FIBA Europe Cup dus. New Heroes en Zorg en Zekerheid moeten zich nog plaatsen, Donar al in groepsfase

Met een beetje mazzel spelen er vanaf 17 oktober drie Nederlandse ploeg in de FIBA Europe Cup.

Donar is na de uitschakeling in de voorrondes van de Champions league zeker van deelname, New Heroes en Zorg en Zekerheid gaan in een tweeluik (morgen en volgende week) met respectievelijk Botevgrad (Bulgarije) en Kapfenberg (Oostenrijk) proberen de groepsfase te halen.

Voor beide teams schat ik dat zeker in als mogelijk, maar de kansen zijn 50/50.

NOG EVEN CHAMPIONS LEAGUE

Voor de derde keer op rij probeerde de kampioen uit Groningen het hoofdtoernooi te halen, voor de derde keer ging het mis. In 2016 was het Estse Tartu Rock in de eerste ronde te sterk. Vorig jaar was Estudiantes in de derde ronde te sterk (nipt maar toch). Dit jaar was Fribourg de Zwitserse kampioen in de tweede ronde een niet te nemen horde.

Nou heeft Donar geen slechte ploeg, maar het lijkt mij dat de volgende kampioen van Nederland (wie dan ook) hier wel van moet leren.

Onder andere door eerder met de voorbereiding op het nieuwe seizoen te beginnen. Bijvoorbeeld Bayreuth van ex-Den Bosch coach Raoul Korner begon al begin augustus met trainen en zij spelen nu in de laatste kwalificatieronde van de Champions League (de competitie begonn afgelopen weekend).

Nou zou men wel iets later kunnen beginnen als bijvoorbeeld de startende vijf in tact blijft, de selectie grotendeels hetzelfde is en als de spelverdeler dezelfde is. Dat scheelt enorm veel.

In alle andere gevallen is er gewoon tijd nodig om een team te smeden. Nou weet ik ook wel dat geld een kwestie is voor alle Nederlandse teams, maar elk voordeel dat gepakt kan worden moet ook gepakt worden. We zijn maar een klein basketballand en de Champions League wordt schijnbaar niet bereikt via een ‘traditionele’ voorbereiding die vooral geënt is op de start van de Eredivisie.

OOSTENRIJKSE KAMPIOEN

Zorg en Zekerheid heeft van de FIBA een voordeelpositie gekregen in de strijd met Kapfenberg. Dat betekent dat Leiden de return in de Vijf Meihal speelt en dat is een goede plek om eventueel iets goed te maken.

Nou is dat ook de plek waar Oranje twee jaar geleden in de eerste wedstrijd van de EK-kwalificatie onderuit ging tegen Oostenrijk, dus laat niemand dat land onderschatten.

Kapfenberg is de kampioen van Oostenrijk en afgelopen weekend winnaar van de Supercup (81-68 tegen Gmunden).

De selectie bestaat uit vier Amerikanen (waarvan drie nieuwe), een Serviër, een Kroaat en verder Oostenrijkers. Hun coach, Michael Coffin, is sinds deze zomer ook de bondscoach van Oostenrijk.

Overigens zal er best druk staan op Kapfenberg omdat onlangs de voorzitter en tevens hoofdsponsor heeft aangekondigd na dit seizoen te stoppen.

Behalve de duidelijke uitslag van de Supercup valt er niet veel over het spel van het huidige Kapfenberg te zeggen. De uitslag ligt wel in de lijn met afgelopen seizoen waarin de ploeg niet zo’n hoog tempo hanteerde, goed rebounde, aanvallend sterk was, niet bijzonder veel driepunters schoot, maar ook best makkelijk scores tegen kreeg. De ploeg kwam vorig jaar direct in de groepsfase van de Europe Cup en won daar slechts één duel.

Leiden heeft een aardige voorbereiding achter de rug, de ploeg zal ook onder debuterend coach Rolf Franke een hoog tempo hanteren. Daarin zit een verschil met Kapfenberg.

Ik denk niet dat Leiden makkelijk doorgaat, maar aangezien de return in de Vijf Meihal is denk ik wel dat het lukt.

Dan denk ik dat ook van invloed is op de competitie. Yannick Franke heeft op dit moment nog geen werkgever en als Leiden de groepsfase haalt, sluit ik niet uit dat hij in Leiden gaat spelen en dat zou die ploeg een stuk sterker maken.

BULGAARSE NUMMER TWEE

New Heroes, dat na drie jaar haar rentree maakt in Europa en prompt haar 250e Europese duel speelt, is denk ik een lastiger verhaal. Al was het alleen al omdat de Bulgaren de tweede wedstrijd thuisspelen.

Plus dat Den Bosch eigenlijk een compleet nieuwe ploeg is met een nieuwe coach waarbij het cement tussen de stenen weg is, Stefan Wessels is door een breuk in zijn hand vier weken uitgeschakeld. De ervaren Wessels is o zo belangrijk in dit soort wedstrijden. Daarbij komt dat New Heroes nu onder het bord best wel dun bezet is.

Nou blijft er best een aardige ploeg over met een ervaren coach. In de voorbereiding is er duidelijk sprake van een stijgende lijn, al gaf Skelin na de laatste oefenwinst op Landstede wel aan dat het verdedigend nog een stuk beter moet.

Botevgrad (50 kilometer ten noordoosten van Sofia) heeft vier Amerikanen, een Sloveen en verder Bulgaren (twee internationals). De coach is de Serviër Nebosja Vidic die vorig seizoen geen typisch Servisch basketbal speelde, juist wat meer nadruk op de aanval en relatief hoge scores. De ploeg overleefde vorig jaar twee voorronden en won daarna in de groepsfase van de Europe Cup één duel. Het was vorig seizoen, aan de hand van Jordan Callahan (nu Donar) de verliezend finalist van de play-offs in Bulgarije, Levsi Sofia is de kampioen.

De Bulgaren zijn geen wonderploeg en hebben net als New Heroes nog geen officiële wedstrijd gespeeld. Het Bulgaarse basketbal is in het algemeen gelijkwaardig aan het Nederlandse. Mijn inschatting is dat het close wordt.