Een zeer nobele haai deze week

Geen doorsnee week, de koploper verloor, de gedoodverfde favoriet verloor weer net niet, een grote uitdager raakte weer spelers kwijt en belangrijker dan dit alles is een stukje barmhartigheid.

Het meest in het oog springende resultaat van dit weekend was de nipte overwinning van Donar bij Feyenoord. In de laatste twee minuten maakten de Rotterdammers bijna een achterstand van 11 punten goed. Bijna want de mogelijk winnende driepunter vertrok net te laat uit de handen van Emanuele Montaguti, de bal ging wel door de ring maar telde terecht niet.

Daarmee won Donar voor de tweede week op rij met een nipt verschil een uitwedstrijd en voorkwam daarmee weer een blamage. Overigens is het tegelijk knap van Feyenoord en het maakt mij benieuwd of Richard den Os deze lijn kan doortrekken. Justin Gordon had voor de thuisploeg 24p, 7r, 3a. Arvin Slagter had namens Donar 15p, 6r, 3a.

Een andere spannende wedstrijd was die tussen Dutch Windmills en Apollo. Na de score met bonus van Dexter Hope hadden de Amsterdammers geen balbezit meer in de slotseconden waardoor de nipte winst in Dordrecht bleef. Shavon Coleman had in zijn eigen hal een double-double met 11p, 11r. Net als Berend Weijs van Apollo 11p, 14r, 3a en ook Dimeo van der Horst had een knappe double-double (bijna triple) met 11p, 10a, 7r.

Zorg en Zekerheid had geen kind aan Den Helder Suns. Vijf van de acht gebruikte spelers zaten in de dubbele cijfers, Watson had 21p, 8a, 4r, 4st, maar ook 4to. Lavone Holland had voor Suns 26p.

Landstede had nog relatief veel moeite met BAL, maar won ruim. Kaza-Kajami Keane was goed voor 27p, 8a, 6r. Olaf Schaftenaar maakte zijn eerste minuten van dit seizoen.

New Heroes won ruim bij Aris, al gaf de ploeg in het slotkwart iets te veel voorsprong weg. Stefan Wessels is echt terug en was goed voor 17p, 11r, 2a. David Michaels speelde 40 minuten, 19p, 5r en 5to.

Overigens werd begin deze week bekend dat er een stukje Fries basketbalfundament gaat verdwijnen. Gert Schurer en Johan Meijer stappen na dit seizoen uit het bestuur. Zij stonden aan de wieg van het Eredivisiebasketbal in Leeuwarden. Ik snap hun besluit (het vergt veel energie), tegelijk hoop ik dat het geen vervelende gevolgen gaat hebben.

Donderdag verraste New Heroes nog door bij Landstede te winnen dat 13 keer op rij had gewonnen en eigenlijk was het meest opvallende (naast dat het een lelijke wedstrijd was) dat Zwolle eigenlijk weinig in te brengen had, vooral omdat de ploeg in kwart twee en drie samen maar 28 punten wist te scoren. Nick Oudendag had 16p, 9r. Kaza-Kajami Keane 16p, 6a, 4r en 4 to.

Den Bosch begint wel een apart verhaal te worden, ook vanwege de zeven overwinningen op rij (inclusief Donar en Landstede) maar vooral vanwege de blessuregevallen. In Zwolle viel Keshun Sherill al snel geblesseerd uit, hij deed niet mee in Leeuwarden, maar zijn rentree zal niet lang duren. Het seizoen was al voorbij voor Devon van Oostrum en nu is dat ook het geval met Steven Cook. De Amerikaanse forward speelde vijf competitiewedstrijden voordat hij in de Europe Cup tegen Saratov een elleboog tegen zijn hoofd kreeg. De hersenschudding heeft niet alleen veel tijd nodig, schijnbaar gaat Cook er mentaal nogal onder gebukt en begrijp ik dat hij er zelfs over denkt om te stoppen met basketbal. In ieder geval is deze week zijn contract ontbonden. Dus gaat New Heroes op zoek naar twee nieuwe spelers.

Dat zouden logischerwijs een pointguard (Van Oostrum) en een forward (Cook) worden. Evenwel is Maarten Bouwknecht na zijn blessure bezig aan een zeer sterke reeks. Zo deed hij donderdag in Zwolle echt niet onder voor Canadees international Keane en was ik best verbaasd door zijn balhandling. Bouwknecht had voor het seizoen in Den Bosch te horen kregen dat hij derde keus zou zijn en niet op veel moest rekenen. Na zijn gebroken botje in zijn hand is Bouwknecht echter bijzonder sterk teruggekeerd en heeft hij zijn kans gepakt door de vele blessures. Dit maakt dat Den Bosch nu op zoek gaat naar andere type spelers dan tot voor kort gedacht. Bijzonder hoe snel dat kan gaan.

HAAI VAN DE WEEK

Normaal gesproken wordt de speler in de voorgaande hoogtepunten wel vernoemd. Nu is dat niet het geval. Nou was Apollospeler Mack Bruining wel topscorer van zijn ploeg op bezoek bij Windmills, maar wat ik deze week over hem en van hem las gaat een stapje verder.

Foto: Christian Aarts

Hij nam een Amerikaanse basketballer in huis die was opgelicht. Ik ga het verder niet samenvatten, maar kopieer zijn facebookpost. En Mack deze eretitel is je met zo’n daad van harte gegund!

Beste basketballliefhebbers,

Hierbij wil ik jullie heel erg bedanken en mijn waardering uiten naar degene die hebben geholpen in het verhaal met de Amerikaan. Hij had zijn laatste geld uitgegeven (met zijn vriendin en neef) om een ticket naar Nederland te kopen. Hij dacht dat die vanuit hier zijn familie kon supporten (zijn vriendin en 2 kinderen). Helaas heeft zijn agent hem zwaar opgelicht en was die dus ineens hier zonder dat de club ervan wist. Hij had geen geld, geen huis, geen eten niks.
Na een paar dagen alles geprobeerd te hebben, moest er wel een ticket terug geboekt worden. Het doet me erg goed dat er mensen zoals jullie zijn die hulp bieden aan hun medemens en mij steunen in deze situatie. Ik had nooit gedacht dat er zoveel mensen zouden helpen, so I really appreciate this!

Wat je ook wil of kan zeggen over Richard Kater, toen ik hem contactte met dit verhaal, kreeg ik meteen terug “we gaan je helpen”. Hij belde me gelijk om me te vertellen dat het hoe dan ook goed ging komen en ik me geen zorgen hoefde te maken. Nogmaals, je kan zeggen wat je wil, maar ik heb diepe waardering en respect hiervoor en voor deze man, en heb sowieso heel veel waardering en respect voor de mensen die hebben geholpen hiermee!

Nogmaals erg bedankt en ik ben echt blij en dankbaar dat er nog zoveel unselfish people in deze wereld zijn. Ik besef me dat wij als basketballers/liefhebbers nooit alleen zullen zijn, en altijd steun kunnen verwachten van elkaar. Dit doet mij erg goed. Het is fijn om te zien dat wij als basketballers/liefhebbers uit Nederland zulke mensen willen helpen en ondersteunen. Ik zal hem ook zeker vertellen wat jullie voor hem hebben gedaan.

I appreciate all of you en God bless you all!🙏🏻❤️