@OranjeBasketbal speelt voor haar toekomst in Groningen @FIBAWCj

Komt dat zien! Komt dat ZIEN!

Lang geleden reed er nog weleens een auto met een megafoon door de wijk om zo te melden dat het circus in de stad was.

In feite is dat een beetje wat geprobeerd wordt op social media door het team rond Oranje. Facebook, twitter ik kan het niet openen of ik zie dat Oranje gaat spelen tegen Roemenië en Italië.

Enerzijds denk ik dat dit zo niet werkt. Anderzijds is het schijnbaar hard nodig omdat Groningen niet warmloopt voor Oranje.

Ik begrijp dat er nog geen duizend kaarten zijn verkocht voor het cruciale duel tegen Roemenië en wat meer voor het duel tegen Italië.

Dat stemt me somber en vooral omdat ik vind dat Oranje beter verdient. Ik was vorige week bij een training van Oranje en zag een gretige groep basketballers die een uitverkochte hal verdient zoals in Almere!

FIRST THINGS FIRST

Roemenië.

Uit alle Oranjeboodschappen wordt niet echt duidelijk wat het belang van dit duel is en dat belang is veel groter dan een kwalificatiewedstrijd.

Winst met meer dan zeven punten betekent niet alleen dat de kans op deelname aan het WK in China blijft bestaan (hoe klein ook), het betekent ook dat Toon van Helfteren en zijn mannen zich voor de tweede keer in een paar jaar scharen onder de beste 24 teams van Europa.

Gezien waar Oranje vandaan komt (voorlaatste EK in 1989 en de NBB die haar handen aftrok van het vlaggenschip) is dit een bijzondere prestatie.

Een ruime winst op Roemenië betekent ook dat Oranje blijft spelen tegen goede tegenstanders en niet weer moet aantreden tegen Albanië, Denemarken en Oostenrijk om maar wat te noemen in een bijna onmogelijke systeem om het EK van 2021 te bereiken.

MAAKT DAT UIT DAN? (Ik hoor het je denken)

Ja dat maakt uit.

Zoals ik al kort beschreef is het Nederlandse basketbal de laatste jaren uit een diep dal geklommen. De verschillen in de Eredivisie zijn -nog?- groot maar er gebeurt wel wat. Het aantal spelers in fatsoenlijke buitenlandse competities is ook hoger dan ooit.

Daarbij komt dat de kern van de huidige Oranjeselectie al wat ouder begint te worden. Belangrijke spelers van augustus 2014 (EK-kwalificatie) zoals Slagter, De Jong, Schaftenaar en Oudendag zijn ook nu nog dragende spelers en er zijn er meer die al een aantal zomers veel (vrouw en kinderen) opzij hebben gezet voor Oranje. Voor de jongere spelers (die Van Helfteren in mijn ogen terecht bij de voorselectie heeft gehaald), de toekomst van het vlaggenschip is het cruciaal dat er op hoog niveau gespeeld blijft worden.

Spelen op hoog niveau betekent ook dat het Nederlandse basketbal meer aanzien krijgt. De afgelopen jaren heeft Oranje, deze bondscoach en zijn groep, absoluut voor een beter aanzien gezorgd. Dat zie je ook wel terug in de tegenstanders in oefenwedstrijden van het B-team en het onder 20-team.

Het aanzien van het Nederlandse basketbal heeft natuurlijk ook een ‘boost’ gekregen door de Europese prestaties van Donar afgelopen seizoen.

ROL GRONINGEN

Nou is er niet één op één een verband te leggen tussen Oranje in Martiniplaza en Donar. De landskampioen wil graag rechtstreeks toegang tot de Champions League en op basis van afgelopen seizoen is die wens te begrijpen. Evenwel werkt het zo niet bij de FIBA.

We zijn tenslotte een klein basketballand.

Maar afgelopen seizoen is ook gebleken dat men bij de FIBA niet blind is voor de sfeer en de sportieve prestaties in Martiniplaza.

Hoe mooi zou het daarom zijn dat de Groningse basketballiefhebbers (en ik heb er veel gezien en gesproken afgelopen seizoen) Martiniplaza volgende week laten kolken. Dat Nederland zich ten koste van de Roemenen kwalificeert voor de volgende WK-ronde en ook nog stunt tegen de Italianen. Baat het niet dan schaadt het Donar en de Champions League-aspiraties zeker niet en het Nederlands basketbal is er absoluut mee geholpen.