van de WK-kwalificatie te gaan. Winst op Italië maakt dat die volgende ronde niet voor spek en bonen wordt gespeeld.

EREHAAI

Tjoe de Paula werd op 15 februari 1981 geboren in Santa Domingo op de Dominicaanse Republiek. Op zijn negende begon hij op het Caribisch eiland met basketballen bij BC Renacer. Op zijn zeventiende begon zijn ‘profbestaan’ na de overstap van Akrides naar Den Helder. Met wat onderbrekingen speelde de guard (1.85) zeventien !! seizoenen Eredivisie.

De Paula was in 2002 Rookie van het jaar en werd met Donar twee keer kampioen van Nederland. Over zijn hele carrière gemiddeld goed voor 26 minuten en 11 punten per wedstrijd. Hij speelde zeven keer voor Oranje.

Zijn hoogste score in een wedstrijd was 30 punten (tegen 90%) op 17 maart 2007 met Almere op bezoek bij Aris. In alle jaren Eredivisie had De Paula meer dan 170 verschillende ploeggenoten.

Dit jaar was De Paula, mits fit, op zijn 37e nog altijd een van de betere spelers bij Den Helder Suns. Petje af van mijn kant en ik hoop, als hij dat tenminste wil, dat hij een mooie rol kan blijven vervullen rond het team in Den Helder.

De Paula was best een bescheiden speler, maar wel eentje waar de coach altijd op kon rekenen. In het bezit van een mooie drive naar de ring, maar ook een betrouwbare driepunter.

Altijd is mij bijgebleven de best emotionele reactie van Tjoe de Paula vijf jaar geleden toen hij met Aris (coach Braal) titelverdediger Eiffel Towers uitschakelde in de halve finale van de play-offs.