Het mooie is dat kleintjes (uit Nederland) de grote weer kunnen verrassen

Het zijn leuke tijden om basketbalverslaggever te zijn. Drie Nederlandse clubs die Europees goed presteren, het is weleens anders geweest. Plus ik blijf erbij dat de Eredivisie, ondanks de verschillen tussen de top 4 en de rest, op het hoogste niveau zit sinds pak ‘m beet 2000. Kortom het Nederlandse basketbal klimt echt uit het dal.

Ok, ik weet ook dat de FIBA Europe Cup niet het hoogste Europese niveau is, maar het begint ergens en, zoals we vorig seizoen gezien hebben toen Donar de halve finale van dit Europa Cup-toernooi haalde, het is geen toernooi voor onderdeurtjes.

LEIDEN ZEKER

Zorg en Zekerheid is na vijf wedstrijden in de FIBA Europe Cup al zeker van de volgende ronde. De ploeg van Rolf Franke heeft vier van de vijf duels gewonnen, waaronder twee keer een uitwedstrijd. Dat is gewoon knap. Zeker gezien ook de rotatie. Zo spelen Worthy de Jong en Darius Thompson over 7 duels (inclusief voorronde) gemiddeld 39 minuten.

De kans is erg groot dat Leiden de fysieke rekening nog een keer gepresenteerd krijgt (bijvoorbeeld morgen, vrijdag al op bezoek bij Apollo), maar vooralsnog mag men in Leiden trots zijn en nog drie thuiswedstrijden in de altijd kolkende Vijf Meihal genieten van het deze mooie ploeg. Dinsdag is er nog wel het duel in Würzburg om de groepswinst.

IN EIGEN HAND

Over kolkend gesproken. Martiniplaza maakte vorig seizoen al naam in Europa, tegen Pinar Karsiyaka werd dat nog eens onderstreept. Donar had het moeilijk, stond ook maar 2 minuten en 53 seconden op voorsprong, maar dat was wel in de slotfase toen het moest (kenmerk van een goed team) en toen het publiek er goed achter ging staan.

Overigens is Donar nog niet zeker van de volgende ronde. Bij winst volgende week op Charleroi wel, een puntje is genoeg dan is het zelfs groepswinnaar. Bij een nederlaag is het voorbij, of Pinar moet verliezen van Istanbul.

Onder coach Erik Braal speelde Donar 20 thuiswedstrijden in de FIBA Europe Cup. Winstpercentage is 85%. De laatste nederlaag dateert van 14 december 2016. BC Enisy won toen (76-84). Daarna is een reeks begonnen van 13 overwinningen. In Martiniplaza werd in deze periode al gewonnen van andere Belgische clubs; Mons 2x, Limburg en Antwerpen.

Als Donar dinsdag verliest en Pinar wint eindigen drie teams gelijk qua puntenaantal. Dan heeft Donar twee keer gewonnen van Pinar, Charleroi twee keer gewonnen van Donar en Pinar twee keer gewonnen van Charleroi. Raar maar waar. Het onderlingdoelsaldo van deze drie teams is dan door het pak slaag in België in het nadeel van Groningen. Op dit moment met dus nog één onderling duel te spelen is dat: Donar -17, Charleroi +1, Pinar +16.

Rekenen hoeft niet meer in de groep van New Heroes. Den Bosch moet winnen in en van Saratov. Met een punt of 25 dat maakt niets uit, althans mocht New Heroes met vijf punten of meer winnen dan is het groepswinnaar.

Nou heeft New Heroes wel een klein rekensteekje laten vallen tegen Ironi Ness Ziona. De zeer onsportieve Israëlische ploeg had naast de nederlaag best nog een schop onder hun kont mogen hebben. Had Den Bosch de laatste vijftien seconden van de heerlijke wedstrijd niet uitgedribbeld, maar nog een keer gescoord dan zou Ziona het kind van de rekening hebben kunnen worden.

