De toekomst voor @OranjeBasketbal is nu, vanavond Roemenië @FIBAWC

Daar aan de overkant bereidt Oranje zich voor op de o zo belangrijke wk-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië. Bij winst met meer dan 7 zet het Nederlandse basketbal een forse stap voorwaarts. Een nederlaag is niet funest, maar betekent wel heel wat stapjes de verkeerde kant op.

Over de verwachte publieke opkomst in Martiniplaza is al genoeg gezegd, daarom nu even de blik op de wedstrijd.

“Eerst zien, dan geloven”, zei bondscoach Toon van Helfteren gisteren na de avondtraining. “Het is mijn taak om daar achter te komen”, voegde assistent Sander van der Holst eraantoe.

Want wat is het geval. Roemenië kampt met de Belgische ziekte, ofwel veel afwezigen en niet de minsten. Mandache en Moldevanu, twee zekere starters, zijn er niet bij, net als Torok, belangrijk van de bank, en Baciu en Cordea.

Een kleine zoektocht levert op dat ze allemaal geblesseerd zijn.

Evenwel staat er gewoon 12 Roemenen in Martiniplaza en de allerbelangrijkste spelers, Torok, die trouwens bij Murcia van Kloof gaat spelen, Cate en de genaturaliseerde pointguard Watson (van Cluj, dus bekend in Groningen), zijn er wel. Verder is het team jonger en daarmee onvoorspelbaarder geworden.

26 NOVEMBER 2017

Op deze zondag, na de winst op vrijdag tegen Kroatië, verloor Nederland in Cluj, 75-68. Welhaast ouderwets groef Oranje een flink gat voor zichzelf, dit keer 18 punten, om vervolgens een inhaalrace in te zetten die werd afgesloten met een driepunter van Worthy de Jong in de eindbuzzer, die score kan nog weleens heel belangrijk blijken te zijn.

Henk Norel, die inmiddels heeft bedankt voor Oranje en dat is niet alleen jammer, maar zeker ook een gemis, was de beste speler met een efficiency van 17.

Naast het spelbeeld, gat en inhaalrace, zijn er ook feiten die vanavond relevant zijn.

Het enorme reboundoverwicht van Oranje bijvoorbeeld, 46-27 met 18 aanvallende rebounds.

Het vele balverlies was pijnlijk, 21-12. Net als de assists, 10-21 voor de Roemenen.

VANDAAG

Het recept van Oranje is bekend en daarmee haar kracht, namelijk heel goed verdedigen. Natuurlijk zal er ook gescoord moeten worden en ik bagatelliseer dat niet, maar het is duidelijk dat Oranje een shoot-out niet winnend afsluit, zeker niet op dit niveau.

De selectie maakt op mij een aardige indruk, maar hoe het er werkelijk voorstaat zal vanavond blijken. Toon van Helfteren was over de oefenwedstrijd tegen België (60-66) redelijk tevreden. Verdedigend was het ok, Oranje won drie kwarten, maar vergat in het laatste kwart de genadeklap toe te dienen.

De startende vijf tegen Roemenië lijkt mij duidelijk: Kloof, De Jong, Hammink, Vd Mars en Schaftenaar.

Interessant wordt de rol van de bank.

Brengt Williams sterke minuten zodat de belangrijke Charlon Kloof voldoende rust krijgt (er is zondag tenslotte nog een wedstrijd)?

Heeft Yannick Franke, na een lang seizoen in Italië (vorige week speelde hij met Trento nog de play-offfinale tegen Milaan) met weliswaar minder minuten, maar op een hoog niveau, nog voldoende energie om belangrijk te zijn?

Is Stefan Wessels, terug na 7 jaar, het cement tussen de voegen als power forward?

Slagter en Oudendag zullen hun rol zoals vanouds vervullen en Kok en Brandwijk zijn voor noodgevallen.

REMEMBER 2014

De beste drie van de groep gaan door naar de volgende wk-kwalificatieronde, met daarbij de aantekening dat de resultaten blijven staan. Winst met meer dan 7 op Roemenië betekent plaatsing. Want ongeacht de andere resultaten heeft Nederland dan op doelsaldo betere resultaten tegen Roemenië en Kroatië (die kleine nederlaag in de vorige kwalificatieronde biedt enig soelaas).

Nou wacht zondag in Groningen ook nog het tot nu toe ongeslagen Italië. Theoretisch kan een overwinning met 7 of minder tegen Roemenië nog rechtgebreid worden.

Ik ga even uit van winst op Roemenië. Oranje komt dan op 2 winstpartijen en nog 1 duel te gaan.

Nederland zou in de volgende ronde komen bij de beste 3 van groep C. Litouwen is na 4 duels ongeslagen. Polen en Hongarije staan op 2/2.

In het geval van een ruime winst op Roemenië moet er vervolgens dus ook van Italië gewonnen worden om met 3 winstpartijen op zak een beetje reëele kans te hebben op het bereiken van het WK in 2019 in China.

Kijk ik weet ook dat het moeilijk is, dat een doemscenario (bij een nederlaag vanavond) op de loer ligt en ik weet ook dat Nederland sterke en minder sterke punten heeft, maar het kan nog altijd.