Skelin kent Den Bosch nog wel, maar verder is het (in Nederland) fors veranderd

Ivica Skelin is dus niet onverwacht de nieuwe hoofdcoach van New Heroes, opvolger van zijn eveneens Kroatische voorganger Silvano Poropat.

Skelin is 44 jaar en geboren in Split (Kroatië).

Skelin is een goede ervaren coach die eerder werkte in de Belgische Eredivisie, in de Kroatische Eredivisie plus daarbij als assistent-bondscoach en even als hoofdcoach van de Kroaten (in feite werd Nederland hem fataal) en van 2012 tot 2015 in Nederland  bij Donar.

In zijn eerste seizoen werd Donar 3e in de reguliere competitie en in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld door de latere kampioen Zorg en Zekerheid Leiden (3-0).

In zijn tweede seizoen was Skelin met Donar de nummer 1 van de reguliere competitie, won het de bekerfinale van Leiden (en de halve finale van Den Bosch) en ten koste van Den Bosch de play-offfinale (4-3).

Het laatste seizoen Donar eindigde voor Skelin met de beker ten koste van Den Bosch, de 3e plek in de reguliere competitie en een verloren play-offfinale tegen Den Bosch (4-1).

Van Skelins kampioensploeg in 2014 zijn nog drie spelers actief in Groningen; Jason Dourisseau, Arvin Slagter en Thomas Koenis.

Skelin komt in Den Bosch twee spelers tegen waar hij al eerder mee werkte; Maarten Bouwknecht (2 jaar) en Jessey Voorn (1 jaar, maar vooral herstellende van een knieblessure) beide spelers uit zijn kampioensjaar.

In zijn kampioensjaar speelde Skelin met Donar tegen Den Bosch, van dat Bossche team is nog maar een speler in de Maaspoort actief namelijk Stefan Wessels.

TERUG NAAR 2014

Omdat ik nieuwsgierig was heb ik per Eredivisieclub bekeken hoeveel spelers uit 2014 er nu nog steeds bij dezelfde club onder contract staan of überhaupt nog in de Eredivisie spelen en dat enorme verloop is best schrikken.

Er kwamen dat seizoen 129 spelers in actie en er waren, voordat Den Helder failliet ging, tien coaches.

2014 / nu Contract Eredivisie Hoofdcoach
Aris 0 1 Ander
Apollo 2 1 Ander
Den Helder 1 3 Ander
Donar 3 2 Ander
Landstede 0 2 Dezelfde
Matrixx nvt 4 nvt
BAL 0 1 Ander
Feyenoord 3 0 Ander
New Heroes 1 4 Ander
Zorg en Zekerheid 2 2 Ander
Totaal 12 20

Dit betekent dus dat de fans in Nederland in vier jaar tijd 75% van hun ‘helden’ zijn kwijtgeraakt. Een gemis aan continuïteit en in mijn ogen zorgt continuïteit juist voor succes.