De opmars van @OranjeBasketbal begon vier jaar geleden

Kijk eens goed naar bovenstaande foto.

Herken je die jonge man in het Oranje überhaupt?

Dexter Hope, toen 21 jaar oud (vorig jaar spelend in Duitsland bij de opleidingsploeg van Rasta Vechta).

De foto is genomen in Samokov Bulgarije op 10 augustus 2014. Het was de eerste wedstrijd in de tweede kwalificatieronde voor het EK van 2015.

Oranje kampte een jaar eerder met de bolletjesaffaire, volgens de FIBA waren Kherrazi en Cunningham genaturaliseerd en daardoor werden twee overwinningen afgepakt (later werden zij alsnog aangemerkt als Nederlanders).

Enfin op 10 augustus 2014 begon Toon van Helfteren met het vlaggenschip van het Nederlandse basketbal aan een schier onmogelijke missie. Het basketbal in Nederland lag op zijn gat en Oranje stelde heel weinig voor, ik schreef er toen een blog over die, dat hoorde ik pas veel later, wat losmaakte bij de spelers..

Van Helfteren kreeg amper spelers bij elkaar om het Nederlands basketbal te redden, maar uit wat er wel was ontstond iets moois.

Arvin Slagter, Leon Williams, Worthy de Jong, Julius van Sauers, Dexter Hope, Mo Kherrazi, Ralf de Pagter, Thomas Koenis, Shane Hammink, Kevin Bleeker, Nick Oudendag en Roeland Schaftenaar, dat was de selectie toen die met 53-62 won in Bulgarije.

Het was de opmaat voor een ongekend succes. Er werd even later in Podgorica gestunt tegen Montenegro 60-65 waardoor het EK van 2015 serieus in beeld kwam. De bijzondere wedstrijd in Leiden toen Oranje zich plaatste voor het EK zal geen enkele Nederlandse basketbalfan ooit vergeten, bij het jeugdjournaal werd de situatie van toen helder uitgelegd.

Nu iets meer dan vier jaar later herbergt de selectie nog opvallend veel dezelfde gezichten (7) voor het duel tegen Hongarije vrijdag in Almere. Rond Oranje is wel veel veranderd. Het is stukken beter georganiseerd en van een collectebus in 2013 wordt er nu gewerkt met een begroting van 425.000 euro in 2018.

Met hierbij de aantekening dat in februari 2019 (na het laatste window) het NMT en de NBB om tafel moeten over de zeggenschap over het Nederlands team want dan is het contract van vijf jaar afgelopen.

Sportief gezien is er de afgelopen jaren ook veel veranderd, er zijn meer spelers beschikbaar (talenten komen eraan, al is het gat tussen de jeugd en het vlaggenschip nog best groot), speelt Oranje tegenwoordig tegen echte basketballanden en de Eredivisie is dit seizoen sterker dan eerder deze eeuw.

Ooit tijdens het EK van 2015 zei ik tegen Sam Jones (toen de assistent-bondscoach) dat Oranje een wonder nodig had. Hij reageerde nuchter: “Wonderen gebeuren niet, die maak je zelf.”

Dat is wat Oranje deed op 27 augustus 2015 met plaatsing voor het EK. De kans op het bereiken van het WK volgend jaar is niet groot maar wel reëel, het zou de ultieme bekroning zijn voor Oranje en zeker voor de ‘harde gouden’ kern.