De haai van week 5 is geen speler

Het was een overzichtelijk weekend. Alle favorieten wonnen. En hoe, de gemiddelde marge van de vijf overwinningen was 21 punten verschil. Eens te meer werd het verschil tussen ‘groot’ en ‘klein’ in de Eredivisie onderstreept.

Ok, over de favorietenrol van Zorg en Zekerheid kun je twisten, maar Leiden was (en is) nog ongeslagen, heeft in Europa goede resultaten neergezet en was vorig seizoen de nummer twee van Nederland. Dus totdat het tegendeel bewezen is…

Het enige treffen deze speelronde tussen twee teams uit de top vier was een rare. New Heroes begon overtuigend, nam een ruime voorsprong en toevallig of niet precies toen Paul Vervaeck (de Leidse oud-coach) binnenkwam (tegen het einde van het eerste kwart) begon het te lopen bij Leiden. Leiden tankte langzaam vertrouwen uit het eigen spel, Den Bosch stortte als een plumpudding in, vooral verdedigend.

Zorg en Zekerheid had een duidelijk gameplan, zoneverdediging (om uit foutenlast te blijven in de vijf en een half mansrotatie), de tijd nemen waar mogelijk en de ring aanvallen, werd scoren dan moeilijk de bal naar buiten passen alwaar Vette een vernieling aanrichtte bij Den Bosch. De thuisploeg op haar beurt had geen dreiging naar de ring (tot het alles of niets basketbal van de laatste 5 minuten), bleef maar midrange jumpers schieten en missen en speelde Leiden daarmee volkomen in de kaart.

Natuurlijk werd Cook die wel kan penetreren node gemist, maar bij Leiden ontbraken ook De Randamie en Simms. Overigens sprak ik Cook even en ik denk dat de gevolgen van de hersenschudding hem nog wel een tijdje aan de kant houden.

Tot slot bewees New Heroes in de laatste minuten haar eigen falen want toen er ineens wel beleving was en een soort oerdrang om niet te verliezen bovenkwam, werd het bijna nog spannend ook.

Leiden had vier spelers in de dubbele cijfers. Vette was de uitblinker met 27p, 6r in 40 minuten (net als twee collega’s, de anderen speelden 37, 32 en 10 minuten). Bij New Heroes had Hanson een double-double 17p, 11r.

Stiekem ontpopt Dutch Windmills zich als een subtopper in Nederland. BAL werd na een moeizame eerste helft opzijgezet. Shavon Coleman had een double-double 21p, 14r. Pim de Vries 14p, 5st, 4r, 4a. Voor Bal had Tony Washington een double-double 15p, 13r en 5to.

Feyenoord basketbal heeft eindelijk de eerste overwinning van het seizoen binnen over de rug van Apollo. Justin Gordon had weer een double-double 21p, 11r, net zoveel rebounds als Coen Stolk trouwens. Voor de Amsterdammers had Malevy Leons 14p (67%), 7r.

Donar had another day at the office op bezoek bij Suns. Iedereen die kon spelen, speelde en scoorde. Na de pandoering bij Charleroi was Den Helder verre weg niet bij mans om het de titelverdediger lastig te maken.

De grootste uitslag van het weekend kwam op naam van Landstede op bezoek bij Aris. Zes man in de dubbele cijfers en de overige stonden ook op het scorebord bij de ongeslagen koploper. Net als Donar een uitstekende teamprestatie waar de Friezen niets tegenover konden stellen.

Woensdag won Dutch Windmills al ruim bij Apollo. Dordrecht had vijf spelers in de dubbele cijfers met Ryan Richardson als topscorer 33p. Dimeo van der horst had 20p, 8r, 5a.

HAAI VAN DE WEEK

Geen speler deze week. Er zaten best wat aardige prestaties bij, metname Vette. Toch kon hij alleen renderen omdat het plan van Leiden zo goed werkte. Bij vlagen leek Zorg en Zekerheid in de hoofden te zitten van Den Bosch. De topper op papier werd zo geen (spannende) wedstrijd. Leiden speelde heel veel zone, maar wel goed. De aanval was slim en legde heel goed de zwakke plekken bloot van New Heroes. Op een of andere manier leek vermoeidheid door de kleine rotatie geen issue. Kortom rookie-coach Rolf Franke had zijn huiswerk heel goed gedaan en dat levert hem deze eretitel op.