De haai van week 3 komt uit Canada

Het is goed voor het Nederlandse basketbal dat Landstede heeft gewonnen van Donar. Dikke kans dat veel Groningers het hier niet mee eens zijn, het is niet anders. Op eentonige competities zit niemand te wachten (ook veel Donar-fans zien liever spannende wedstrijden), het versterkt mijn vermoeden dat vooral de top vier dichtbij elkaar ligt en gegarandeerd dat Erik Braal dit zal gebruiken als munitie richting zijn spelersgroep.

Met 13 punten achter het vierde kwart ingaan en met zeven winnen betekent een grandioos vierde kwart voor Landstede. Opvallend, naast de zeldzame Groningse inzinking, is dat Landstede maar 10 keer balverlies leed tegenover 22 voor de Donar. Verder had Zwolle vier spelers in de dubbele cijfers met een hoofdrol voor Kaza Kajami Keane 19p, 4a, 3r. Shane Hammink en Drago Pasalic scoorden ieder 15p.

In Dordrecht voltrok zich een klein drama toen Alec Wintering naar verluidt zijn lichaam draaide maar zijn voet bleef staan. Hij is met een ambulance van het veld gehaald en naar het ziekenhuis gebracht.

Zonder de Amerikaan won Windmills wel heel fors van Suns. Een redelijke solide teamprestatie van Dordrecht met een mooie rol voor Bennet Koch 12p, 7r, 3bs. Ryan Richardson had 20p, 3r. Voor Den Helder had Boy van Vliet 14p, 5r.

Aris boekte zaterdag een opvallend moeizame overwinning op BAL. Voor de Friezen scoorde Nick Materson 25p (tegen 78%), de hoofdrol was voor Deividas Kumelis met 14r, 8r, 8a. Bij de Limburgers debuteerde Nathillio Vrede in de Eredivisie, de zoon van oud-profvoetballer Regillio speelde 42 seconden.

Na wat opstartproblemen had ZZ Leiden uiteindelijk geen kind aan Feyenoord. Vijf spelers in de dubbele cijfers (niet gek trouwens in de kleine rotatie). Maurice Watson had een double-double 17p, 10r. Jeroen van der List voor de Rotterdammers net niet 9p, 13r. Sam van DIjk debuteerde voor Feyenoord met een opvallende statline 3p, 5r, 5a, 6to.

New Heroes lijkt de juiste vorm te pakken te krijgen en vermorzelde in Amsterdam Apollo. Den Bosch had zes spelers in de dubbele cijfers. MVP-kandidaat Steven Cook had 19p (75%), 5r. Voor Apollo hadden Dimeo van der Horst en Berend Weijs ieder 17p.

HAAI VAN DE WEEK

Kaza Kajami Keane lijkt zich te ontpoppen tot een attractie in de Eredivisie. Niet alleen deed hij Donar veel pijn, in het nog prille seizoen is hij na Thompson en Masterson topscorer in de Eredivisie.

Vorig jaar speelde Canadees international Keane (geboren in Ajax Ontario) een heel seizoen in de NBA G-league voor de Raptors 905’s onder coach Jerry Stackhouse. Zijn komst naar Zwolle bleek niet helemaal toevallig. Wie weet kan hij het extra’s worden dat Landstede in mei naar iets bijzonders leidt.