Italië kan voorlopige kroon op het werk van @OranjeBasketbal worden @FIBAWC

Eigenlijk baalde ik wel donderdag. Natuurlijk niet omdat Nederland won van Roemenië, wel omdat Italië verloor van Kroatië. Want dat resultaat is van invloed op het duel van zondag in Martiniplaza.

Heel simpel. Bij winst van de Italianen waren zij op 5-0 gekomen en gegarandeerd dat ze minder gemotiveerd naar Groningen waren gereisd en ik las zelfs dat een aantal talenten hun kans zouden hebben gekregen.

Nou is het niet raar dat Italië verloor van de Kroaten, die hadden tenslotte drie NBA-spelers en nog wat andere goede spelers aan hun selectie toegevoegd. Er moest daar gered worden wat er te redden viel. De Italiaanse bondscoach deed dat niet, met de logische gedachte dat hij na de zomer toch echt verder moet zonder NBA’ers en met zijn huidige groep.

Ergens denk ik trouwens dat het best gunstig kan zijn dat Kroatië in Italië won, daar kom ik nog op terug.

KANSEN

Voor zondag denk ik dat Oranje het heel erg moeilijk gaat krijgen om de Italianen te verslaan, het is gewoon een goed team met goede spelers waarvan de meesten echt op een veel hoger niveau spelen dan de Nederlanders, maar juist voor dit duel geldt: niets is onmogelijk.

Om te beginnen heeft Nederland het verdedigend aardig voor elkaar, dat hebben de Roemenen gemerkt. Dat was geen wonderteam, maar het pak slaag dat ze kregen van een bijna 40 minuten lang geconcentreerd Oranje was er ook naar.

In de aanval van Oranje ging het niet altijd even goed, maar iedereen heeft ook goede aanvallen gezien met extra passes en sterke aanvallende rebounds. Groot minpunt was de driepunter, zo ruim winnen en zo slecht van buiten schieten is op zich al opmerkelijk (in de 2e helft was het op een gegeven moment 0/12 tot Slagter de ban brak).

Om tegen de Italianen een kans op winst te hebben moet Oranje de perfecte wedstrijd spelen waarbij de driepunter echt noodzakelijk is.

En, net zoals tegen de Roemenen in de uitwedstrijd niet gebeurde, moet Nederland zuinig zijn op de bal. In Italië (80-62) had Oranje maar liefst 19 keer balverlies waardoor het in feite een kansloze missie werd.

Donderdag was het aantal keren balverlies beperkt (13 om 22), eigenlijk moet het nog minder.

Dan komt nog de vraag hoe de Italianen mentaal gezien op het parket staan? Willen en kunnen zij na een lang en slopend seizoen en na een niet ingecalculeerde nederlaag tegen de Kroaten nog een keer vlammen?

Mijn antwoord: geen idee.

Maar de kans is behoorlijk aanwezig dat de Azzurri niet helemaal 100% zijn.

EIGEN KRACHT

Dan kom ik vanzelf weer terug op Oranje.

Nederland heeft tenslotte geen invloed op de tegenstander, althans niet direct, maar wel op zichzelf. Kortom Oranje moet furieuzer beginnen dan ooit tevoren. Fanatiek zoals maar zelden is vertoond en dat gekoppeld aan technisch en tactisch (huiswerk tegen de Roemenen was goed gedaan) goed basketbal.

Lukt dit dan moet de vonk vanaf de allereerst seconde overslaan naar het publiek in Groningen. Die wisselwerking kan ervoor zorgen dat het -mentale- pijpje bij de Italianen net wat sneller leeg is, zo in de laatste wedstrijd voor de vakantie.

Overigens zijn er ten opzichte van het vorige treffen (80-62) wel wat andere Italianen; Hackett, Aradori, Tessitori en Tonut (die net als Biligha speelt voor Venezia en dus bekend is in Martiniplaza, ps ik teken voor een resultaat als toen in de return).

Voor één speler is spelen tegen de Italianen natuurlijk extra bijzonder, Yannick Franke. Hij speelde afgelopen seizoen met Trentino in de Lega A, bereikte de play-offfinale tegen Euroleague-deelnemer Milaan en kent de tegenstander daarom goed.

Nou viel mij tegen Roemenië op dat Franke in Italië sterker is geworden. Vanaf de bank speelde hij goed, maar de Roemenen konden hem ook fysiek niet opzij zetten.

Ik sprak daar in de catacomben van Martiniplaza over met hem. Franke liet weten dat hij daar bij Trentino heel hard aan gewerkt heeft. Zijn talent staat buiten kijf, nu hij fysiek nog sterker aan het worden is, wordt het heel interessant wat hij gaat laten zien tegen de Italianen. In ieder geval had Franke heel veel zin om tegen de Azzurri te spelen, dat zei hij niet alleen het was ook duidelijk te zien aan zijn fonkelende ogen.

BELANGRIJK

Nou is Nederland al zeker van de volgende WK-kwalificatieronde, dus er zullen vast mensen zijn die denken waarom is winst tegen Italië noodzakelijk.

Nou met 3/3 de volgende ronde in betekent een reële kans om het WK te halen, 2/4 betekent dat het een leertraject wordt.

De beste drie van de groep gaan door naar de volgende ronde en alle resultaten gaan mee. In het geval van Nederland komen daar het nog ongeslagen Litouwen en Polen en Hongarije bij. De kans dat Roemenië veel duels van metname Polen en Hongarije gaat winnen is nihil. Kroatië daarentegen, ook zonder hun NBA’ers, die kunnen wel wat resultaten neerzetten.

En laat Nederland nou net het onderlig resultaat tegen de Kroaten in haar voordeel hebben (op doelsaldo).

Kijk. Litouwen en Italië lijken mij zeker van twee plekken die recht op deelname aan het WK in China geven. De derde plek ligt open. Met 3/3 strijdt Oranje met Polen, Hongarije en Kroatië om die plek.

Natuurlijk weet ik ook wel dat de kans op het WK in 2019 klein is en dat er een wonder moet gebeuren, maar gebeurde dat ook niet in 2014 toen Montenegro het EK niet haalde en Nederland wel.