10 weetjes over het nieuwe seizoen in de basketbal Eredivisie

Zaterdagavond is met de Supercup-wedstrijd in Groningen tussen Donar en Zorg en Zekerheid Leiden de aftrap van het nieuwe seizoen. Even wat aardigheidjes op een rij.

  1. Dutch Windmills in Dordrecht is een nieuwkomer en dus zijn er weer tien ploegen. Mooi! Het is alweer 36 jaar geleden dat er voor het laatste op Eredivisieniveau werd gebasketbald in Dordrecht. Er staat daar nu met een begroting van 450.000 euro best een aardig ploegje.
  1. Er zijn twee rookie-coaches. Geert Hammink in Dordrecht en Rolf Franke bij Zorg en Zekerheid. Mooie namen. Of zij ook goede coaches zijn zal de tijd uitwijzen. Ik denk dat het Nederlandse basketbal van deze twee gaat profiteren.
  1. Er spelen weer twee broers in de Eredivisie. Nigel kenden we al van Landstede, zijn jongere broer Devon is de beoogd leider van New Heroes. Devon net als pointguard Maurice Watson van Leiden terugkomend na een afgescheurde kruisband (dat soort spelers kan men in Nederland betalen).
  1. Opvallend is dat er twee internationals zijn teruggekeerd. Shane Hammink van Spanje naar Groningen en Jito Kok van Spanje naar Dordrecht.
  1. Over teruggekeerd gesproken. Ivica Skelin werd in 2014 kampioen van Nederland met Groningen, hij is nu de baas in Den Bosch.
  1. Collega coach Richard den Os trad uit de schaduw en werd van assistent-coach in Leiden hoofdcoach bij Feyenoord, een fantastische naam natuurlijk. Hopelijk brengt de naam veel voorspoed voor het Rotterdamse basketbal.
  1. Over teruggekeerd gesproken, deel 2. La’Shard Anderson is voor de derde keer terug in Rotterdam. Eens zien of hij het seizoen daar afmaakt, want vorige keer was hij net voor de play-offs ineens vertrokken.
  1. Er is ook een leuk contingent jonge Nederlandse jongens aan de competitie toegevoegd. Guard Boy van Vliet bijvoorbeeld bij Den Helder Suns, forward Bjorn de Vries bij Aris Leeuwarden, guard Stefan Topalovic en forward Hidde Roessink bij Dutch Windmills. Ik ben ook benieuwd naar Malevy Leons bij Apollo en naar Ivan Simic bij BAL (zoon van Nikola die onder andere speelde in Den Bosch en voor NAC). Daarbij zijn Bas Veenstra (Aris) en Frerik Adriaans (BAL) ook teruggekeerd uit het buitenland.
  1. Wie halen de play-offs? Nieuw dit jaar is dat acht ploegen deelnemen aan het toetje. Belachelijk veel in een competitie van tien, maar het is zoals het is. Kwartfinale (1-8, 2-7, 3-6,4-5) best-of-3, halve finale best-of-5, finale best-of-7. Ik vrees dat BAL en Apollo buiten de boot vallen.
  1. Wie wordt kampioen? De laatste keer dat een ploeg vier keer op rij kampioen werd was in 2002 Amsterdam. Toch geef ik Donar de beste kansen. Het vorige superseizoen evenaren is onmogelijk en de vraag is of de huidige selectie kwalitatief daartoe in staat is. Evenwel staat in Groningen met een begroting van 1,8 miljoen euro wel de diepste selectie van Nederland. Zorg en Zekerheid heeft naast Worthy de Jong met Darius Thompson (rookie) een pareltje gevonden. In één duel (bijvoorbeeld Supercup) zie ik een stunt wel gebeuren, in een reeks niet omdat de selectie niet diep genoeg is. Laat New Heroes over als outsider. Die ploeg leek deze week tegen Botevgrad helemaal niet op een titelkandidaat, maar de ploeg is (op papier) diep, heeft met Williams en Cook goede Amerikanen, met Skelin een goede coach en hun voordeel is dat het nog even duurt voordat het mei is. En Landstede dan? Dat is een hele taaie ploeg, kunnen ver komen, maar ze missen net iets extra’s dat ze kampioen kan maken.