Wanneer beginnen we eigenlijk weer, clubs en internationals?

De hele zomer al heb ik in mijn hoofd de datum van 14 september, Oranje speelt dan in Almere de eerste wedstrijd in de tweede WK-kwalificatieronde tegen Hongarije.

Zoals ik na de winst op Italië al schreef; vier keer winst en misschien wel drie keer in een reeks van zes duels en het WK van 2019 in China is akelig dichtbij.

Nou zullen de Hongaren en ook de Litouwers tegen wie Nederland drie dagen later speelt niet in een ander schuitje zitten, maar op dit moment is er pas een international al officieel in training met zijn club, Thomas van der Mars en zijn er twee nog zonder werkgever.

Charlon Kloof Murcia 21 augustus
Thomas van der Mars Aalst 14 augustus
Roeland Schaftenaar Ionikos 27 augustus
Yannick Franke nog geen team
Leon Williams nog geen team

Dit zijn de mannen die afgelopen seizoen in het buitenland speelden en meededen tegen Italië. Nou zijn er natuurlijk meer spelers die door bondscoach Toon van Helfteren opgeroepen kunnen worden (bijvoorbeeld Nathan Kuta en Morgan Stilma van de succesvolle onder 18 groep) , maar ik acht de kans groot dat hij weinig zal veranderen aan de selectie die ronduit goed heeft gepresteerd.

Maar ja het blijft kort dag tot 14 september. Zeker voor de spelers die in de Nederlandse competitie spelen. Nou weet ik ook wel dat iedereen individueel heeft gewerkt, maar toch is het anders dan in teamverband. De Eredivisie begint pas in het eerste weekend van oktober en dat betekent dat op Weert na iedereen nog moet beginnen.

Apollo 20 augustus
Aris 03 september
BAL 07 augustus
Donar 26 augustus Arvin Slagter en Shane Hammink
Dutch Windmills 03 september Jito Kok
Feyenoord 28 augustus
Landstede 27 augustus
New Heroes 27 augustus Stefan Wessels en Nick Oudendag
Suns 25 augustus
Zorg en Zekerheid 01 september Worthy de Jong

Nou heeft Toon van Helfteren dit ook voorzien en daarom wordt er komende week een aantal keren centraal getraind in Almere. Alles om te winnen van de Hongaren en wie weet te stunten in Litouwen, daarna zie we wel weer verder.

Overigens is de aanlooptijd natuurlijk erg kort aangezien spelers ook zomervakantie moeten hebben. Plus in het geval van Donar begint de kwalificatie voor de Champions League vrijwel direct na de WK-kwalificatie. Niet helemaal doordacht van de FIBA, lijkt me, althans vanuit het perspectief van de kleine landen en daar zit de crux natuurlijk.