Daar gaan we, nou ja @OranjeBasketbal richting China met eerste halte Hongarije

Het is snel opgeschreven en zo uitgesproken: vier keer winnen en Nederland staat op het WK volgend jaar in China.

Mijn scenario: thuis en uit winnen van Hongarije, thuis winnen van Polen en …. thuis winnen van Litouwen.

Ho stop voordat je reageert, lees eerst even het verhaal af.

Er is ook een theoretisch scenario waarbij drie winstpartijen Oranje naar het WK kunnen brengen, maar dan wordt het wel echt rekenen en dan is er ook een flinke afhankelijkheid van andere landen (Litouwen en Italië winnen alles en de andere teams winnen uit en thuis van elkaar). Ook zouden vijf overwinningen noodzakelijk kunnen zijn (als er bijvoorbeeld een tweestrijd ontstaat met Kroatië).

Even voor de duidelijkheid. Nederland heeft in de eerste WK-kwalificatieronde drie keer (thuis) gewonnen en drie keer verloren. Deze resultaten zijn meegenomen naar de tweede kwalificatieronde. Italië en Kroatië zijn ook meegekomen, erbij gevoegd zijn Litouwen, Polen en Hongarije. Uit deze groep van zes gaan de beste drie naar het WK.

Litouwen is nog ongeslagen na zes duels en staat met één been in China (onthoud dit even), Italië heeft vier overwinningen en daardoor een voordeel ten opzichte van de andere vier landen in groep J.

Het duel vrijdag in Almere tegen Hongarije is een absolute must-win. Voor Oranje, en mijn scenario, is het duel tussen Kroatië en Litouwen ook heel belangrijk en dat weten de Kroaten zelf ook.

Waar Ivica Skelin een jaar geleden geen NBA’ers en Euroleaguespelers mee kon nemen naar Almere heeft de nieuwe Kroatische bondscoach nu thuis tegen Litouwen en daarna op bezoek in Polen vier NBA’ers ter beschikking (Bogdanovic, Saric, Zubac en Zizic), plus Euroleaguetopper Krunoslav Simon. Dit heeft alles te maken met de FIBA-windows en de kans is bijna 100% dat deze spelers de volgende twee windows niet beschikbaar zijn. Evenwel is de kans aanzienlijk dat Kroatië deze window twee duels gaat winnen (en Nederland een hak zet).

FIBA WINDOWS

Nu wil ik geen discussie over eerlijk of oneerlijk, de FIBA heeft lang geleden een besluit genomen voor wat betreft de windows dus het is zoals het is. Het zou ook helemaal niet raar zijn als Oranje het WK niet haalt (in tegenstelling zelfs), maar nu het zo dichtbij (relatief) is, zou het een fantastische bekroning zijn voor Toon van Helfteren en de huidige generatie Nederlandse basketballers die allemaal het dal nog hebben meegemaakt en Nederland er eigenhandig hebben uitgetrokken.

Een ding is wel cruciaal in deze tweede ronde en dat is dat Nederland het onderlinge resultaat heeft tegen Kroatië (op doelsaldo +4), wat betekent dat zij één wedstrijd meer dan Nederland moeten winnen (straks dus zonder hun toppers).

Overigens is het helemaal geen uitgemaakte zaak dat Kroatië wint van Litouwen. De Litouwers hebben hun drie NBA-spelers niet uitgenodigd (afgelopen juni wel), maar wat wel speelt is in feite allemaal Euroleagueniveau en kent elkaar al jaren.

SCENARIO’S

Nu ga ik even speculeren met mijn scenario van vier overwinningen in het achterhoofd.

Nederland moet ‘gewoon’ thuis winnen van Hongarije, een stunt daarna in Litouwen zou mooi zijn, een fatsoenlijke nederlaag (doelsaldo) is geen schande. Daarna volgt op 29 november een thuiswedstrijd tegen Polen en op 2 december een bezoek aan Hongarije.

