@OranjeBasketbal komt eraan, hoe zit het met de tegenstanders (en hun voorbereiding)

Nu we er aardig in de buurt zijn, willen we ook naar China toe. Toch? Jawel.

Natuurlijk weet ik ook wel dat er best nog wat moet gebeuren, maar Oranje heeft alles in eigen hand om het WK in 2019 in China te bereiken. Vier keer winnen en misschien wel drie keer, wie weet.

Tot nu toe heeft Oranje vooral profijt gehad van de FIBA-kalender, maar dit keer denk ik niet.

Laat ik in eigen huis beginnen. Toon van Helfteren krijgt op maandag 10 september zijn spelers beschikbaar om op de 14e in Almere tegen Hongarije te spelen.

De nog clubloze Yannick Franke traint op dit moment mee in Leiden, de eveneens clubloze Leon Williams gaat komende week in Spanje meetrainen. De rest zit bij hun clubs in vooral Nederland.

En dat maakt het wrang.

Vorig seizoen zaten de meeste internationals in het buitenland en dat is nu een stuk minder. Dat kon niemand voorzien.

Toon van Helfteren heeft de optie wel besproken om eerder aan de voorbereiding te beginnen op de aanstaande kwalificatieduels, maar er waren geen zaken te doen. Buitenlandse clubs geven echt niet zomaar hun spelers vrij en veel Oranjegangers in het buitenland waren ook nog eens einde contract. Dan zijn er gewoon geen zaken te doen. En nu er veel in Nederland blijken te zijn, kan niet zomaar de start van de Eredivisie verplaatst worden.

En dan is het nog maar de vraag of dat gelukt was, aangezien Donar, New Heroes en Zorg en Zekerheid Europees in actie moeten komen en daarvoor hun voorbereidingstijd hard nodig hebben.

Het belangrijkste is nu dat de spelers fysiek op peil komen en dan gaat de bondscoach ervan uit dat het fundament dat hij de afgelopen vijf jaar heeft gelegd sterk genoeg is.

DE HONGAREN

Nu begin ik niet voor niets over een vervroegde voorbereiding want de Hongaren zijn afgelopen woensdag al begonnen. De meeste van hun spelers komen uit in de Hongaarse competitie en daar zijn de clubs schijnbaar akkoord gegaan.

Overigens zullen Adam Hanga van Barcelona en Máté Fazekas van Ulm pas de reglementaire 72 uur vantevoren worden vrijgegeven.

De Hongaren spelen op 6 september een oefenwedstrijd in Servië, interessant om in de gaten te houden.

DE LITOUWERS

Na Hongarije op vrijdag is Litouwen op maandag in Vilnius de volgende tegenstander van Oranje. Die hadden grootste plannen met twee weken voorbereiding. Daar hebben de clubs een stokje voor gestoken. Die geven hun spelers niet vrij waardoor hun voorbereiding ook pas laat begint. Hun twee NBA-sterren Valanciuinis en Sabonis doen trouwens niet mee, evenwel blijft er veel kwaliteit over bij het na zes kwalificatieduels nog ongeslagen Litouwen.

Over NBA-spelers gesproken. Kroatië, arme Ivica Skelin, heeft net als in het laatste window nu ook hun NBA-spelers beschikbaar. Saric, Bogdanovic, Zubac en Zizic.

Zij spelen eerst thuis tegen het nog ongeslagen Litouwen. Kroatië met of zonder NBA’ers is natuurlijk hele andere koek en winst op Litouwen en de daaropvolgende uitwedstrijd in Polen brengt hen in een goede positie.

WAT KAN

Reëel gezien gaat Litouwen eerste worden in groep J en Italië tweede. De strijd om de derde plek gaat tussen Nederland, Kroatië, Polen en Hongarije. Al deze teams hebben nu evenveel punten. Een misstap thuis, kan dus fataal zijn.

Filosoferend moet Nederland twee keer winnen van Hongarije en krijgt Nederland het bijzonder moeilijk tegen Litouwen. Feit is dat Oranje het onderling resultaat heeft tegen Kroatië wat, in een ideaal scenario, leidt tot een tweestrijd met Polen om de derde plek die recht geeft op een ticket naar China. Nogmaals in een ideaal scenario.