Deze haai vertoeft al 22 jaar in hetzelfde water

Een week met een dubbel programma, een topper en een bijna verrassing.

Bijna was Donar zondagmiddag bij Dutch Windmills tegen een zeperd van jewelste aangelopen. Bijna, niet helemaal dus. Lance Jeter de teruggekeerde verloren zoon scoorde de laatste acht punten (van zijn in totaal 10) op rij voor de Groningers inclusief de winnende driepunter drie seconden voor tijd. Knap gedaan.

Tegelijk is het zeer opmerkelijk dat Donar met maar een puntje verschil wint in Dordrecht. Tegen de top vier was die ploeg er dit seizoen nog totaal niet aan te pas gekomen (31, 27 en 25 verschil recent tegen Den Bosch, Zwolle en Leiden).

Thomas Koenis had een double-double 15p, 11r. Shavon Coleman voor Windmills 19p, 7r. Opvallende rol was er voor Floris Versteegh met 14p (67%), 7r.

Eigenlijk is bovenstaand bericht heel treurig. Schijnbaar had de kersverse Eredivisionist nu al na een paar maanden een betalingsachterstand en mochten ze de hal niet meer in. Hoe is het mogelijk? Enfin de plooien zijn gladgestreken, maar toch.

Het siert Geert Hammink en zijn ploeg dat ze zich niet hebben laten afleiden en dat ze een zeer knappe wedstrijd hebben gespeeld tegen Donar, tegelijk legt het de lat ook gelijk iets hoger (zeker als Dority aansluit). Benieuwd hoe dat allemaal uitpakt.

Erik Braal gaf na afloop de credits aan de thuisploeg. Dat is fair maar iedereen ziet dat er haarscheurtjes aan het ontstaan zijn bij Donar. Het is simpelweg niet meer zoals de afgelopen drie jaar.

Een zegen trouwens voor de competitie.

Ook afgelopen donderdag waren die haarscheurtjes zichtbaar toen Donar thuis verloor van Landstede.

Na de eerdere nederlaag in Zwolle dacht ik dat Donar thuis geen steek zou laten vallen. Evenwel gebeurde het toch omdat Landstede in de spannende slotfase heel goed bleef doen wat het heel goed kan, ofwel rustig blijven en als team blijven spelen.

Daardoor ontstond hetzelfde scenario als bij de nederlaag van Donar onlangs in Den Bosch, individuen die het zelf wel even zouden oplossen. Dat mislukte bij New Heroes en omdat Landstede ook een goed ervaren team is (en Windmills -nog- niet), ging het voor Donar weer mis.

Bij Landstede vier spelers in de dubbele cijfers. Donar was niet veel minder met ook vier spelers in de dubbele cijfers, maar er lijken haarscheurtjes te ontstaan bij de drievoudig kampioen.

Zaterdagavond pakte Landstede ook de dertiende winstpartij op rij. Tegen laagvlieger Apollo was er geen noemenswaardige tegenstand. Noemenswaardig is wel dat er in Amsterdam weer niemand was om de statistieken te noteren. Pffff. Sherron Dorsey-Walker had 32 punten, op bezoek in Groningen had hij ook al 22 punten.

DE REST

Apollo verloor donderdag na een uitstekende start alsnog kansloos in Den Bosch, waar Wessels en Williams hun rentree maakten. Statistisch niets bijzonders aan dit duel of het moet zijn dat Den Bosch 11 van de 20 vrije worpen miste.

BAL won van Aris en eigenlijk is dat geen verrassing, vooral omdat de lijn van de Friezen heel erg neerwaarts is de laatste tijd. Tony Washington had weer een double-double en wat voor een 17p, 18r. Gelukkig voor hem worden de statistieken in Weert wel bijgehouden, het zal zijn carrière goed doen (misschien moet de Apollo-spelers eens aan de bel trekken als ze iets willen met hun carrière). Griffin Kinney had ook een double-double 17p, 13r.

Den Helder Suns kreeg midweeks thuis pak slaag van Dutch Windmills. Bij de Dordtenaren vijf spelers in de dubbele cijfers met Shavon Coleman die een double-double had 16p, 13r.

Zaterdag revancheerde Den Helders Suns zich tegen Feyenoord voor de midweekse flater. De Rotterdammers misten wel vijf spelers. Voor Suns hadden vier spelers dubbele cijfers. Voor Feyenoord had Justin Gordon zijn welhaast gebruikelijke double-double 15p, 12r en nog 6to.

Aris herstelde zich enigszins van de zeperd in Weert door drie kwarten mee te spelen tegen Leiden. Voor de Friezen jammer dat Zorg en Zekerheid het verschil al maakten in het eerste kwart en daardoor werd de rest een formaliteit. Leiden zonder de geblesseerde Watson had weer vijf spelers in de dubbele cijfers, niet raar gezien de vele speelminuten voor de startende vijf.  Thompson speelde 40 minuten en was goed voor een double-double 27p, 13a. Vette 19p, 11r. Voor Aris had Masterson 30p, 5r, 4a en Griffin Kinney weer een double-double 19p, 11r.

Als laatste speelde New Heroes zondag bij BAL en BAL was niet veel meer dan een speelbal. De Limburgers scoorden in de eerste twee kwarten twee keer zeven punten of beter gezegd Den Bosch stond dat toe terwijl zij zelf 38 punten scoorden. Bij New Heroes zes spelers in de dubbele cijfers (tien man kwamen in actie, Cook is geblesseerd en een pointguard is er nog niet), Roel Aarts terug op bezoek in Weert had een double-double 10p, 10r en 6st.

Donderdag staat er trouwens een leuk affiche op het programma als Den Bosch op bezoek gaat in Zwolle.

HAAI VAN DE WEEK

Dertien wedstrijden ongeslagen, dan verdien je de eretitel. Landstede is dit seizoen sterk en het teamspel siert coach Herman van den Belt. 48 jaar geleden werd hij geboren in Rijssen, daar begon hij als speler en zette bij Risne Starts zijn eerste schreden als coach.

Ik heb Herman van den Belt de afgelopen jaren leren kennen als een rustige man die precies weet waar hij mee bezig is (3x coach van het jaar) en ook precies weet wat hij zegt (tegen mij). Altijd staat hij open voor een praatje over basketbal, maar ook over andere zaken die belangrijk zijn voor de sport.

Landstede ontpopt zich steeds meer tot titelkandidaat, maar op dit moment heeft de ploeg pas één keer tegen Leiden gespeeld (ZZ nog helemaal niet tegen Donar !) en nog niet tegen of Den Bosch.

Op één seizoen als assistent van Erik Braal in Bergen op Zoom na (bovenstaande foto komt uit die tijd), werkte Van den Belt al heel zijn carrière (23 seizoenen) in Zwolle. Al begrijp ik uit deze leuke reportage van RTV Oost dat het weinig had gescheeld…