De haai van week 4 kreeg het met de paplepel ingegoten en hij heeft ambities

Zoals iedereen al zag aankomen kreeg Feyenoord zondagmiddag een ongenadig pak slaag bij Donar. Dat dit live bij de NOS te zien was, slaat helemaal nergens op en niemand heeft er iets aan. Daar had de NOS beter over moeten nadenken en het DBL-bestuur had hier ook best een sturende rol in mogen hebben. Bijvoorbeeld door een duel van de top 4 naar dit weekend te verschuiven.

Enfin voor het zelfvertrouwen van Jordan Callahan was het wel goed, 16p (75%), 5r, 3st, 2a (en nog 3to) waren aardige cijfers voor de Groningers die verder vijf spelers in de dubbele cijfers hadden. Voor de Rotterdammers had Ties Theeuwkens 17p en Justin Gordon weer een double-double 13p, 12r (en nog 5to).

BAL speelde opvallend lang mee tegen Landstede, maar uiteindelijk trokken de Limburgers aan het kortste eind. Voor Zwolle had Kaza Kajami-Keane 27p. De stats deden het live niet (zucht) en dus houd ik het hierbij.

New Heroes had zaterdag geen kind aan Aris. Erg opvallend waren de maar liefst 19! assists van Devon van Oostrum, een ongekend aantal voor één speler in de Eredivisie. In zijn eentje ook meer dan heel Aris bij elkaar. Verder had Van Oostrum 1p, 7r en ook 5to. Nick Oudendag had 21p (tegen 90%), 8r, 3a en een efficiency van 30. Deividus Kumelis had een bizarre double-double met 10p en 10to.

Zorg en Zekerheid boekte een benauwde overwinning bij Den Helder Suns. Leiden kampte met blessures, maar opmerkelijk is dat Kherrazi, Vette en Watson 40 minuten speelden en Thompson maar liefst 43 seconden rust kreeg tegen deze laagvlieger. Ik vraag me op dit soort momenten toch wel af waar de jeugd in Leiden is en hoelang de kern dit vol gaat houden. Darius Thompson, MVP-kandidaat, was ongrijpbaar met 32p, 8a, 5st, 4r en efficiency van 40. Steve Harris had voor Suns een double-double 18p, 13r en nog 5a.

Op donderdag won Suns wel, toen -nipt- bij Feyenoord. Boy van Vliet was belangrijk met 16p, 9a, 6r en 3st. De Rotterdammers zonder pointguard en zonder de geblesseerde Jeroen van de List leunden zwaar op Justin Gordon met een double-double 22p, 12r en 4a.

HAAI VAN DE WEEK

19 assists in één wedstrijd zorgen voor een serieuze overweging om haai van de week te worden. Evenwel sla ik de prestatie van Thompson net ietsje hoger aan. Nagenoeg een hele wedstrijd moeten spelen, met een Europese wedstrijd in de benen, en dan zo goed en vooral efficiënt zijn dan ben je voor mij de haai van de week.

De 23-jarige Thompson komt van college waar hij maar liefst voor drie verschillende universiteiten speelde, Tennessee, Virginia en Western Kentucky. Afgelopen zomer werd de combo-guard in verband gebracht met de NBA en deed hij proeftrainingen bij de Toronto Raptors en Orlando Magic.

Op college was Thompson een redelijk all-round guard die kon scoren en geroemd werd om zijn basketball-IQ wat zich vertaalde in rebounds en assists. Die compleetheid zien we terug in dit (nog prille) seizoen in Leiden.

Overigens heeft Darius basketbal met de paplepel ingegoten gekregen, zijn vader was collegecoach (sinds dit seizoen met pensioen na 16 jaar Cumberland). Darius zelf heeft in het verleden al gezegd dat hij zichzelf ooit ook nog wel coach ziet worden.

EREHAAI

Even los van de Eredivisie een erehaai. De 3×3-mannen hebben brons veroverd bij de finale van de World Tour in Bejing. Jesper Jobse, Aron Roije, Dimeo van der Horst en Sjoerd van Vilsteren gefeliciteerd en hierbij gelijk succes gewenst met de Olympische kwalificatie komend seizoen.

En ja ik vind het ook niet gepast dat er Eredivisiewedstrijden worden uitgesteld vanwege 3×3-toernooien, maar daar kunnen deze mannen niet veel aan doen en vooral de FIBA zou dat beter moeten plannen.