@OranjeBasketbal onder 18 speelt straks EK-finale tegen jeugd Europees kampioen Slovenië #FIBAU18Europe

We hebben er even op moeten wachten, iets wat we wel een beetje gewend zijn in het basketbal, maar na 28 jaar is het Nederlands mannenteam (of jongens voor wie dat wil) onder 18 jaar terug op het Europese A-niveau.

Een historisch knappe prestatie!

De promotie werd gisteren veilig gesteld door de finale van het B-EK te bereiken ten koste van Estland. Nou had ik afgelopen week al wat meer duels gezien van dit jonge stel en dat zag er verdomd goed uit. Discipline, een paar uitblinkers (elke wedstrijd wel een ander) en goed gecoacht.

Voor Omroep Brabant sprak ik met assistent bondscoacch Jeroen van Vugt over de opvallende prestaties van dit jonge Oranje.

De eerste helft tegen Estland liep echter voor geen meter. 11 punten achterstand bij de rust was het resultaat. Coach Paul Vervaeck en met hem Jeroen van Vugt deden hun werk uitstekend en na rust wist Estland niet waar ze het moesten zoeken, ik bedoel 8-23. Het leidde tot een ruime overwining.

Dit jonge Oranje verloor de eerste wedstrijd van Israël en zette daarna een sterke reeks in.

+ 22 tegen Macedonië

+ 22 tegen IJsland

+ 16 tegen Tsjechië

+ 46 tegen Luxemburg

+ 22 tegen Zweden in kwartfinale

+ 11 tegen Estland in halve

Vanavond om 21u is de finale tegen Slovenië, inderdaad de huidige Europees kampioen bij de volwassen mannen. Ergens ben ik trouwens best nieuwsgierig hoe deze groep het zou doen op het EK voor A-landen.

Wat ik heb gezien is dat deze selectie heel veel talent herbergt, waar we nog veel van gaan horen (en zien), met ook redelijk onbekende namen. Bijvoorbeeld Nathan Kuta. Geboren in Eindhoven, verhuisd naar België waar hij zijn opleiding heeft gehad bij Houthalen en op het EK goed voor 16 punten en 12 rebounds gemiddeld.

Maar er zijn er meer die goed spelen.

Mijn advies: vanavond lekker kijken.