De haai van week 6 heeft gespeeld in een land waar echte haaien voorkomen

Er is nog één ongeslagen team over. Landstede won van iedereen en speelde alleen nog niet tegen New Heroes, maar dat heeft met hun Europese verplichtingen te maken (13 december is dat duel nu gepland).

Voor mij was er deze speelronde maar één wedstrijd die het predicaat verrassing zou kunnen dragen, Feyenoord dat won tegen Aris dat een beduidend betere seizoenstart had. Toch ging het de Rotterdammers relatief makkelijk af. Niet in het minst omdat Justin Gordon een wereldpartij speelde, 36p (10/15), 12r, 2a en 3bs had (en nog 3to) tegen een efficiency van maar liefst 42 (en dat is best hoog). Voor de Friezen had Griffin Kinney 28p, 13r.

Voor dit weekend waren Zorg en Zekerheid en Landstede nog ongeslagen. Aangezien ze tegen elkaar speelden, kon er na de topper maar één overblijven en dat werd Zwolle. Een gelijk opgaande en goede eerste helft werd gevolgd door een mindere tweede helft. Tien punten voorsprong van Zwolle verdwenen in de slotfase als sneeuw voor de zon toen Leiden eindelijk loskwam. Vanaf de vrije worplijn besliste Zwolle het duel.

Naar mijn idee niet omdat de smalle Leidse rotatie moe werd, eerder omdat tot twee keer toe de verkeerde man aan het eind van de aanval stond. Mohammed Kherrazi is en blijft een heerlijke speler, zeker dicht bij het bord maar als hij jumpertjes moet schieten zal de tegenstander dat zien als een acceptabel risico.

Landstede had vier spelers in de dubbele cijfers met een hoofddrol voor Nigel van Oostrum 21p, 4a, 4st. Voor Zorg en Zekerheid had Watson 22p, 8a.

Overigens had in het eerste kwart van de competitie het duel tussen Leiden en Groningen gespeeld moeten worden. Door de Europese verplichtingen is dat er nog niet van gekomen, was wel interssant geweest. En ik ben benieuwd wanneer er in de agenda’s wel ruimte komt.

Donar had geen kind aan Apollo. Tegen de kleine competitiebroeder uit Amsterdam kon Jordan Callahan weer wat vertrouwen opdoen, 19p, 7a, 5r. Met 17p, 10r en 5bs deed Berend Weijs namens Apollo van zich spreken.

Dutch Windmills had zich op de ranglijst ontpopt tot de grootste uitdager van de top vier, na een reeks winstpartijen op de andere (lagere) teams. Dordrecht was volkomen kansloos bij het gehavende New Heroes. Devon van Oostrum had 14p, 11r, 5a, 3st (en nog 4to).

Den Helder Suns bekroonde een goede week met ruime winst in Weert op nog puntloze BAL. Voor Den Helder waren er vier spelers in de dubbele cijfers en Lavone Holland had 27p, 5a, 3r (en nog 4to). Daan Rosenmuller had 26p, 4r voor Weert, waar Tony Washington een double-double had 19p, 12r.

Midweeks won Suns ook al een uitwedstrijd, toen bij Apollo na verlenging. Boy van Vliet was ontketend met 36p, 8r, 2st (geen balverlies) en efficiency van 38 in 44 minuten. Voor de Amsterdammers had Matthew van Tongeren 24p, 6r, 3a.

De eerste van drie nederlagen deze week van Apollo was op bezoek bij Landstede, het werd een kansloze nederlaag. Kajami-Keane had 25p, 8a.

Dutch Windmills won het treffen om plek vijf van Aris. Shavon Coleman had 30p, 13r, 8a.

Feyenoord begon de sterke week met winst in Weert. Trevor Setty was sterk met 24p, 6r, 5a. Tony Washington had voor BAL een double-double 23p (90%), 13r.

HAAI VAN DE WEEK

Een aardig aantal mooie prestaties. Toch springt er voor mij één uit. Ik bedoel als een laag gerangschikt team wint van een hogere en je bent de uitblinker dan ben je ook mijn haai van de week, Justin Gordon en met de small forward (1.98) lijkt Rotterdam een double-double machine in huis te hebben.

Foto: Luka de Kruijf

Voordat hij naar Rotterdam kwam, speelde Gordon in Australië en Marokko en speelde hij college voor de Wofford Terriers in South Carolina, waar hij studeerde voor accountant. Of Gordon op het veld met cijfertjes rekent weet ik niet, al letten de meeste spelers wel op hun stats (zeker Amerikanen), evenwel lijkt Feyenoord met Gordon een heerlijke speler te hebben binnengehaald.