Deze atletische haai zorgde voor een enorme stunt!

Eindelijk.

We hebben er 87 wedstrijden op moeten wachten, maar bij de achtentachtigste was er eindelijk is sprake van een stunt in de Eredivisie.

Nummer vijf Dutch Windmills won zondagmiddag van de lijstaanvoerder en dat terwijl de top vier een maatje te groot leek voor de rest. Niet geheel onverwacht werd Landstede het kind van de Dordtse dadendrang .

Het was een spannende wedstrijd waarin Windmills in het derde kwart (26-17) het initiatief nam. Het laatste kwart begon met twee geblokte schoten van Jito Kok. Landstede kwam nog op voorsprong (68-70), maar het laatste woord was met een stevige eindsprint (9-4) voor de thuisploeg. De hoofdrol in de eindsprint was opnieuw voor Kok die bij een gelijke stand (74-74) een aanvallende rebound pakte, scoorde en ook nog de bonus verzilverde. Kok was uiteindelijk goed voor 12p, 7r, 3bs in een vrij evenwichtige teamprestatie met vier spelers in de dubbele cijfers.

Game over en een absolute opsteker voor Dutch Windmills dat recent niet positief in het nieuws kwam.

https://twitter.com/RijnmondSport/status/1082634099934806016

Overigens was de nederlaag van Landstede, in 2018 nog de trotse koploper, alweer de derde op rij in 2019.

Nog een spannende wedstrijd was zaterdag in Den Helder. Suns ontving Aris. De teams troffen elkaar als twee keer eerder, de Friezen wonnen respectievelijk met één en met drie punten. Nu was de spanning niet minder, maar won voor de verandering Den Helder (voor de derde keer op rij in 2019). Door een technisch probleem waren er geen statistieken, zondag werd daar nog aan gewerkt. Overigens heb geprobeerd de livestream te bekijken, maar dat was eigenlijk niet te doen. Althans ik voelde me net een goudvis, door het vreemde bollende beeld.

New Heroes speelde deze week twee keer thuis. Wat opvalt is dat de ploeg het verdedigend aardig op orde lijkt te hebben. In de topper dinsdag tegen Landstede kwamZwolle tot 65 punten. Donderdag haalde BAL met moeite 39 punten.

Tegen Landstede had Jonathan Williams 27 punten (10 van de 11 schoten raak), 3r, 3a, 3st en ook 3to. Ik vond het niveau van deze topper niet best. Den Bosch oogde verschrikkelijk rommelig niet in het minst door Sherill als pointguard. Maar inmiddels is de broodnodige opvolger van Devon van Oostrum alsnog binnengehaald met Vernon Taylor (31 jaar).

Darell Davis die in mijn ogen toch al niet de speler was die nodig was, is ook alweer weggestuurd. Overigens werd ik er op geattendeerd dat Taylor meer een twee guard is dan een één en een blik op zijn carrièrestatistieken leert bijvoorbeeld dat hij nog nooit een seizoen heeft gehad met meer dan 3 assists gemiddeld, al was hij tot voor kort in Polen bij Trefl Sopot wel goed voor 3,5 assists gemiddeld over 14 duels.

Ik ga er trouwens nog steeds vanuit dat er een ervaren dynamische grote man aan de groep in Den Bosch wordt toegevoegd.

Tegen BAL speelden alle tien de beschikbare spelers (Oudendag niet) tussen de 10 en 28 minuten, iedereen scoorde en vier man in de dubbele cijfers.

De Limburgers mochten na hun bezoek aan Den Bosch op de visite in Martiniplaza. Ook daar werd het een afstraffing. In de Maaspoort was het verschil 41 punten, in Plaza 34. Maar BAL kwam wel tot 67 punten (zelfs 27 in het derde kwart), ruim meer in Den Bosch. Misschien zegt het iets, misschien niet.

Rienk Mast vervulde de hoofdrol met 30 punten (11 op 12 pogingen raak. met 5/5 driepunters), 5r, 4a.

Komende week treffenDonar en New Heroes elkaar twee keer voor de beker, interessante krachtmetingwordt dat.

HAAI VAN DE WEEK

Rienk Mast is natuurlijk een groot kandidaat. Jonathan Williams is belangrijk voor zijn ploeg en Jito Kok speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen.

Mast was dominant, heerlijk, maar wel tegen Weert. Van ganser harte hoop ik dat de jongeling aan meer speeltijd komt en dat kan ook zeker in de Eredivisie. Helaas voor hem is Dendy naar Groningen gekomen, ik denk dat Rienk Mast achter Sitton een hele mooie rol had kunnen vervullen op weg naar een mogelijk vierde kampioenschap op rij voor Donar. De realiteit gebied echter dat Mast mag zitten als het echt belangrijk wordt en ik vrees dat het niet anders gaat worden. Nou moet Mast binnenkort gaan kiezen wat hij komend seizoen gaat doen. Hij droomt van Amerika en of dat de juiste weg is, is maar de vraag. Evenwel wordt de 17-jarige van zitten op de Donar-bank niet beter, misschien is het een idee om hem een half seizoen uit te lenen aan bijvoorbeeld Den Helder waar hij veel kan spelen met de toezegging dat hij volgend seizoen één plek opschuift in de rangorde van power forwards bij Donar.

Jito Kok is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de selectie van Oranje. Ik was dan ook best verbaasd dat hj dit seizoen in Dordrecht ging spelen. Nou kan het een doordachte keus zijn om een stapje terug te doen en een mooi cv op te bouwen. Toch vind ik de 24-jarige Kok dit seizoen onder verwachting presteren, beetje onzichtbaar terwijl het een atleet is die in Nederland zou moeten kunnen domineren.

Tot vandaag want hij drukte erg zijn stempel op de wedstrijd die Dutch Windmills heel verrassend won en voor mij is hij de haai van de week.

Jito Kok werd geboren in Wageningen, speelde college bij San Diego en was prof in Estland, Griekenland en Spanje. Voor het seizoen schreef De Gelderlander het volgende.

Het besluit van Kok om terug te keren naar Nederland, was niet zo vanzelfsprekend. ,,Het voelde eerlijk gezegd een beetje apart om weer in Nederland te zijn. Ik heb zeven jaar in het buitenland gezeten en ben daar aan gaan wennen. Maar het Nederlandse basketbal maakt grote stappen. Zeker de laatste drie jaar gaat het snel.’’ ,,Voorheen kozen spelers vaker voor een buitenland avontuur, net zoals ik. Tegenwoordig blijven talenten langer in eigen land. Dat is gunstig voor het Nederlandse basketbal. Er spelen nu drie teams in Europa (Leiden, Groningen en Den Bosch). Daar moeten wij bij Dordrecht over een niet al te lange tijd ook tussen staan. En voor mij is het ook wel weer eens leuk om op de verjaardag van mijn moeder te kunnen zijn. Dat ging eerder natuurlijk niet. Nu rijd ik er zo even naar toe. Dat is ook wel weer fijn.”

Overigens voldoet Kok aardig aan het profiel van het type speler dat New Heroes nodig heeft en naar verluidt zijn er best mogelijkheden met/voor diverse spelers van Windmills.