Hey Aart, hey Leon over @Oranjebasketbal @FIBAWC en over de Eredivisie

Donderdag in Martiniplaza kan Nederland een beetje historie schrijven, de tweede ronde halen van de WK-kwalificatie durf ik zo best te omschrijven. Bovenal zou het een enorme opsteker zijn voor het Nederlands basketbal.

Stapjes op weg naar een betere toekomst van het Nederlandse basketbal. Het feit dat Donar na een succesvol Europees seizoen gewoon in de 1e voorronde van de Champions League moet beginnen onderstreept nog eens dat er nog veel stapjes gezet moeten worden.

Enfin het eerstvolgende stapje is aan Oranje, eerst Roemenië (met meer dan 7 punten verslaan) en dan Italië (wat mij betreft het grand dessert).

Na de laatste training sprak ik kort met Roeland Schaftenaar over het duel tegen de Roemenen.

Het is inmiddels een kleine traditie geworden dat medebasketballiefhebber Aart Dekker vragen stelt, hierbij een nieuwe reeks.

Q-Hey Leon: Is het niet bizar dat het zo stil is in de Media, maar ook wel binnen de Nederlandse Basketball-community? Zou het inmiddels niet moeten Buzzen over die twee wedstrijden in de Basketball-tempel van Nederland -MartiniPlaza- in Groningen? Hoe komt dat volgens jou?

A-Hey Aart: Dilemma. Groningen heeft het afgedwongen dat het nu de basketbalhoofdstad van Nederland is, sportief en qua ambiance. Alleen denk ik dat de keus voor een wedstrijd op donderdag in Groningen niet gelukkig is. Op zo’n doordeweekse dag dat iedereen gewoon werkt en op vrijdag ook, komt er van buiten een half uur, drie kwartier rijden niemand kijken en ik geef ze geen ongelijk. Het publiek moet dus komen uit de stadsregio Groningen. Een paar duizend mannen en vrouwen zou toch moeten kunnen. Dus ik ben behoorlijk teleurgesteld als die er niet zijn. Een avondje uit bij Oranje in Martiniplaza is net zo leuk als een avondje Donar, zou ik zeggen.

Dat er in de media weinig aandacht is heeft een aantal redenen. Om te beginnen is er een WK voetbal en Nederland heeft nou eenmaal, ook in de media, geen sportcultuur, maar een voetbalcultuur. Verder is basketbal in Nederland een piepkleine sport. Ik weet dat je kunt zeggen dat de media de sport groter kunnen maken. Ik ben van de categorie dat je de hand in eigen boezem moet steken. Maak jezelf zo belangrijk dat men (de media en de fans) niet meer om je heen willen. Dan ben je echt een professionele sport met aanzien. Daarom is het presteren van Oranje het vlaggenschip van de sport zo belangrijk.

Q-Hey Aart: Wat vind je er zelf van?

A-Hey Leon: Ik heb een Column geschreven over mijn kijk erop. Je leest hem   —  Hier

Q-Hey Leon: En nog belangrijker: wat doen we eraan? Hoe krijgen we die Media er wel bij betrokken, jij bent een prominente mediaman als het om het Nederlandse Basketball gaat…heb jij ideeën over wat wie allemaal zouden moeten doen om wel die Media-buzz op gang te krijgen?

A-Hey Aart: Dat ligt niet aan ons, dat ligt aan Oranje en de clubs in de Eredivise. Sorry dat ik nu over het vrouwenbasketbal heen stap en andere basketbalonderdelen, maar het is niet anders. Heel simpel. Als Oranje op constante basis goed presteert komt er aandacht. Dat geldt ook voor de Eredivisie. Het moet professioneler. Ik weet dat er dingen gebeuren, maar het gaat langzaam. Ik heb onlangs lang met Ramses Braakman (voorzitter DBL) gesproken, ik ken de plannen. Klinken goed, maar eerst zien en dan geloven. Het kost nou eenmaal tijd om dingen goed te regelen. Over een nacht ijs……

Bottom-line alles, echt alles, op het veld, ernaast, in de hallen, op kantoren, richting sponsoren en fans, alles moet professioneler (en dus beter).

Q-Hey Leon: En dan natuurlijk de hamvraag: hoe denk je dat Oranje Basketball het in Groningen gaat doen? Zie jij ze in 2018-2019 nog meedoen aan de Qualifiers? En wat zouden de kansen dan zijn? Wat gaan we met zijn allen missen als we niet Oranje dusdanig supporten dat het ‘gewoon’ die volgende ronde haalt? Ik ben benieuwd naar je antwoorden!

A-Hey Aart: Roemenie gaat (zal en moet!) verslagen worden met meer dan 7 punten. Dat geloof ik heilig. De nederlaag in de uitwedstrijd had in mijn ogen vooral te maken met maar 1 dag rust na het duel tegen Kroatië. Dat was meteen de reisdag. Jammer, maar het is niet anders (al zaten er in de oorspronkelijke FIBA-planning 2 dagen, maar om de EuroLeague tegemoet te komen werd dat er 1). Verder heeft Oranje het manco dat het te vaak een gat voor zichzelf graaft door niet goed aan wedstrijden te beginnen. Plus Italië is echt wel een goede ploeg, ondanks de afwezigheid van de NBA’ers en een aantal Euroleaguespelers. Kroatië uit was een gemiste kans, maar laten we reëel blijven en vooral onthouden waar Oranje vandaan komt.

