De eerste Hey Aart, Hey Leon van het nieuwe seizoen, over Europa, DBL en Oranje

Aart Dekker en ik zijn een beetje basketbalgek, daarom hebben we onze blogs. Vorig seizoen zijn we begonnen met deze vorm van vragen stellen over basketbal in Nederland. Nu de eerste conversatie van dit seizoen.

Hey Leon: Alweer de vierde speeldag in de eerste groepsfase Fiba Europe Cup, met (nog) drie Nederlandse clubs in de race voor plaatsing voor de volgende groepsfase. Donar, ZZ Leiden en New Heroes Den Bosch begonnen geweldig met 3:3 op de eerste speeldag, de tweede was ook niet verkeerd, maar na drie dagen zitten we zowat op 50/50. Ik gaf ze alle drie een goede kans op plaatsing, maar nu ziet het er naar uit dat het toch nog flink rekenen kan worden; altijd leuk, en jouw specialiteit. Hoe schat je de kansen in? Gaan er drie clubs, door? Twee, een, of..? En welke geef jij de beste kansen? En waarom?

Vooraf gaf ik Donar de beste kansen en nog steeds hebben de Groningers goede papieren. Na pak ‘m beet twee maanden moet ik wel voorzichtig concluderen dat de vervangers van Curry en Bruinsma van een minder niveau zijn en dat scheelt (veel). Omdat de kern inclusief coach al lang bij elkaar is en Hammink een aanwinst is, blijft het een sterke ploeg. Zo’n pak slaag als in Charleroi kan gebeuren. Fraai is anders, maar het is zoals het is. Met nog twee thuiswedstrijden te gaan komt dit wel goed, rare zaken daargelaten.

Zorg en Zekerheid vind ik bijzonder knap. Gewoon winnen thuis van de Turken en de volgende ronde is welhaast een feit. Wie had dat gedacht en dat met een minieme rotatie. Nou is het basisteam wel echt sterk. Dat werd nog eens duidelijk tegen Würzburg. Toen werd ook duidelijk dat het pijpje leegliep richting het einde. Ik hoop voor Leiden alleen niet dat die mogelijk extra Europese wedstrijden fysiek ten koste gaan van duels later in het seizoen (play-offs). Want o wat is die rotatie krap.

New Heroes zit in een opbouwfase. Het kan vriezen en dooien. Nieuwe ploeg, nieuwe coach het geheel wisselt hoogte met dieptepunten af. Pardubice was een slachtpartij (vandaag wordt het lastig in Tsjechië zonder Cook en Williams die samen goed zijn voor 35% van de scores), in Israël bleef het lang spannend en tegen Saratov hadden ze kunnen, misschien wel moeten winnen. Leuk, maar zondag tegen Leiden was de beleving en samenhang bedroevend.

Daar komt dan het grote verschil met Donar en Leiden bovendrijven. Want wie is op het veld de baas in Den Bosch? Dat is mij niet duidelijk. Donar heeft Dourisseau en Slagter, Leiden Worthy en Den Bosch….

Plus Den Bosch komt inside een atletische speler (Amerikaan) tekort, die gaat nog wel komen (denk ik) al zal daar het Europese resultaat ook in meespelen. Het kan voor New Heroes aankomen op de thuiswedstrijd tegen Ziona. We zullen het zien.

Hey Leon: Ook de DBL begint goed op stoom te komen. Het wordt druk de komende weken want de structurele midweekse wedstrijden beginnen. En dat zal dit seizoen vier keer meer gebeuren vanwege de toetreding van de tiende DBL-club -ik wilde eigenlijk ‘Francise’ tikken, maar dat is toch nog een beetje voorbarig/ongepast- Dutch Windmills Basketball Dordrecht. De groepjes clubs beginnen al een beetje af te tekenen; de traditionele Top-4, een aantal kandidaat hekkensluiters, en nog twee clubs -hetzelfde Windmills en Aris Leeuwarden- die nog beide kanten uitkunnen. Laten die twee elkaar nu juist aanstaande donderdag in Dordrecht treffen. Behalve dat het een goede raad voor de Friezen is om ruim op tijd te vertrekken -Pfffff, wat een files de laatste weken, en juist ook op die route!- zie mijn Preview, wat denk jij dat de voorlopige uitkomst wordt? Krijgen we een tweedeling in de DBL, of worden het vooralsnog drie pelotonnetjes?

