LeBron James inspireerde deze haai van de week om te gaan basketballen

Helaas ga ik deze week beginnen met een minder gehaaid stukje. Vorig seizoen heb ik het ook al eens aangestipt. Namelijk dat het competitieprogramma slimmer in elkaar gezet moet worden. Om concreet te zijn, als er geen Eredivisievoetbal is omdat bijvoorbeeld het Nederlands Elftal speelt dan moeten er topaffiches bij het basketbal zijn.

Simpelweg omdat er dan in Hilversum tijd gevuld moet worden. Ik kom hierop omdat ik maandag de NOS-eindredactie aan de lijn had. Leon is er nog een leuke wedstrijd was welhaast letterlijk de vraag? Tsja. Nou staat over een week New Heroes tegen Donar op het programma en vorige week was het ZZ Leiden tegen Landstede Dat mag echt een stukje slimmer.

En begin nou niet dat dit niet moet uitmaken, basketbal in Nederland verkeert niet echt in een positie om in Hilversum (ook Ziggo zit daar tegenwoordig) dingen af te dwingen.

HAAI REALITEIT

Eén duel waar geen top 4 ploeg aan meedeed en dat was tegelijk het enige echt spannende duel. Aris won voor de tweede keer dit seizoen in de slotseconden van Den Helder Suns. Bij 86-85 miste Steve Harris een bonus vrije worp. Daarna wonnen de Friezen vanaf de vrije worplijn. Kumelis speelde 40 minuten en had een double-double 19p, 11a. Uitblinker was echter Griffin Kinney met ook een double double 26p, 16r. Voor Suns had aanstaand international Boy van Vliet 24p, 5r, 4a.

Zoals verwacht blijft Landstede ook na negen wedstrijden ongeslagen. Dutch Windmills had geen schijn van kans. Sherron Dorsey-Walker had 23p, 6r, 4a.

Donar had geen kind aan BAL in Weert. Sean Cunningham had een double-double 13p, 11r, 5a.

New Heroes had het op bezoek bij Feyenoord opvallend lastig. De live stats deden het niet. Beide teams hebben op social media niets van stats laten weten. Op hun sites staat alleen nog de aankondiging. Gepruts dus en geen haaien hier.

Tot slot speelden Zorg en Zekerheid en Apollo een double-header dit weekend. Vrijdag in Amsterdam won Leiden, na een trip naar Roemenië en terug, opvallend makkelijk. Darius Thompson was aardig op weg naar een quadruple double 19p, 5r, 6a, 7st. Wat verder opviel is dat er voor Leiden negen man in actie kwamen. Voor Apollo, dat met zeven man op het sheet begon en Dimeo van der Horst nog zag uitvallen, speelde Berend Weijs 40 minuten, hij was goed voor een double double 17p, 11r.

Zondagavond was de return in de Vijf Meihal. Apollo maakte het de thuisploeg met maar zes man op het sheet (waar is de Amsterdamse jeugd?) nog wel lang lastig, maar uiteindelijk was de marge weer groot. Weer negen man gespeeld bij Leiden en Simms had een double-double 10p, 10r. Dit keer flirtte Berend Weijs ook met een bijzondere stat-lijn, slechts 8p, met verder 12r, 9a, 5bs en nog 8 to.

HAAI VAN DE WEEK

Het was geen bijzondere week. De prestatie van Griffin Kinney is wel titelwaardig. Griffin Patrick Kinney is de jongste van vier broers en is een typische hardwerkende blanke Amerikaanse speler. Type niet lullen, maar poetsen. In Amerika ging hij naar een opmerkelijke high school: Fork Union Military Academy. Daarna studeerde hij communicatie op de Appalachian State Universiteit.

Kinney werd geboren een uurtje of twee rijden van Akron, de stad van LeBron James dat was ook de man die de jonge KInney inspireerde om te gaan basketballen.

In het Friesch Dagblad stond deze week een interview met Kinney: “Mijn dag bestond uit basketballen, krachttrainingen en boeken lezen. Het was in Virginia, daar is verder toch niks te doen. Ik groeide bijna tien kilo in spiermassa. Als jongste van vier broers heb ik me altijd al moeten wapenen, maar nu had ik ook de fysiek om op het basketbalveld de strijd aan te gaan.”