Q-Hey Aart: Wat denk jij ervan?

A-Hey Leon: Ik heb het gevoel dat als Nederland echt goed gaat spelen, het een stevige overwinning zou moeten kunnen boeken. En dan op zondag hopelijk door voor een echte stunt…dat zo een hele mooie afsluiting zijn van een erg lang seizoen. En dan komen er  volgend seizoen nog drie keer twee hele mooie wedstrijden van Oranje bij. Het momentum blijft dan bestaan, en kan misschien zelfs nog sterker worden.

EREDIVISIE

Q-Hey Leon: De eerste transfers vanuit de DBL zijn bekend – vooral Brandyn Curry liet er, zoals verwacht, geen gras over groeien, en vertrok naar een van Donar’s tegenstanders in 2018-2019 ESSM Le Portel. Alweer ontwikkelt zijn carrière zich zoals jij al lang geleden voorspelde. Behalve… Hij ontwikkelt zich natuurlijk erg goed, maar zijn al die stappen tot nu toe niet steeds een beetje aan de voorzichtige kant? Wat vind jij? Waar zie je hem uiteindelijk uitkomen?

A-Hey Aart: Ik denk dat het plafond van Curry hoger ligt dan Portel. Het is een zeer intelligente man die op mij een leergierige indruk maakt. Voor pointguards in Europa is ervaring heel belangrijk zo niet cruciaal om stappen te maken, dat geldt voor spelers als Curry maar ook voor bijvoorbeeld Charlon Kloof. Een portie geluk is ook nodig, coach die het echt in je ziet zitten, team waar je goed inpast, successen etc. Er zijn een ziljoen pointguards buiten de NBA, de verschillen zijn niet eens zo groot, dus geluk is zeker een factor. Euroleague moet het streven van Curry zijn voor zijn 30e, hij is nu 27.

Q-Hey Leon: Wie denk jij dat er nog meer gaan vertrekken naar groener weiden?

A-Hey Aart: Pffff. Denk dat we amper een Amerikaan gaan terugzien. Maar denk niet dat er veel naar groenere weiden gaan. Denk zelfs dat we van de meesten nooit meer iets horen. Love is dus van Leiden naar Mechelen. Dat terwijl Donar hele serieuze interesse in hem had, dit zegt toch wel iets. Uit de Eredivisie zie ik geen Nederlanders vertrekken naar betere oorden. Dus ach een zomer zoals velen hiervoor.

Al bekend zijn o.a: het bijtekenen van Worthy de Jong bij ZZ Leiden, het vertrek van Jessey Voorn naar New Heroes Den Bosch vanuit Leiden, en het aantrekken van Rolf Franke als Coach door ZZ. Rolf Franke coach van ZZ Leiden; die move zag ik ff niet aankomen -al verbaast het me ook weer niet. Den Bosch meldde het stoppen van Kees Akerboom Jr, en gaat niet verder met Pim de Vries en Kevin Bleeker, maar blijft wel stevig inzetten op de eigen Academy, dus Home-grown Talent. Q-Hey Leon: Wat is jouw kijk op deze grote veranderingen in Den Bosch en Leiden? Waar komen die op uit begin volgend seizoen?

A-Hey Aart: Het eigenlijk heel simpel. Donar is de maat waar alles aan afgemeten wordt. Den Bosch en Leiden stonden er mijlenver vanaf. Dat Den Bosch dus een grote schoonmaak houdt is een logisch gevolg van een natuurlijk proces, survival of the fittest. Jos Frederiks wil altijd graag eerst een sterke Nederlandse kern voordat de buitenlanders komen. Voorn is dan logisch, logisch ook als opvolger van Akerboom.

Leiden is met Voorn een goede Eredivisiespeler kwijtgeraakt. Ook daar is een Nederlandse kern belangrijk. Rolf Franke is natuurlijk een vraagteken als coach, maar ik ga uit van het positieve. Als speler was hij een winnaar. Hij zal best een goede selectie bij elkaar krijgen, vraag is natuurlijk of Franke gedurende de competitie wel Worthy de Jong gaat sparen zodat hij in de play-offs nog energie heeft in tegenstelling tot Vervaeck en Casteels die De Jong een seizoen lang 35 minuten gemiddeld lieten spelen.

Q-Hey Leon: Welke prominente spelers zie jij wel verkassen er binnen Nederland?

A-Hey Aart: De vraag is hier. Wie is er goed genoeg om een stap hogerop te zetten? Sam van Dijk komt in de picture, maar voor zijn persoonlijke ontwikkeling zou een stap naar bijvoorbeeld Leiden misschien te vroeg komen. Dat geldt voor alle BAL-talenten trouwens, Roel Aarts terug naar Den Bosch is wel logisch. Maik Brouwer is een optie. Dimeo van der Horst wellicht, al weet ik niet of zijn prioriteiten misschien bij 3×3 liggen.

Q-Hey Leon: En wie zouden er -voorlopig- blijvertjes kunnen blijken te zijn?

A-Hey Aart: Alle andere spelers in de Eredivisie, maar dat is ook niet erg. Of er talent zit voor de Eredivisie in de DTL of Promotiedivisie, durf ik niet te zeggen.