Ik zie het min of meer hetzelfde. Top vier, dan denk ik Dutch Windmills als vijfde, tenminste als er een vervangende pointguard komt voor de zwaargebleseerde Alec Wintering. Dan zie ik toch een gaatje met Aris ontstaan. Apollo en BAL zijn in de huidge samenstelling kansloos voor de play-offs. Den Helder en Feyenoord gaan plek zeven en acht verdelen.

Nog een dingetje. Het is uitermate betreurenswaardig dat er wedstrijden zijn waar de statistieken niet genoteerd zijn. Bijvoorbeeld Apollo tegen BAL Apolloo tegen Windmills en Feyenoord tegen Apollo. Het klinkt misschien als zeuren, maar statistieken beschrijven het verleden en zonder verleden geen heden. Ik weet dat de computer van Landstede op bezoek bij BAL gecrasht is, maar hun man heeft de video nagekeken en alles alsnog genoteerd. HULDE! Hier moet het DBL-bestuur op ingrijpen. Je kunt het klein noemen, maar het hoort erbij. Punt uit.

En nog een dingetje. Waarom zijn niet alle wedstrijden van alle clubs op video beschikbaar om terug te kijken? Ik geloof dat iedereen streamt. Leuk (als het maar niet ten koste van de stats gaat). Terugkijken is evenwel een drama. Bij de een kan het wel, bij de ander niet. Sommige hebben dan weer een samenvatting, anderen niet. Lijkt mij dat er simpele afspraken gemaakt kunnen en moeten worden.

Al hoort er dan ook een goed platform bij, maar ja….er is nog zoveel te doen.

Hey Leon: Bondscoach Toon van Helfteren heeft een selectie van 24 spelers bekend gemaakt voor het uiterst cruciale vijfde WK-Kwalificatie-window. Bij mijn weten is dat voor het eerst in een lange tijd; volgens mij hield hij het de laatste tijd meestal bij 15, 16 man. Wat denk jij; zit daar een bedoeling of een boodschap achter? En gaan de Orange Lions dit vijfde window overleven wat betreft in de race blijven voor China 2019? Een eerste beschouwing graag, we gaan er ongetwijfeld uitgebreider op terug komen.

Er hebben altijd 24 man op een lijst bii de FIBA gestaan. Die is alleen niet altijd publiekelijk gemaakt. Zo vond ik lang geleden een lijst met Stefan Wessels die van niets wist. Enfin later is hij er wel bijgehaald. Doet er ook niet echt toe. Het gaat om de 12 man van de wedstrijdselectie.

Voor metname de jonge mannen is het een soort van aanmoedigingspremie. Het gat is nu nog veel te groot. Het feit dat Toon van Helfteren aan ze denkt, geeft zijn grootsheid aan. Hij had ook anderen op de lijst kunnen zetten als vulling. Overigens lijkt mij dat de meeste spelers van de duels tegen Hongarije en Litouwen zeker zijn van hun plek. Nicolas de Jong is voor mij wel een verrassing. Heb het daar met de bondscoach ook over gehad. Speler had een keuze gemaakt, bondscoach koos vervolgens voor anderen. Evenwel speelt Nicolas wel op een hoger niveau dan de meeste anderen. Oranje moet nou eenmaal presteren en dan moeten de besten spelen. Opbouwen kan later wel, al telt bij eventuele uitschakeling voor het WK elke resterende kwalificatiewedstrijd wel weer mee voor de EK-loting. Dus vrijblijvend wordt het nooit.

Hey Leon: Twee ‘rel-onderwerpen’ in het Mannen Top-basketball.

1) de 3X3 die behoorlijke sporen trekt in de DBL.

2) de drie ‘Zaken’ van spelers van BAL die naar andere clubs wilden overstappen. Beide met (al dan niet licht) cometitie-vervalsende elementen, en ook weer geen fraai beeld van de professionaliteit van het Nederlandse Basketball.

Laat jij daar eens je licht over schijnen.

De spelers die 3×3 willen spelen hebben een goed recht om ook Eredivisie te willen spelen. Het is aan de clubs of zij akkoord gaan met de voorwaarden van die spelers. Overigens vind ik dan niet dat wedstrijden verplaatst moeten worden omdat er 3×3 gespeeld gaat worden. Dan moet de club hun afwezigheid maar voor lief nemen. Het riekt wel naar competitievervalsing, maar ja met acht van de tien teams in de play-offs maakt dat in het grote plaatje toch niets uit.

En de rechterlijke problemen in Weert schijnen een diepe achtergrond te hebben, begreep ik van de vader van een van de betrokken spelers. Bottom line hier is dat de rechter uitspraak heeft gedaan en die is duidelijk. Het geeft wel een beeld van BAL en daar moet die organisatie maar eens goed over nadenken.