Een kleine Bokito als haai van de week

Geen kabbelende zee deze week in de Eredivisie.

In principe heb ik het in deze haai-rubriek over de Eredivisie, toch even een eervolle vermelding voor de Europagangers. Hele puike prestatie van Donar dat in een rechtstreeks duel Charleroi opzij zette, een ploeg met bijna het drievoudige budget. De uitschakeling kostte coach Lynch ook zijn kop (figuurlijk dan).

Zorg en Zekerheid verloor dan wel bij Würzburg, maar was al zeker van de volgende ronde en het gehavende New Heroes is uitgeschakeld door een nederlaag bij Saratov, maar bepaald niet zonder slag of stoot.

Over New Heroes gesproken. Zij wonnen toch wel verrassend de topper tegen Donar. Verrassend omdat Den Bosch amper teken van verdedigend leven heeft getoond en omdat er vier spelers niet konden spelen.

Het verhaal van Devon van Oostrum is inmiddels wel bekend. Verschrikkelijk voor hem natuurlijk. Wessels en Williams zijn op de weg terug. De hersenschudding van Cook is nog niet voorbij. Wessels is al lang afwezig, maar zonder de drie buitenlanders maakt New Heroes onder Skelin serieuze stappen, ook verdedigend.

Hun uitschakeling in Europa is het beste wat ze kan overkomen. Iedereen kan rustig fit worden, ondanks het spel tegen Donar moet er echt nog aan de verdediging gewerkt worden en nu moet er een nieuwe pointguard gehaald worden en ingepast.

Het toeval wil dat Donar ook net vandaag een nieuwe/oude pointguard binnen heeft gehaald, Lance Jeter. Het wordt zijn derde termijn in Groningen. Natuurlijk is Jeter, zeker voor Nederlandse begrippen, een goede speler (dan ga ik ervanuit dat hij fit is), maar ik hou persoonlijk niet van het terughalen van spelers die vroeger voor successen hebben gezorgd.

Nou was Devon van Oostrum fysiek in staat geweest tegenwicht te bieden aan Jeter, Sherrill en Bouwknecht kunnen dat niet echt dus bij New Heroes weten ze wat er moet gebeuren. Plus dat die ploeg nog iemand voor onder het bord nodig heeft en wil hebben (althans totdat de knie van Van Oostrum het begaf).

De wedstrijd was aardig, al moet gezegd worden dat Donar niet de intensiteit bracht die van hen verwacht mag worden. De wedstrijden op dinsdag (Charleroi) en donderdag (Aris, halve oefenwedstrijd) zullen vast een rol hebben gespeeld. Aan de andere kant had Den Bosch ook een trip naar Saratov in de benen.

Het gehavende Den Bosch dat door de tegenslagen wel naar elkaar is gegroeid (kleine rotatie zoals Leiden helpt dan wel) kende twee absolute uitblinkers; Payton Henson 18p, 5r, 2a en Maarten Bouwknecht 22p, 9a, 3r. Zoals de geboren Groninger op het veld stond, inclusief zijn bravoure, is leuk om te zien.

Voor Donar liet eigenlijk alleen Thomas Koenis zich van zijn beste kant zien met een double-double 15p, 10r.

De andere verrassing van dit weekend komt op naam van Feyenoord dat won bij Dutch Windmills. Richard den Os lijkt daar met iets moois bezig. Trevor Setty had in Dordrecht 23p, 11r (en 5 to), Sam van Dijk 13p en Rens van Ravensteijn 10p. Pim de Vries voor Windmills 11p, 6r, 4st.

Ook wel verrassend was dat Apollo won van Aris, dat lijkt niet goed te gaan in Leeuwarden. Vijf Amsterdammers (met een volle bank) in de dubbele cijfers met Dimeo van der Horst als uitblinker 25p, 5r, 4a. Griffin Kinney van Aris had in de nederlaag de beste prestatie van het weekend met 32p, 15r, 3a (maar ook 5to).

Landstede blijft ongeslagen na 11 speelronden, Suns had weinig in te brengen in Zwolle. Nigel van Oostrum had op de dag dat bekend werd dat zijn broer voorlopig niet meer speelt 12p, 8r, 5a.

Zorg en Zekerheid had geen kind aan BAL. Clayton Vette had 24p, 8r, 3a en Darius Thompson 18p, 9a. Voor BAL had Nino Gorissen 10a, 4p en hield Tony Washington zich staande met 18p, 7r.

