“We hebben in de spiegel gekeken.” @OranjeBasketbal maakt zich op voor cruciale wedstrijden @FIBAWC

Polen.

Must win.

Goede ploeg trouwens die Polen.

Maar dat is Nederland ook, laten we dat vooral niet vergeten.

Ik weet ook wel dat Oranje geen small forward heeft van meer dan 2 meter en vooral ook in het bezit van een dodelijke driepunter. Ik weet ook dat er geen power forward is met dreiging van buitenaf.

Wat Oranje wel heeft is snelheid, een redelijk flinke portie gochme, een uitstekende coach, spelers die kunnen verdedigen en aantal bijzondere scorende spelers zoals Charlon Kloof, Yannick Franke en Worthy de Jong. Onder het bord staat een combinatie van kracht en atleten die zeker vanuit de underdogrol kunnen groeien.

De FIBA maakte een voorbeschouwing op deze window met onder andere Charlon Kloof.

Maar makkelijk zal het niet worden donderdagavond in Den Bosch tegen de fysiek sterke Polen en ook niet de rest van de kwalificatie richting het WK in China volgend jaar.

Zo simpel is het, al is dat niet erg. Vanuit de underdogpositie heeft Nederland de afgelopen jaren onder Toon van Helfteren mooie prestaties geleverd.

SCHERPE VOORBEREIDING

Bij winst op Polen volgt een traject van nog meer must-winwedstrijden te beginnen zondag in Boedapest (en volgend jaar thuis tegen Litouwen en in Polen).

Bij een nederlaag van Nederland in de Maaspoort is er theoretisch misschien nog wat mogelijk (afhankelijk ook van andere resultaten), reëel is het echter niet.

Ik was bij de afsluitende training woensdagavond en dacht logischerwijs terug aan de laatste training voor het duel met de Hongaren. Ik vond het toen in Almere niet scherp, nu was het heel anders. Ik sprak er nog even over met bondscoach Toon van Helfteren, vroeg of hij iemand op die houding van toen had aangesproken. “We hebben in de spiegel gekeken”, was zijn eerlijke antwoord. Natuurlijk biedt dit geen garanties voor het duel tegen de Polen, bij de les is iedereen wel.

Als telt niet, zeker niet in de sport. Eigenlijk had er natuurlijk één van de twee vorige kwalificatieduels (ik loop nog weleens te grommen over die nederlaag in Litouwen na twee verlengingen) gewonnen moeten worden (of daarvoor in Kroatië of in Roemenië). Maar ach waarom de makkelijkste weg?

HET IS ZOALS HET IS

Voor aanvang van deze kwalificatiereeks schreef ik al dat Oranje vier keer moest winnen om het WK te halen. Dit denk ik nog steeds en ik denk ook nog steeds dat het kan.

De selectie van de Polen die wonnen van Kroatië (met al hun NBA-sterren) is grotendeels intact gebleven. Pointguard Kamil Laczynski (17 min, 2p is geopereerd) en power forward Tomasz Gielo (15 min, 0p) Mikolaj Witlinski (3 min, 0p) zijn er niet bij. Teruggekeerd is oud-NBA’er Maciej Lampe (2.11m, speelde bij Phoenix, New Orleans, Houston, maar ook bij Barcelona en tegenwoordig in China).

Statistisch zijn de verschillen niet groot.

Cruciaal zal denk ik de driepunter worden. Nederland maakt er gemiddeld 5,0 op 17,4 pogingen en is met een percentage van 28,8% het 29e land van de 32 op de ranglijst van het driepuntspercentage. De Polen staan 6e met percentage van 38,1 met een gemiddelde van 8,6 rake op 22,6 pogingen.

Nou scoort Nederland gemiddeld 73,3 punten en Polen 74,6 wat duidelijk maakt hoe belangrijk de driepunter voor de Polen is en hoe afhankelijk ze ervan zijn. Het zal ook niet voor niets zijn dat center Lampe terug is gehaald, wat extra insidedreiging kunnen ze wel gebruiken.

Nou is het wel zo dat Nederland de afgelopen jaren veel problemen heeft gehad met ploegen die veel driepunters schieten, maar bij de Polen valt het aantal pogingen nog wel mee. Ze spelen ook geen bijzonder hoog tempo, hun aantal keren balbezit is zelfs minder dan Nederland. Bottom-line is dat ze beter schieten.

Defense dus voor Oranje en nogmaals die Polen zijn fysiek sterk.

En natuurlijk ook zelf het balletje erin gooien anders win je nooit. Het zal trouwens wel helpen dat Oranje in een uitverkochte Maaspoort gaat spelen (daar had het woensdagavond alle schijn van, al waren er nog wat kaarten).

HISTORIE

De laatste keer dat Nederland een officiële interland speelde in Den Bosch was in 2013 tegen Estland, de wedstrijd die gewonnen werd maar naderhand 0-20 werd omdat Oranje teveel buitenlanders zou hebben opgesteld.

Thuis heeft Nederland overigens een ‘winning-record’ tegen de Polen (4-2). In totaal stonden beide landen 29 keer tegenover elkaar en won Nederland 11 keer. Op 5 en 6 augustus 2016 speelde Oranje twee oefenduels in en tegen Polen, zonder succes trouwens (82-64 en 84-79).

Keye van de Vuurst de Vries

Keye van de Vuurst de Vries (16 jr) en Rienk Mast (17 jr) zitten bij de wedstrijdselectie van 12 en kunnen dus debuteren tegen de Polen, Keye zou de jongste speler ooit zijn die voor Oranje uitkomt.

Rienk Mast