Het einde van het seizoen is nabij, game 4 ZZ Leiden vs Donar

Hoe graag ik het ook zou willen (als freelancer telt elke wedstrijd tenslotte) denk ik dat het basketbalseizoen dinsdag in de Vijf Meihal eindigt. Ik ben ervan overtuigd dat Zorg en Zekerheid nog een keer alles zal geven, ‘not in our house’ zeg maar. Feit is echter dat Donar sterker is en het gelul van de penningmeester gaat niet op als je dit seizoen al 68 wedstrijden hebt gespeeld.

Ik moest trouwens wel lachen toen ik in de Volkskrant las dat ZZ Leiden een begroting zou hebben van 1,2 miljoen euro, ik denk dat ze net iets meer dan de helft van dat bedrag te besteden hebben, en als dat wel zo zou zijn had Leiden wel een betere bezetting van de bank en dan was deze serie een stuk interessanter geworden. Al moet gezegd worden dat Leiden wedstrijd 2 had moeten winnen en in wedstrijd 3 best lang kansen had.

Overigens moet ik net zo hard lachen over opmerkingen dat de regels aangepast moeten worden om te voorkomen dat Donar zo heersend blijft in Nederland. Ik vind dat de rest maar beter moet worden, dat zij achterblijven kun je Groningen niet verwijten.

Frappant is het dan weer wel dat bij de DBL-stemming (een jaar geleden) over vijf buitenlanders per team, naast de voorstemmen uit Groningen en Leeuwarden, het toenmalige (interim)-bestuur onder leiding van Marcel Verburg voorstemde. Verburg de voorzitter van Leiden wiens ploeg eigenlijk een speler te kort komt, zeg maar een Burgess, die Verburg dus min of meer zelf binnen heeft gestemd.

Maar dat is voltooid verleden tijd.

TEGENWOORDIGE TIJD

Zoals gezegd heeft Donar al 68 officiële wedstrijden gespeeld dit seizoen, dinsdagavond is de 69e. Het seizoen begon voor de Groningers al op 19 september. Over al die wedstrijden (in binnen- en buitenland) heeft Donar een winstpercentage van maar liefst 79%.

Sinds 19 september vorig jaar zijn er 252 dagen verstreken, wat betekent dat de ploeg gemiddeld iedere 3 en een halve dag een wedstrijd heeft gespeeld.

De gemiddelde uitslag voor Donar over al die duels is 84,5 – 67,5.

Dan is het best opmerkelijk dat de gemiddelde uitslag in de play-offfinale tussen Donar en ZZ Leiden is: 87,7 – 68,7.

HISTORISCH

De kans dat Leiden nog kampioen wordt is minimaal. Sinds het finaleformat best-of-7 (1992-’93) is het pas een keer gebeurd dat een 3-0 werd omgebogen in 3-4. Dat was in 2002 toen het Amsterdam van Ton Boot won in Nijmegen van Marco van den Berg.

Dit waren toen de selecties van beide sterke teams:

EiffelTowers: Chris Mims, Ryan Robertson, Eric Nelson, Jos Frederiks, John Duggan, Kendall Mack, Milorad Kovacevic, Patrick Cortenraede, Bas de Voogd.

Ricoh Astronauts: Joe Spinks, Tony Miller, Terrance Herbert, Chris ‘Mighty Mouse’ McGuthrie, Egi Mikalajunas, Lucien Boldewijn, ‘Super’ Mario Bennes (aanvoerder), Sander van der Holst, Patrick Faydherbe.

In totaal was het in een best-of-7-serie acht keer eerder 3-0. Drie keer werd het daarna 4-0 en dus vijf keer 3-1.

Overigens doen de thuisploegen het historisch gezien best goed in de 4e wedstrijd van een best-of-7, een winstpercentage namelijk van 78,8%.

Toch denk ik dat Donar dinsdagavond voor de derde keer op rij en voor de zevende keer in haar geschiedenis kampioen van Nederland wordt.