Nieuwe ronde nieuwe kansen voor Donar en ZZ Leiden @FIBAEuropeCup

Het is simpel. Donar en ZZ Leiden moeten ieder drie keer thuis winnen en als het even kan een uitwedstrijd stelen. Huppakee dan zijn ze door naar de volgende ronde.

Nou geef ik Leiden echt heel weinig kans op dit scenario, Donar is een groot twijfelgeval.

Vorig seizoen haalde Donar de halve finale van de FIBA Europe Cup, maar dit is een ander team. De dynamische Curry is weg, net als de stiekem toch heel belangrijke Bruinsma. Nou maakt Donar in de Eredivisie niet zoveel indruk als de afgelopen jaren, in Europa hebben de Groningers ‘gewoon’ vijf van de zes duels gewonnen.

Toch wil ik een ding aanhalen. Donar is een door en door ervaren ploeg die thuis bijna onverslaanbaar lijkt (14x winst op rij) en überhaupt precies weet wat nodig is om wedstrijden te winnen. Zo gaat dat met ‘ouwe mannen’, die zetten geen stap te veel en die geven in Europa (en waarschijnlijk straks in de play-offs) echt de volle 100%. Dan is alleen de vraag of dat genoeg zal zijn?

De Cyprioten moeten twee keer verslagen kunnen worden, maar onderschat ze met hun drie Amerikanen, Rus en Kroaat niet. Varese staat vijfde in de Lega A en Sassari zevende. Niet helemaal het niveau van Venetië vorig jaar, maar toch.

De efficiencystatistieken (vergelijking per 100x balbezit) wijzen uit dat de twee Italiaanse ploegen (ook op basis van financiën trouwens) favoriet zijn.

Donar Sassari Varese AEK
Tempo 67.1 73 67.2 67.1
Aanv. Eff 117.57 129.87 129.96 111.01
Verd. Eff 109.37 103.01 107.55 113.73

Gezien de slagkracht van zowel Varese als Sassari komt het uiteindelijk op één ding aan voor Donar en dat is defense (plus goed rebounden en zuinig zijn op de bal).

TWEEDE NEDERLANDSE PLOEG

Zorg en Zekerheid zit in mijn ogen in een ander schuitje. De basis vijf is sterk genoeg voor dit niveau, maar inmiddels is bekend dat de bank van Leiden niet voldoende biedt (of gebruikt wordt, het is maar hoe je het ziet).

Ik denk daarom dat er best wat wedstrijden van Leiden gelijk op zullen gaan, maar in het slotkwart verloren gaan.

Daarbij zijn Saratov (die al tegen New Heroes speelden, maar een nieuwe Servische coach hebben) en Bakken Bears (vorig jaar net als Donar halve finalist) hele sterke ploegen en zijn de Finnen van Kataja niet slecht. Kijk ook even naar de efficiencycijfers hier.

Leiden Bakken Bears Saratov Kataja
Tempo 70.6 75.1 76.7 72.9
Aanv. Eff 104.6 139.25 126.21 112.57
Verd. Eff 100.29 100.31 113.77 110.11

Leiden heeft natuurlijk altijd een kans op het bereiken van de volgende ronde, het is sport tenslotte. Als de ploeg van Rolf Franke uit foutenlast blijft en het tempo welhaast extreem laag kan houden, dan zijn er mogelijkheden.

En dan ga ik er vanuit dat Watson fit genoeg is en blijft nadat hij de afgelopen duels niet mee kon doen. Overigens moet gezegd worden dat Darius Thompson een ‘gamechanger’ is, dus wie weet wat hij voor elkaar kan krijgen.