De eerste haai van de week in het nieuwe seizoen schiet van ver (en vanuit het noorden)

De competitie is weer begonnen, kortom tijd voor de haai van de week.

De Supercup was een aardige wedstrijd. Leiden speelde leuk, maar het pijpje leek toch wat leeg aan het einde. Donar (b)leek in de slotminuut (überhaupt in het laatste kwart) met twee vastgelopen Leidse aanvallen de verdedigende machine die het afgelopen jaren was. Teddy Gipson (38 jaar) speelde sterk (tot hij na een vervelende botsing uitviel) met 13p, 5r, 4a net als Grant Sitton met 11p, 7r, 3 bs. Worthy de Jong had een all-roundgame met 12p, 7r, 4a, 3st.

Het grootste verschil op het scorebord (+29) van de zaterdag was te zien in de Maaspoort waar New Heroes na een stroeve start gehakt maakte van Feyenoord. Jessey Voorn was lekker bezig 17p, 6r, 3st, toch was de rol van Roel Aarts (overgekomen van Weert) ook sterk 12p (100%), 8r, 2st. Voor de Rotterdammers noteerde Justin Gorden de eerste double-double van dit seizoen 13p, 11r (en nog 6to).

In Den Helder voltrok zich tegelijk het grootste wonder en het grootste drama van de eerste speelronde. Suns stond 17 punten voor (61-44) tegen Aris en verloor nog (67-68). Nick Masterson schoot de beslissende driepunter binnen voor Friezen, in totaal was hij goed voor 24p (FG 9/18).

Dutch Windmills verloor bij haar debuut kansloos van Landstede. Jito Kok had een double-double met 14p, 10r. Voor Zwolle had Kaza Kajami-Keane 21p, 8r, 3ast.

Donar had gelijk een double-header dit weekend. Zondagavond had de kampioen geen enkel probleem met BAL en zette prompt het grootste verschil van de eerste speelronde neer (+37). Arvin Slagter hoefde niet te scoren (opmerkelijk in 18 minuten) omdat het een ‘ouderwets’ sterke teamprestatie was van Donar, met onder andere vier spelers in de dubbele cijfers en tien scorende spelers.

HAAI VAN DE WEEK

Beslissend zijn is een goed criterium voor deze eretitel. Hierbij is Nick Masterson de eerste haai van dit seizoen.

Helaas kon ik geen beelden vinden van het beslissende schot van Masterson, de Suns livestream is (nog?) niet terug te kijken. Aris heeft wel een aardig kennismakingsfilmpje met hem gemaakt (goed voorbeeld doet volgen, hoop ik).

Leuk om te weten: shooting guard Masterson (23jr) schoot vorig seizoen in de NCAA het hoogste driepuntspercentage van allemaal, 54%.