Midweeks pakte BAL wel de eerste overwinning van het seizoen op Apollo. Tony Washington, het hele seizoen al goed voor aardige cijfers, was de uitblinker 18r, 15p, 4bs, 2a. Dimeo van der Horst (weer fit) was goed voor 23p, 7r, 4a. Matthew van Tongeren had een double-double 17p, 11r (en 6to).

Feyenoord maakte het midweeks Landstede lastig, maar meer ook niet. Noah Dahlman had een opvallende statline 20p, 9r, 4a, 4st (en nog 4 to). Justin Gordon had -weer- een double-double 23p, 10r en nog 4st.

Zorg en Zekerheid had na de wedstrijd in Duitsland geen moeite met Windmills. Zes spelers in de dubbele cijfers met Worthy de Jong die de beste feiten kon overleggen met bijna een triple-double 13p, 10a, 8r

Donar had in een opvallend leeg Kalverdijkje helemaal niets te vrezen van Aris (48 uur na een zwaar Europees duel). Elf Groningers kwamen in actie, niemand meer dan 25 minuten met Callahan die de beste cijfers had (zoals vaker tegen de kleintjes) 10p, 8r, 6a.

LEGE HALLEN

Voordat ik totdat ik tot de haai van de week kom nog even aandacht voor de competitie. Ik heb het me al vaker afgevraagd en nu nog eens; waarom een dubbele competitie? Doordeweeks zitten er veel minder mensen in de hallen. Recentelijk in Groningen, met toch best een trouw publiek, slecht een paar honderd betalende bezoekers (buiten de seizoenkaarthouders om).

Nergens zie ik op dinsdag, woensdag of donderdag enigszins volle hallen. Niet onlogisch omdat veel mensen andere bezigheden hebben. Plus als er drie teams zijn die Europees spelen is het schema simpelweg te vol. Dan is er wel gezegd dat er rekening wordt gehouden met, maar er zijn al veel duels verzet van ZZ Leiden, Donar en New Heroes. Veel van de wedstrijden zijn naar donderdagen verplaatst en let maar op dat er dus nog meer verplaatst moet gaan worden en dan is het maar goed dat Den Bosch is uitgeschakeld

De stand heeft nog geen enkele keer een gelijke hoeveelheid wedstrijden van alle teams gehad. En nou wordt er dinsdag ‘gewoon’ de competitiewedstrijd gespeeld tussen Donar en Den Helder Suns. Ja inderdaad 48 uur voordat Nederland speelt tegen Polen en dus wordt dat een wedstrijd zonder internationals want die moeten 72 uur van tevoren beschikbaar zijn voor de bondscoach. Ik vraag me dan echt af voor wie deze en al die andere doordeweekse wedstrijden gespeeld worden?

Ja ok ik hoor dat sponsors graag met relaties naar doordeweekse wedstrijden komen, niet onbelangrijk natuurlijk al zullen zij ook niet graag kijken naar een verder lege hal.

De oplossing hoeft niet moeilijk te zijn. Speel een gewone competitie over 18 weken (met 10 teams althans), dan kan er de eerste 4,5 maanden ook goed getraind worden (geen overbodige luxe) en haal er dan wekelijks een wedstrijd uit naar de donderdag. Speel daarna een elite competitie voordat de play-offs beginnen. In de huidige situatie top 4 apart en de andere 6 apart.

HAAI VAN DE WEEK.

Maarten Bouwknecht. Ik hoef er niet lang over na te denken. Hij was een zeer wezenlijk onderdeel van het New Heroes team dat Donar versloeg. Zijn stats waren goed, zijn houding heerlijk. Zijn cruciale driepunter na de klunzig gemiste lay-up van Callahan was bepalend voor de wedstrijd. Daarna acteerde Bouwknecht als een kleine Bokito, maar daar heb ik niks op tegen. Het publiek stond op de banken en sport draait om emotie.

Foto: Jan Verhoeven

Nou komt Bouwknecht terug van een gebroken botje in zijn hand na een 3×3-toernooitje. Hij komt ook weer op een niveau dat Oranje lonkt, lijkt me (achter Kloof is er ruimte). Los daarvan denk ik dat het voor Bouwknecht een belangrijk seizoen is. Talent is de 23-jarige guard niet meer, maar een gevestigde naam ook nog niet. Deze stap moet hij maken. Stabiel presteren, goede en slechte wedstrijden moeten elkaar niet afwisselen. Lukt het Bouwknecht om deze stap in zijn carrière te zetten, de aanwezigheid van Ivica Skelin kan weleens heel veel helpen, dan staat er voor hem (aflopend contract in Den Bosch) nog veel moois te wachten.