De laatste competitiehaai van dit seizoen

Ik ga het niet mooier maken dan het is. Het aftellen naar het volgende kampioenschap van Donar is begonnen. Je mag het ook play-offs noemen.

Gaat dan niemand iets tegen de Groningse machine doen? Ik vrees van niet.

Landstede is na Donar het beste team in Nederland, maar heeft te weinig kwaliteit.

Zorg en Zekerheid heeft een vijftal om de vingers bij af te likken, maar ja met vijf man wordt Donar (mits iedereen fit blijft, Bruinsma en Burgess zijn niet zwaar geblesseerd) niet verslagen.

Plus in de halve finale gaan Zwolle en Leiden elkaar dusdanig afmatten dat de winnaar niet fris de finale instapt.

New Heroes staat erbij als een aangeslagen bokser en ik vraag me echt af of Forward Lease niet al het eindstation wordt. Nou weet ik donders goed dat ik heb gezegd dat het verschil tussen de top 4 en de rest groot is. Alleen lijkt het erop dat Den Bosch niet alleen niet in vorm is, de ploeg lijkt ook niet meer te kunnen verdedigen.

Ter verduidelijking. Tot 6 maart had New Heroes een verdedigende efficiency van 93 (ofwel punten tegen per 100 keer balbezit). Na 6 maart is de verdedigende efficiency van Den Bosch 107. Een gigantisch verschil. De datum van 6 maart pak ik omdat dat de bekerwedstrijd is waarin coach Poropat zo uit z’n dak ging. Dat lijkt dus enorme consequenties te hebben.

Voor Omroep Brabant sprak ik met Stefan Wessels over de huidige situatie van New Heroes.

Overigens was de 48-93 van New Heroes er eentje voor de boeken. De grootste clubnederlaag tot gister dateert van 1972, bij Levi’s werd het 122-78. De grootste thuisnederlaag was ook tegen Levi’s later in 1972; 71-108. Dit met dank aan de Bossche clubarchivaris Rini Mees.

Vooruitblikkend: mochten de duels van New Heroes (best-of-3) tegen Rotterdam een soort van shoot-outs worden (scores in de 80 of 90), dan is Forward Lease zeker niet kansloos want scoren en niet verdedigen is wat zij het liefst doen.

Van de kwartfinaleserie tussen Zorg en Zekerheid en Aris verwacht ik een overduidelijke 2-0 voor Leiden.

HAAI VAN DE WEEK

De laatste week was een rustige week, want alleen Donar speelde en won fluitend van BAL en New Heroes. In beide duels stond Rienk Mast in de basis als power forward. Ik zag met eigen ogen dat Mast heel veel in zijn mars heeft, niet in het minst omdat hij ook driepunters kan schieten.

Inclusief vorige week zondag startte Mast drie duels, met achtereen 18p, 9r; 15p, 5r, 5a; 10p, 9r.

Nou moet Mast volgend jaar nog zijn Atheneumexamen doen en is zijn plan om daarna naar Amerika te gaan. Ik snap die droom. Alleen heb ik veel spelers slechter van college terug zien komen dan dat ze heen gingen (en een echte studie aan de universiteit van Groningen kan ook geen kwaad, lijkt me). Ze mochten bijvoorbeeld alleen maar driepunters schieten, of alleen maar rebounden. Kortom heel vaak werden het eenzijdig geschoolde spelers. Gezien de omstandigheden in Groningen denk ik dat de ‘opleiding’ bij Donar weleens veel beter kan zijn dan op welk ander Amerikaans college dan ook.

Dat geldt misschien nog wel voor meer talenten. Donar heeft Europees bewezen dat een goed Nederlands team zich kan meten met goede ploegen (zoals de kampioen van Italië). Dus misschien is het niveau bij de Nederlandse clubs zo slecht nog niet. Ok ik weet ook dat er tussen Donar en de rest nog wel een verschil zit, maar toch.

Dus ik roep Rienk Mast uit tot haai van de week, maar ik pak de titel af 😉 als hij toch naar college gaat.