Niks is onmogelijk, maar het wordt erg lastig voor ZZ Leiden bij Donar in game 3

Leiden heeft donderdag een flinke mogelijkheid laten liggen om van de finaleserie tegen Donar een echte serie te maken. Jammer en onnodig.

In mijn ogen rolde Leiden in het derde kwart de rode loper uit voor Donar om de wedstrijd over te nemen. De titelverdediger speelde echt niet bijzonder goed, maar laat kadootjes natuurlijk niet liggen.

Kijk eens naar de shotchart van Leiden in het derde kwart (8-25).

Natuurlijk heeft Donar hier ook een hand in. Maar slechts twee schoten bij de ring is bizar weinig (als het niet loopt in de aanval). Met daarbij acht gemiste driepunters en twee gemiste verre jumpers maakt dat er echt veel verkeerde keuzes in de aanval zijn gemaakt die Donar enorm geholpen hebben.

Donar miste deze wedstrijd 24 van de 32 driepunters, ongelofelijk veel. Het gros van die gemiste driepunters werd in de eerste helft geschoten en dat geldt zeker ook voor de verre jumpers. Met onderstaande shotchart wordt snel duidelijk wat de opdracht van coach Braal voor de tweede helft is geweest.

Inside dus en geen verre jumpers meer. Driepunters waarschijnlijk alleen open en/of na een goede aanval.

Nou zijn er bij Leiden veel spelers die graag -moeilijke- verre tweepunters schieten (laag percentage en een punt minder waard dan iets verder buiten de halve cirkel). Evenwel lag de kracht in de eerste helft vooral inside (hoog percentage).

Nogmaals er zijn altijd twee ploegen in een wedstrijd die invloed op elkaar hebben, maar ik zie toch te vaak dat er te snel voor driepunters of verre jumpers wordt gekozen. Ook als die totaal niet vallen. Juist dan en als het aanvallend stroef loopt kan een actie naar de ring heel waardevol zijn. Niet alleen is de kans op een score hoger, ook de kans op twee vrije worpen (en een fout voor de tegenstander dus) is groot. Kortom een stuk meer zekerheid. Met Love en De Jong heeft Leiden ook twee spelers die dat kunnen. Eigenlijk precies wat Harden vannacht deed met de Rockets tegen de Warriors. Zijn schot viel niet, maar vanaf de vrije worplijn was hij in de slotfase dodelijk.

FEITEN GAME 3

In de derde wedstrijd van de play-offfinale (best-of-3,5 en 7) is het thuisvoordeel groot, winstpercentage van de thuisploeg is 76%.

17 keer eerder was het na twee duels in de finale 2-0 (15 x 1-1, 7x 0-2), toch wel opvallend is dat het winstpercentage van de uitspelende teams met 41% best hoog is.

Desalniettemin is Donar voor wedstrijd 3 natuurlijk torenhoog favoriet.