Sta even stil bij het volgende @OranjeBasketbal vs Team USA

Nog vier en misschien wel drie keer winnen en dan kan Nederland zomaar volgend jaar het WK in China openen tegen Steph Curry, Kevin Durant, misschien LeBron James of andere NBA-sterren van team USA.

Deze gedachte schoot ineens door mijn hoofd op de weg terug naar huis na de heerlijke winst van Oranje op Italië.

Feit is dat Oranje zo dicht bij het WK is.

Sta daar maar eens even bij stil; voor zij die de stekker trokken uit het herenbasketbal.

Het was toen eind 2012 best groot nieuws, zelfs SBS besteedde er aandacht aan. By the way hoe zou meneer Rengelink zich voelen?

Even een moment stilte. 🙁

Dan sta ik op mijn beurt even stil bij hen die het vlaggenschip van het Nederlandse basketbal hebben gered, bondscoach Toon van Helfteren voorop, de mensen van het NMT en zeker ook de spelers en begeleiding.

🙂

TWEEDE WK-KWALIFICATIERONDE

Vrijdag 14 september begint een nieuwe ronde met alle kansen om het WK te halen.

De groep en het speelschema zijn bekend, de eerste wedstrijd thuis tegen Hongarije is trouwens weer in Almere.

Alle resultaten van de eerste WK-kwalificatieronde gaan mee, dus ook die tegen Roemenië. Wie weet komt het uitgedeeld pak slaag in Martiniplaza nog een keer van pas als het doelsaldo gaat tellen.

Mijn inschatting is dat Litouwen eerste in de groep wordt, zijn ze nu al eigenlijk met 6-0. Italië is door Oranje wakker geschud, ze zullen iedereen gaan oproepen, en tweede worden.

Resteert de strijd om plek drie en die ligt open. Op dit moment geef ik Nederland en Polen 26% kans en Kroatië en Hongarije 24% kans op die derde plek.

Met het speelschema ben ik niet echt gelukkig. Vooral niet omdat de laatste wedstrijd in Polen is en dat is, denk ik, de grootste concurrent.

Hierbij moeten we in gedachten houden dat Kroatië straks in november en februari zeker geen beroep kan doen op hun NBA-spelers, september is een twijfelgeval.

Dat geldt ook voor Litouwen dat de laatste twee duels gewoon speelde met Sabonis van de Pacers en Valanciunas van de Raptors. Ze hadden ook de beschikking over vier Euroleaguespelers en of dat straks het geval is, is maar de vraag.

Daar zit overigens wel een speelschemavoordeel voor Oranje. Gezien de stand is Litouwen normaal gesproken voor het laatste window in februari al geplaatst voor het WK, het zou dan zomaar kunnen zijn dat de ‘Europese toppers’ ook niet meekomen naar Nederland op de een na laatste speeldag.

Verder is het een feit dat Kroatië, omdat de resultaten meegaan, het onderling resultaat tegen Nederland al heeft verloren. Die moeten dus een wedstrijd meer winnen om boven Oranje te eindigen.

Resteren Polen en Hongarije. De Hongaren zijn niet beter dan Nederland, maar ook niet echt veel minder schat ik in (twee jaar geleden won Oranje een oefenwedstrijd tegen de Hongaren 88-81).

KENMERKEND ORANJE

Nogmaals geef ik de complimenten aan de selectie die ruim won van Roemenië en Italië. Er werd zo goed verdedigd en zeker tegen de Italianen zo geconcentreerd gespeeld, dat ik echt denk dat de andere teams niet blij zijn met Oranje.

Dat verdedigende fundament is sinds 2013 gebouwd en staat als een huis en nu er ook van teams als Italië wordt gewonnen (ja ik weet dat er goede spelers ontbraken, maar wat er wel stond is toch echt andere koek dan wat in de Eredivisie speelt), geeft dat gewoon vertrouwen.

Nou speelt Oranje op 14 september gelijk tegen Hongarije en dan komt er nog een ander fenomeen om de hoek kijken. De competities zijn nog lang niet begonnen. Sterker nog ik denk dat er Eredivisieclubs zijn die dan pas net zijn begonnen met trainen.

Een aantal internationals heeft op dit moment ook nog geen nieuwe club. Dus ik hoop dat iedereen tegen die tijd een beetje in shape is. Overigens geldt dat net zo goed voor de Hongaren. En wat betreft het duel in Litouwen valt er weinig te verliezen.

Resteert Polen, de nummer 27 van de wereld (Nederland is nu nog de nummer 45). Die waren twee keer kansloos tegen Litouwen, wonnen thuis en verloren uit van Hongarije, maar hebben wel het onderling resultaat op doelsaldo.

Overigens verloor Hongarije in Litouwen, dat toen speelde zonder hun toppers, maar met vijf punten verschil.

De Polen hebben wat spelers in de Spaanse competitie en redelijk wat uit de eigen competitie, in ieder geval in de laatste twee duels van de kwalificatie.

ORANJE EVOLUTIE

Om nog even terug te komen op het duel tegen Italië.

Oranje was als team sterk en geconcentreerd (maar 8 keer balverlies, uniek laag). Er was een enorme donderspeech van de bondscoach voor nodig (whatever it takes), maar Van Helfteren wist natuurlijk ook dat er kansen op een stunt lagen.

Om wedstrijden op dit niveau te winnen, heb je toppers en rolspelers nodig. Ik was echt verrast door het optreden van Shane Hammink, zijn agressiviteit was mooi om te zien. Verder lijkt iedereen zijn rol gevonden te hebben en vervulde die ook met verve. Plus en dat geldt vooral voor het duel tegen de Roemenen, Oranje heeft zich geëvolueerd tot een formatie die ook om kan gaan met verwachtingen.

Over rollen gesproken, neem Worthy de Jong. In Leiden bij vlagen onstuimig, maar Toon van Helfteren en De Jong kunnen uitstekend met elkaar overweg. Van Helfteren haalt gewoon het beste in hem boven (bij de anderen trouwens ook) en terugrijdend dacht ik ook dat het eeuwig zonde is dat die twee bij Leiden uit elkaar zijn gehaald. Vier jaar Belgen heeft ook weinig opgeleverd en wat Van Helfteren bij De Jong bovenhaalt, geldt eigenlijk ook voor Kherrazi.

Wat zeker ook mooi was om te zien was hoe Charlon Kloof de leider was van Oranje. Zoveel rust, maar ook dreiging (verdedigend en aanvallend), gewoon klasse. Een type pointguard dat Nederland nooit heeft gehad. Ik denk dat Kloof alleen nog maar beter wordt (en slimmer met de jaren) en Van Helfteren daarmee echt een topper in de selectie heeft.

Mooi toch als hij straks op het WK tegenover ene meneer Curry staat.