Hardst werkende haai van de Eredivisie

Aardig slotweekend van 2018.

De topper van dit weekend was in Leiden. Zorg en Zekerheid won van New Heroes. Het verschil was niet groot. De situatie van Leiden is bekend en wonderwel loopt de ploeg amper schade op door de kleine rotatie of juist door die kleine rotatie, het is maar hoe je het bekijkt. Ik bedoel 12 gespeeld, 11 gewonnen.

Nou was het verschil met New Heroes niet heel groot, maar die ploeg was bij vlagen te soft. Zeker aanvallend en Leiden strafte dat genadeloos af. Gesteund ook door de Vijf Meihal en dat is toch een wapen als die hal vol zit.

Het was een interessante wedstrijd van een heel aardig niveau (waarbij de scheidsrechters niet echt opvielen, mag ook gezegd worden), zo’n wedstrijd mag van mij iedere week wel alleen staat er niet iedere week een treffen in de top 4 op het programma. Zowel Franke als Skelin verzetten binnen de wedstrijd enkele tactische zaken en dat was boeiend om te zien.

Bottom line was dat Leiden net iets meer wil toonde om te winnen en dus won. Nou is het niet zo dat Den Bosch niet wilde winnen, maar het gaat om een procentje extra inzet bij een aanvallende rebound, een score met bonus of een sprintje extra zodat er een vrij schot ontstaat.

Kenmerkend, voor mij althans, was Mo Kherrazi. Hij had een double-double 10p, 10r. Hij schoot niet alleen zijn jumpers raak (waar New Heroes hem toe dwong), hij had ook een aantal cruciale aanvallende rebounds met score en verdedigend was het, zoals altijd, goed. Watson 16p, 5a en Worthy de Jong 9p, 7a, 6r waren ook goed. Sherill was topscorer met 25p en nog 5a, maar ook 4to.

Een thriller was er vrijdagavond al in Amsterdam. Voor de strijd om plek acht is het goed dat Apollo won, na verlenging. Dimeo van der Horst flirtte weer met een triple double, 35p, 9r, 7a. De teruggekeerde Aron Roye had prompt 20p. Een fit en volledig Apollo kan een interessant team worden. Feyenoord gaat de play-offs ook halen en mag zich met zijn Amerikanen wel een beetje achter de oren krabben na dit duel. Justin Gordon had een double-double met 30p, 10r.

Koploper Landstede had zondag geen kind aan Aris. Iedereen speelde bij Zwolle en scoorde. Franco House had een double-double 13p, 12r. Aris zit duidelijk in een dip, Bas Veenstra onttrok zich daar een beetje aan met 13p, 4r.

Dutch Windmills kwam na een furieuze start (17-30) met de schrik vrij bij BAL (Weert kwam nog tot op vier punten). Shavone Coleman had 21p, 7r. Tony Washington had voor BAL een double-double met 15p en maar liefst 22r en nog 7to. Opvallend was dat Ivan Simic 26p had met 8/14 driepunters.

HAAI VAN DE WEEK

Mo Kherrazi. Geen topscorer, geen flashy speler. Je krijgt wat je ziet en dat is hard werken. Mo is in mijn ogen het voorbeeld voor veel Nederlandse spelers, misschien wel de ultieme teamspeler. Toon van Helfteren haalde hem naar Leiden en gaf hem ooit de opdracht Boris Diaw goed te bekijken.

Foto: Marja van Tilburg-de Lange

Werd onder de Belgische coaches in Leiden niet beter, misschien wel minder. Onder Rolf Franke bereikt hij zijn topniveau weer. Hij is ook terug bij Oranje. Ik blijf het nog steeds jammer vinden dat er geen driepunter in zijn repertoire zit, want dan…

Mo werd 28 jaar geleden geboren in een dorpje in Marokko als jongste in een gezin met vier broers en twee zussen. Zijn broer Mustapha werd Marokkaans basketbalinternational en overleed veel te jong. Zijn andere broer Hicham speelde ook Eredivisie. Mo begon als prof in Amsterdam tegelijk met Dimeo van der Horst en Jessey Voorn in een selectie met Chris Mc Guthrie, Joe Spinks en Mario Bennes. Nu zit Mo zelf in die rol en die vervult hij -weer- met verve.