Donar op weg naar Champions League, volgende halte Zwitserland. @Donar_Official @BasketballCL

Voor mij is Donar favoriet in het tweeluik met Fribourg Olympic. Tegelijk concludeer ik dat het niet makkelijk gaat worden.

Eerst even wat feitjes.

Fribourg won vorig seizoen de triple in Zwitserland en is in totaal 17 keer kampioen geworden. De ploeg speelde tien jaar geen Europees basketbal omdat er geen geld was. De ploeg heeft nu een begroting van ongeveer 1,1 miljoen euro en los daarvan een Europees budget van 200.000 euro. De begroting van Donar is 1,8 miljoen euro.

De Zwitsers versloegen in de eerste kwalificatieronde het Russische Saratov en dat mag gerust als een daverende stunt omschreven worden. Saratov was vorig seizoen de nummer vijf van Rusland. In Fribourg werd het 89-89, in Saratov 76-78.

Dragende krachten bij Fribourg zijn Dusan Mladjan en Babacar Touré. Senegalees Touré (32) is een beest onder het bord en de in Servië geboren Zwitser Mlajdan (31) is een ervaren schutter.

Hoewel Mladjan (24p) en Touré (23p, 12r, 4a, 5to, eff 35) in de thuiswedstrijd tegen de Russen erg belangrijk waren, was het juist het Zwitserse teamspel (vijf spelers in dubbele cijfers) dat in Saratov het verschil maakte tegen een groep bijeengeraapte Amerikanen (zeven stuks).

Fribourg heeft een best ervaren selectie met veel Zwitsers. Hun coach Aleksic laat zijn ploeg agressief verdedigen en tempo maken. De ploeg oogt in balans en scoort relatief veel inside.

Er spelen drie Amerikanen, Justin Robertson en de 34-jarige Chad Timberlake vormen het ervaren backcourt. Andre Williamson, start niet, maar is samen met Touré wel een tandem onder het bord (in Saratov samen goed voor 25 rebounds).

NEDERLAND VS ZWITSERLAND

De verhoudingen tussen landenteams zeggen niet alles (gelukkig), maar het geeft wel een aardige indruk. De laatste keer dat Oranje tegen Zwitserland speelde was in 2014 op een vriendschappelijk toernooi in Roemenië. Bij de Zwitsers deed Mladjan mee, bij Oranje (dat met 68-59 won) Koenis en Slagter. Op de wereldranglijst staat Nederland 44e en Zwitserland 66e.

Ik heb sterk de indruk dat Fribourg een uitgebalanceerde ploeg is die voor elkaar wil werken. Donar op haar beurt heeft een diepere en betere bank en dat maakt verschil met zoveel wedstrijden in zo’n korte periode.

Natuurlijk is het seizoen nog jong en staat Donar niet helemaal op de rails, Donar heeft wel lange mannen die driepunters kunnen schieten (Pasalic, Koenis en metname Wall) en of Fribourg dat kan verdedigen is de vraag. Bovenal zal Donar wel de Zwitserse intensiteit moeten matchen.

Lukt dat vandaag en vrijdag in Zwitserland dan lonkt de Champions League en de premie van 50.000 euro. Want had ik al gezegd dat ik Sakarya inschat als een minder goed team dan Fribourg?

Maar first things first.