Heel wat Europese kilometers van Nederlandse teams @Donar_Official @NewHeroesBB @ZZLEIDENBASKETB @FIBAEuropCup

Het wordt een herfst met aardig wat reizen voor de drie Nederlandse ploegen die Europa ingaan. Bij elkaar reizen Donar, New Heroes en Zorg en Zekerheid ruim 31.400 kilometer.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

New Heroes krijgt heel wat frequent flyer miles met ruim 13.600 reiskilometers door trips naar Saratov in Rusland en Ness Ziona in Israël.

Drie keer gaat een Nederlandse ploeg naar Turkije, Donar zelfs twee keer. Dat maakt voor de Groningers 9.500 kilometer. Leiden spaart wat minder met ruim 8.300 kilometer.

EERDER

In het seizoen 2013-2014 speelden voor het laatste drie Nederlandse ploegen tegelijk Europa Cup basketbal. Net als nu waren het toen ook Den Bosch, Groningen en Leiden, het heette toen nog EuroChallenge.

Den Bosch (onder de naam SPM Shoeters) won in de groepsfase drie duels en verloor er evenzoveel en bereikte de volgende ronde niet (Antwerpen en Dijon wel).

Groningen won in de groep twee duels, verloor er vier en haalde ook de volgende ronde niet (Reggio Emilia en het Finse Kotka wel).

Leiden won ook twee keer en werd net als de Groningers laatste in de groep (Cholet en Bakken Bears gingen door).

De EuroChallenge werd later gewonnen door Reggio Emilia. Nou zegt het verleden weinig over het heden, maar de verhoudingen in de groepen van nu zijn niet veel anders ofwel de Nederlandse teams zijn geen favoriet om op de eerste twee plekken in de groep te eindigen. Ook bij de FIBA gaan ze daar niet vanuit.

NU

Ik geef Donar als Nederlands beste ploeg (op dit moment) nog een aardige kans (ook met vorig seizoen in mijn achterhoofd) maar zij zitten in een erg zware groep, andersom zullen de tegenstanders ook niet blij zijn met Donar in hun groep en dat is op zich een verdienste.

So wie so zou elk team thuis haar duels moeten winnen, uit eentje pakken is dan goud waard, maar dat wordt voor de Groningers echt heel erg lastig. Enfin eerst maar eens drie keer thuis winnen te beginnen tegen Istanbul BSK met Semih Erden de ex-NBA’er die ooit al eens de Vijf Meihal een schuur noemde, nu mag hij naar Leek.

New Heroes en Zorg en Zekerheid zitten min of meer in hetzelfde schuitje. De FIBA ziet ze de volgende niet ronde halen en ik denk er niet veel anders over, outsiders in zware groepen met duidelijke favorieten.

De Bossche ploeg wacht twee interessante trips. Naar Israël alwaar Ness Ziona (half uurtje onder Tel Aviv) wacht met ex-Nijmegenspeler en ex-NBA’er Mickel Gladness (Miami en Golden State) en ex-NBA’er Daequan Cook (Miami, Oklahoma, Houston Chicago). De trip naar Saratov (in 2015 nog tegenstander in een spektakel) zal er ook een worden om niet snel te vergeten.

De Vijf Meihal krijgt trouwens wederom een ex-NBA’er over de vloer Toney Douglas (oa. New York, Houston, Golden State en Miami) staat onder contract bij Sakarya. Bij Würzburg speelt Cameron Wells die in het seizoen 2012-2013 in Zwolle speelde. Verder zijn er in de Europe Cup nog een aantal interessante spelers die de FIBA op een rij heeft gezet.

Succes Donar, New Heroes en Zorg en Zekerheid.