Vervolgens komt op 22 februari Litouwen naar Nederland. Op de één na laatste speeldag is de kans groot dat Litouwen al zeker is van het WK en dus niet in de sterkst mogelijke formatie komt dan wel niet 100% gemotiveerd zal zijn. Daarom denk ik dat er, onder voorbehoud, tegen die tijd kansen zijn thuis tegen de Litouwers. Ik geef toe dat het koffiedik kijken is, maar dat mag gewoon.

Overigens, als Kroatië op de tweede speeldag al wint in Polen (en Nederland vervolgens thuis ook) dan is de kans groot dat de Polen op de allerlaatste speeldag (25 februari) al uitgeschakeld zijn als Nederland op bezoek komt. Ik geef toe nog meer speculeren, maar stop het even in je achterhoofd.

Nederland deed één keer eerder mee aan het WK basketbal, dat was in 1986. Oranje won twee duels en verloor er drie.

EERST DE HONGAREN

Hongarije heeft één echte topper Adam Hanga, gedraft door de San Antonio Spurs en spelend voor Barcelona en vorig jaar uitgeroepen tot beste verdediger van de Euroleague. Helaas voor hen lijkt hij niet beschikbaar, want op geen enkele Hongaarse lijst komt zijn naam voor.

Verder is de belangrijke forward Roscoe Allen (gemiddeld 25 minuten met 11p en 6r) niet beschikbaar nadat hij zijn hand heeft gebroken in een skrimmage tijdens de lange voorbereiding van de Hongeren. Volgens Hongaarse media is zijn logische vervanger Juhos Levente ook geblesseerd. Behalve een skrimmage met een Hongaarse ploeg werd zaterdag er ook nog geoefend in en tegen Servië met een pijnlijk resultaat, 99-43.

Al bleek maandag en niet onverwacht dat een aantal vooral buitenlandse spelers daar niet bij waren. Vojvoda, (Szolnok), Perl (Estudiantes) en de genaturaliseerde Amerikaan Govens (Minsk) sloten pas later aan en aanvoerder Akos Keller (Pau Orthez) moet in de loop van de week nog aansluiten.

De ploeg van de Servische bondscoach Ivkovic speelt eigenlijk niet heel anders dan Nederland en is in mijn ogen van min of meer hetzelfde niveau. Het is ook een verdedigend georiënteerd team, dat trouwens graag fysiek speelt. In de aanval draait alles om pick en rolls en is de driepunter een belangrijk wapen van de Hongaren. Verdedigend zit het goed in elkaar, maar lijkt de ploeg (ik heb de wedstrijden tegen Polen bekeken) in de paint kwetsbaar zeker bij penetraties naar de ring.

Historisch gezien heeft Oranje trouwens geen beste ervaringen met de Hongaren. Nederland speelde 25 keer tegen Hongarije en won slechts negen keer.

ORANJE

De Nederlandse spelers hebben, net als de Hongaren trouwens, dit seizoen nog geen officiële wedstrijden gespeeld en pas een paar weken training in de benen, plus een enkel oefenpotje en dat was het. Nou hoeft dat op dit moment voor Nederland niet slecht uit te pakken. Er ligt tenslotte een fundament van vijf jaar onder deze ploeg die elkaar intussen door en door kent.

Kherrazi als vervanger van de geblesseerde Wessels is logisch en het kan goed uitpakken omdat Kherrazi een leeuwenhart heeft en als beste verdediger van de Eredivisie zijn stempel kan drukken (verdedigend en reboundend) in een lelijke wedstrijd met een lage eindscore. Want dat is wat ik vrijdag verwacht.

Niemand heeft ritme (de voor Oranje vanaf de bank belangrijke Yannick Franke traint mee met Leiden, maar speelt in afwachting van een werkgever geen wedstrijden) en zowel Hongarije als Nederland (en Polen ook, dat je het alvast weet) leggen de nadruk op de verdediging.

Mooi wordt het dus niet, maar gezien de afgelopen jaren onder Toon van Helfteren en vooral ook gezien de laatste twee duels tegen Roemenië en Italië moet Oranje in staat zijn te winnen van de Hongaren.

Daarna zien we wel weer verder.