EN NU

Woensdag speelt Ziona om 18u in Pardubice dat nog geen wedstrijd won. De kans dat de Israëliërs gaan winnen is groot, maar eerst zien.

Den Bosch speelt om 16u in Rusland en moet dus winnen. Dan ontstaat de situatie als in de groep van Donar. Drie teams met een gelijke stand. Onderling resultaat van de drie telt dan. Allemaal een keer van elkaar gewonnen en verloren en dat gaat het om onderling doelsaldo.

Den Bosch nu op +5, Ziona op -2 en Saratov op -3. Had Den Bosch nog een driepunter gescoord in de laatste vijftien seconden dan had de ploeg zichzelf een soort van bonuskaart kunnen verschaffen. Stel je voor dat het lekker loopt in Saratov en vlak voor tijd komt de stand op 88-89. Dan hadden de Russen er genoegen mee kunnen nemen omdat dan zowel Den Bosch als de Russen door waren geweest naar de volgende ronde en Ziona niet. Het is zoals het is.

Overigens was het lang, heel lang geleden dat ik het publiek in de Maaspoort zo heb zien meeleven in een wedstrijd. Gereanimeerd leek het wel, ouderwets (gunstig voorteken met oog op het duel van Oranje over twee weken). Zo’n kolkende Maaspoort heeft dan heel veel effect op de tegenstander.

Want na de fantastische eerste helft van Den Bosch, herpakte Ziona zich helemaal of beter gezegd gingen hun Amerikanen constant voor de driepunter of één tegen één en dat werkte mede ook omdat New Heroes welhaast letterlijk versteende.

Gesteund door het publiek dat het onsportieve gedrag (wel bewonderenswaardig dat ze zo een wedstrijden kunnen doen kantelen), net als de scheidsrechters trouwens, overduidelijk beu was, sleepte New Heroes mentaal de winst uit het vuur (waar het nog mis ging tegen Saratov). Met de sterke eerste helft en de mentale slag is ook duidelijk dat de Bossche ploeg grote stappen aan het maken is onder leiding van Ivica Skelin.

Dat terwijl Wessels, Cook en Williams geblesseerd zijn en dit duel Aarts en Oudendag lang aan de kant zaten door foutenlast. Skelin moest de slotminuten zelfs spelen met een power forward en vier guards (met sterke optredens van Voorn en Bouwknecht, naast Van Oostrum natuurlijk). De foutenlast dwong hem ook om gebruik te maken van Norbert Thelissen en Stan van der Elzen, de nummers 11 en 12 van de selectie. Zij leverden een nuttige bijdrage en dat is toch wat anders dan wat in Leiden gebeurt.

HET DRAAIT OM BASKETBAL

Wat mij trouwens opvalt (nu en vorig seizoen ook) is dat ik steeds meer voorstander word van de FIBA-regel om geen muziek te draaien als de bal stuitert. Niet alleen ligt dan de focus automatisch meer op basketbal, geen muziek tijdens de wedstrijd zorgt er ook voor dat het publiek veel meer in de wedstrijd gezogen wordt en daarmee veel actiever wordt. Dat was vorig seizoen in Groningen al duidelijk merkbaar, daarvoor trouwens ook als Oranje in Leiden speelde en gisteren werd dat in de Maaspoort nog eens bevestigd. Van mij mag dat met onmiddellijke ingang in de Eredivisie ingevoerd worden. Scheelt trouwens ook een boel gezeur van tegenstanders.

Belangrijkste nu is dat de drie Nederlandse ploegen goed presteren in Europa. Dat levert prestige op. Leiden is dus al zeker van de volgende ronde. Donar gaat het niet cadeau krijgen tegen de Belgen maar speelt wel thuis. New Heroes staat voor een mission impossible, maar in de sport is niets onmogelijk en dat is het mooie: kleintjes (uit Nederland) kunnen de grote nog altijd verrassen.