Donar vs ZZ Leiden, de finale gaat beginnen

De kans dat Donar voor de derde keer op rij kampioen wordt is groot, erg groot. Daarentegen denk ik niet dat het 4-0 wordt (of hoop ik dat vooral).

Eigenlijk is het erg moeilijk in te schatten wat Zorg en Zekerheid in de finale gaat brengen. De Leidse ploeg is welhaast schizofreen. Soms heel goed, maar soms ook echt niet goed. Dat werd eens te meer duidelijk in de serie tegen Zwolle.

Ik bedoel 20 en 15 punten achterstand, dat gebeurde niet zomaar. Tegelijk is het ongelofelijk knap en tekent het de mentale kracht dat Zorg en Zekerheid beide duels won, eigenlijk best bijzonder.

Evenwel mogen die dalen niet voorkomen tegen Donar want die ploeg geeft zo’n ruime voorsprong echt niet weg. Het fanatieke krachtige spel van Leiden dat werd vertoond in de beide inhaalraces zou Donar wel in de problemen kunnen brengen.

Nou geloof ik niet dat dit Donar in een best-of-sevenserie vier keer in twee weken gaat verliezen van een Nederlandse ploeg, maar het is ook niet uitgesloten.

HISTORISCH FEIT 1

Wedstrijd 1 in de finaleserie is van cruciaal belang, dat leert de geschiedenis. In 90,2% van de gevallen werd de winnaar van de eerste wedstrijd uiteindelijk ook kampioen!

HISTORISCH FEIT 2

Overigens is de thuisploeg echt niet altijd de winnaar van wedstrijd 1. In 40 jaar play-offs werd wedstrijd 1 in de finalereeks in 22,5% van de gevallen gewonnen door de uitspelende ploeg. De laatste keer was in 2012 toen Den Bosch tot veler verrassing won in Leiden (en later kampioen werd).

HISTORISCH FEIT 3

Sinds het seizoen 1977/1978 zijn er 198 finaleduels gespeeld, ofwel donderdag wordt in Leiden de 200e gespeeld.

HISTORISCH FEIT 4

De gemiddelde uitslag is 79,5 – 74,2 en de thuisploeg won 69,7% van de wedstrijden.

HISTORISCH FEIT 5

Donar en Leiden hebben een keer eerder een finaleserie tegen elkaar gespeeld. Inderdaad de klassieker van 2011 toen Leiden in game 7 na maar liefst drie verlengingen kampioen werd. 96-95.

STATISTIEKEN DIT SEIZOEN VERGELEKEN

Donar ZZ Leiden
PTN voor gem. 88.4 79.6
PTN tegen gem. 64.4 71.4
FG% 49.0 43.6
2P% 57.1 51.3
3P% 37.5 31.5
FT% 77.5 67.3
ORB 11.0 12.7
DRB 32.5 26.9
REB 43.5 39.6
AS 21.1 20.4
ST 8.7 10.7
TO 13.3 11.4
BS 2.7 3.1
Pace 73.0 71.7
Aanv. eff. 120.9 111.0
Verd. eff. 89.5 99.1

Donar en Leiden stonden dit seizoen vier keer in de competitie tegenover elkaar en in de bekerfinale. Leiden won de 1e competitiewedstrijd in oktober thuis, 75-63. In december was Donar een klasse beter in Martiniplaza, 91-69 om vervolgens in maart ook in de Vijf Meihal te winnen 61-85. Tot veler verrassing won Leiden het laatste competitietreffen in Groningen 103-112. De bekerfinale eind maart was voor Donar, 87-71.

DE FINALEREEKS

Voor iedereen is duidelijk dat Donar een goede diepe goed gecoachte ploeg is. Curry is de MVP van de competitie en de bank is diep (10 man inclusief Rienk Mast). Kortom ruimschoots favoriet voor de titel.

Zorg en Zekerheid heeft een sterke basisvijf en een bank die zich in de play-offs heeft ontwikkeld. Jessey Voorn gaat na twee maanden absentie (enkel en daarna nog hoornvlies) weer spelen, erg belangrijk voor Leiden en de finaleserie zeker als hij vanaf de bank een (score)impuls kan geven.

Donar haalt constant een hoog niveau, Leiden heeft laten zien dat niveau aan te kunnen. Een weekje rust heeft beide teams goed gedaan. Donar had door het Europese seizoen al veel wedstrijden, voor Leiden konden de minutenmannen Carrington Love (zou zomaar de opvolger van Curry in Groningen kunnen worden) en Worthy de Jong even bijkomen.

Verdedigend heeft Donar bewezen een hoog niveau te kunnen halen, Zorg en Zekerheid kan aardig verdedigen, maar het lukt niet altijd. In de aanval komt het gevaar bij Donar van vele kanten, Leiden is afhankelijker van enkele spelers.

Nou zal het vast klinken alsof Donar makkelijk kampioen wordt en dat zou ook best kunnen. Toch blijven het play-offs en Leiden heeft een aantal mannetjesputters die nooit opgeven, plus de ploeg heeft naast kwaliteit ook voldoende ervaring in huis.

Wat voor Leiden noodzakelijk is om er een serie van te maken is dat de ploeg goed georganiseerd blijft verdedigen en aanvallen, de ring aanvalt en geen onnodige verre schoten neemt zodat Donar gaat rennen (dat doen ze graag en goed). Misschien moet de ploeg wel helemaal niet voor de aanvallende rebound gaan zoals Venetië deed zodat Donar geen break kan lopen en Leiden zich goed kan organiseren.

De verdedigende rebound bij Leiden moet goed verzorgd zijn en het balverlies moet echt minimaal zijn. Natuurlijk zullen de spelers op hun best moeten zijn, maar daarbij nog moeten rolspelers als De Randamie en Olah heersen onder het bord, moet Ververs wat goede minuten geven als vervanger van Love en De Jong (als zij telkens 40 minuten aan de bak moeten, houdt het snel op) en Voorn moet na zijn absentie eigenlijk snel zijn ritme vinden.

Ik denk dat Donar voor de derde keer op rij kampioen gaat worden en ik hoop vooral op een mooie serie, en dat weten we na wedstrijd twee in Leiden.